Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Mon, Mar
121 New Articles

Mesajul deputatului Mircea Irimie de Ziua Nationala a Romaniei

Diverse
Typography

1 DECEMBRIE 1918, Ziua Marii Uniri este fila sublimă a istoriei României care cuprinde în ea împlinirea idealului de unitate al poporului român.

Consiliul Naţional din Blaj scria în apelul premergator actului istoric înfăptuit în inima Translivaniei, la Alba-Iulia: "Veniţi cu miile, cu zecile de mii. E ziua când se va hotărî asupra sorţii noastre pentru o veşnicie. Veniţi şi juraţi că nedespărţiţi vom fi şi uniţi rămânem de aici înainte cu fraţii noştri de pe cuprinsul pământului românesc, sub una şi nedespărţită cârmuire".

Ideea de unire, acea "cheie de bază fără de care s-ar fi prabuşit tot edificiul naţional", a motivat şi a înflăcărat sufletele tuturor românilor "de la vlădică la opincă", la înfăptuirea Marii Uniri contribuind toate forţele şi categoriile sociale: poporul, armata, biserica şi personalităţile politice ale momentului.

1 DECEMBRIE 1918 a fost, este şi va fi actul legitim al unei voinţe unanime, nascută dintr-o năzuinţă lăuntrică, din aspiraţia multiseculară a poporului nostru pentru libertate socială şi independenţă naţională, din conştiinţa de veacuri a unităţii de neam, limbă, teritoriu, credinţă şi tradiţii.

Astăzi, după 97 de ani, ne regăsim cu toţii într-o Românie frumoasă, în a cărei inimă redescoperim adevărata noastră identitate, adevăratele valori naţionale: satele tradiţionale, autentice monumente culturale care poartă în ele filonul specificului românesc, faimoasa arhitectură a multor cladiri istorice care fac parte din Patrimoniul UNESCO, meleagurile minunate care alcătuiesc peisaje unice in lume, oamenii ospitalieri şi "buni ca pâinea caldă".

Aceasta este România frumoasă, România artizanilor şi meşteşugarilor ale căror mâini binecuvântate încă mai crează vase de lut, a artiştilor populari care înca mai păstrează viu graiul nostru şi-l promovează prin cântec, făcându-l cunoscut lumii întregi, a gospodinelor ale căror mâini mai frământă încă aluatul pâinii noastre "cea de toate zilele".

Aceasta este România adevărată, bogăţia spirituală, zestrea, moştenirea pe care am primit-o în dar de la moşii şi strămoşii noştri, acestea sunt reperele care ne ghidează în contextul atat de tulbure al evenimentelor sociale şi politice actuale, acesta este spiritul în care avem datoria sfântă de a creşte şi a educa generaţiile care vor veni.

România îşi sărbătoreşte astazi ziua şi nimic nu este mai nobil şi mai demn decât a ne reaminti că suntem un popor minunat cu valori şi oameni extraordinari, că "mândria de a fi român" este o realitate prezenta în sufletele noastre, ale tuturor românilor. Dumnezeu să binecuvânteze această ţărişoară şi pe cei în al caror piept bate o inimă de român!

La Mulţi Ani, România frumoasă! La Mulţi Ani, români de pretutindeni!

Deputat ALDE de Turda,
Mircea Vicenţiu Irimie

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS