Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

ALDE Cluj cere partidelor parlamentare consens politic pentru legea irigatiilor

Diverse
Typography

- comunicat -
În urmă cu 25 de ani România avea trei milioane de hectare de teren irigat, astazi după 25 de ani de reforme și tranziție situația este una tristă datorită lipsei de investiții în sectorul agricol sau de cel a îmbunătățirilor funciare. Astfel, zone agricole întregi alte tării riscă ca în urma anilor secetoși, precum si a schimbărilor climatice tot mai dese, să devină adevărate zone deșertificate.

Zilele acestea după numeroase eforturi, actualul Ministru al Agriculturii, Daniel Constantin a reușit să treacă de Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, prima lege a irigațiilor de după 1989.

Aceasta lege a presupus alocarea unui buget multianual pe perioada 2016-2020 in valoare de 1 mld. euro pentru refacerea intregii infrastructuri principale a sistemului national de irigatii.
Legea a fost supusă dezbaterii în plenul Camerei Deputaților, dar prin bună voința parlamentarilor PNL, a picat la vot. Rezultatul votului a fost de 181 voturi pentru, 3 contra și 91 de abtineri, din 275 de deputați prezenți la vot.

"Având în vedere cele întâmplate în Camera Deputaților și anume faptul ca parlamentarii PNL nu au înțeles sau din rea voință au votat împotriva acestei legii a irigațiilor, care este de importanță națională și care ar fi ajutat agricultura românească să devina competitivă la nivel european, cred că o mare parte dintre aceștia ar trebui să-și prezinte demisia în fața alegatorilor, pentru că nu știu pentru ce au ajuns parlamentari.

Le cer parlamentarilor PNL, să le explice ei românilor, care au fost interesele obscure sau de partid care au dus la respingerea legii irigațiilor, care ar fi creat numeroase locurii de muncă, dar care va avea ca efect pierderea a 3500 de specialiști în domeniul îmbunătățirii funciare. Prin respingerea acestei legii se pune în pericol și absorția unor fondurii europene de aproximativ 435 milioane de euro, care pot fi accesate de fermieri pentru refacerea infrastructurii secundare a sistemelor de irigatii . Este extrem de regretabil faptul ca printre parlamentarii PNL care au respins aceasta lege de interes national, sunt si agricultori mari si care ar trebui sa faca parte dintr-o lista a rusinii, ca urmare a gestului lor de a participa constient la subminarea agriculturii nationale " a afirmat Copreședintele ALDE Cluj, deputatul Mircea Irimie.

ALDE Cluj, cere parlamentarilor PNL de Cluj să lase interesele transpartinice și împreună să faca un consens politic atât local cât și la nivel național, ca acestă lege a irigațiilor să-și atingă scopul pentru care a fost creeată, în cel mai scurt timp.

Biroul de presă ALDE Cluj

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS