Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Pastrarea obiceiurilor si a traditiilor nationale - Declaratie politica a deputatului Mircea Irimie

Diverse
Typography

Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Prin declaraţia politică de astăzi, doresc să aduc în actualitate un subiect pe care eu îl consider de real interes şi anume păstrarea tradiţiilor şi a culturii româneşti.

Zestrea unei naţiuni o constituie valorile sale culturale şi tradiţionale: graiul, portul, obiceiurile şi religia. Din păcate, pentru ţara noastră, se poate vorbi de un proces ireversibil de degradare a naţiunii şi chiar de dispariţie a acesteia.

Astăzi, când facem parte din familia unită a Uniunii Europene, când relaţiile dintre aceste state, bazate pe încredere şi întrajutorare, sunt mult mai prietenoase, când graniţele devin treptat doar „de decor", naţiunile pot dăinui în timp prin ce au mai trainic şi mai valoros.

Pentru ca generaţiile care ne urmează să cunoască rădăcinile poporului şi evoluţia sa pe treptele istoriei, este de datoria noastră să le lăsăm cât mai puţin alterată zestrea de care vorbeam, pentru a ne recunoaşte şi a nu uita că am fost şi că suntem români.

Personal, cred că ar fi o idee bună introducerea în şcoli a unei "Ore de cultură naţională şi tradiţii româneşti", în care sa se studieze: porturi populare, folclor, datini, traditii, obiceiuri, dansuri populare, mestesuguri, etc. tocmai pentru a creşte interesul noilor generaţii pentru cunoaşterea, păstrarea şi transmiterea portului popular românesc, a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice poporului nostru, dezvoltarea dragostei faţă de ţară şi de tot ce are valoros poporul nostru.

În acest sens, mă voi adresa şi domnului ministrului al Educaţiei şi Cercetării, în încercarea de a căuta şi găsi soluţii, pentru ca un astfel de demers să conteze.

Ar fi un mod prin care tradiţia ar rămâne vie în sufletele tuturor, perpetuându-se în rândul generaţiilor care se succed, care moştenesc astfel o zestre spirituală de excepţie.

Oriunde, în Europa şi în lume, oricâtă unitate în diversitate ar exista, ceea ce ne păstrează identitatea sunt graiul, portul şi obiceiurile.

Vă mulţumesc,

Deputat PC-PLR de Turda,
Mircea-Vicenţiu IRIMIE

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS