Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Scrisoare deschisa a deputatului Mircea Irimie catre generatia tanara

Diverse
Typography

In postarea mea de pe facebook "TOATA FAMILIA LA VOT" din ziua alegerilor prezidentiale in data de 2 noiembrie 2014, unul dintre tinerii turdeni cu care ma cunosc, mi-a adresat o intrebare corecta si cinstita intr-un moment de sinceritate, la care in mod sigur asteapta raspuns.

Intrebarea suna asa: "ma tot gandesc, dupa atatia ani de partea dreptei politice, cum puteti acum sa-l sustineti pe Victor Ponta?". Desi la postarea mea cu participarea intregii familii la vot au fost mai multe comentarii, aceasta intrebare mi-a atras in mod special atentia, datorita sinceritatii, a modului direct in care mi-a fost adresata dar mai ales datorita faptului ca intrebarea tanarului Sergiu Marcu a beneficiat de 17 like-uri, ceea ce inseamna faptul ca nu doar el, ci mai multe persoane asteapta un raspuns la aceasta intrebare.

De ce il sustin si votez Victor Ponta, presedinte?

Dincolo de calitatile si capacitatile lui Victor Ponta de care a dat si da dovada, imi doresc din tot sufletul o intinerire si o primenire a clasei politice.

Imi doresc accederea intr-o cat mai mare masura a generatiei tinere in functiile politice si administrative ale Romaniei, tineri cara sa vina cu un spirit nou si constructiv, cu putere de munca si entuziasm, cu daruire si devotament dar mai ales cu buna-credinta si cu dorinta de a se afirma si a face cu adevarat ceva pentru tara lor.

Aceasta generatie tanara trebuie sa inlocuiasca intr-o masura cat mai mare, acei politicieni de moda veche, politicieni ai compromisului si o mare parte dintre ei, ai interesului personal si de grup.

Sunt la primul mandat in Parlamentul Romaniei si am constatat faptul ca sunt parlamentari (deputati si senatori) la al 5-lea, al 6-lea si chiar al 7-lea mandat. O parte dintre ei se apropie de onorabila varsta de 70 ani iar altii chiar de 80 ani. Imi pun intrebarea, dincolo de experienta pe care in mod sigur o au, cata energie si putere de munca mai pot descarca in misiunea dumnealor?

Consider ca din politica nu trebuie sa iesi la pensie. De pensie te poti bucura dupa o viata de munca dedicata intr-o profesie consacrata. Politica poate fi un hobby sau un element complementar pregatirii profesionale, in care pentru o anumita perioada, cel in cauza isi descarca cu toata forta, spiritul propriu, gandirea, puterea de munca, transformand ideile sale si conceptiile proprii in fapte si realizari in slujba natiunii.

Sub nici o forma nu doresc sa ofensez generatia matura si seniorii politicii romanesti dar consider ca o echipa mixta in care si tinerii sunt parte, in care experienta si maturitatea celor varstnici sa fie sustinuta de energia si elanul celor tineri, este mai de succes si mai eficienta.

Lucrez la un proiect de lege care poate ca va supara foarte multa lume, dar imi doresc ca pana la sfarsitul anului sa depun in Parlamentul Romaniei, o propunere legislativa pentru limitarea mandatelor de parlamentar, primar sau presedinte de Consiliu Judetean, la maxim 3.

Astfel, se creaza posibilitatea ca tot mai des, in functii politice si administrative sa apara oameni noi (indiferent de varsta celor care vor accede) cu alte idei, cu alte proiecte.

Timp de 25 ani, in Romania s-a votat carisma, sarmul si chiar infatisarea placuta a candidatilor, netinandu-se seama de pregatirea profesionala, de experienta si de palmaresul pe care un candidat le prezinta. O parte din primari, dupa cateva mandate, s-au comportat ca pe mosia lor, folosind serviciile si directiile Primariei dupa bunul plac si directionand bugetul local in scopuri preferentiale. De asemenea, presedinti de Consilii Judetene si parlamentari au ajuns sa propuna si sa sprijine legi care sa-i favorizeze sau care sa sprijine anumite grupuri de interese.

Primenirea permanenta a conducerii acestor institutii ar crea posibilitatea unei adevarate competitii in dorinta de a face cat mai multe lucruri bune in folosul cetatenilor, al comunitatilor pe care le reprezinta si al tarii.

As da un exemplu, primul partid politic infiintat in Romania a fost Partidul National Liberal in anul 1875, urmat de Partidul Conservator in anul 1881. Fiind doar doua partide politice, au cazut de acord sa guverneze tara dupa principiul rotatiei. Astfel fiecare partid din cele doua, guverna tara timp de 4 ani, fiind direct responsabil de situatia economica a tarii in acea perioada. Intr-un spirit competitiv, partidul care nu era la guvernare, isi forma oameni si isi pregatea viitoarele proiecte, straduindu-se fiecare ca in momentul in care prelua guvernarea sa fie capabil de rezultate mai bune decat predecesorul. Acest lucru s-a intamplat pana la primul razboi mondial, infiintandu-se intre timp Partidul Taranesc, Partidul Agrar, Partidul National Democrat si altele.

Probabil pentru Romania, cea mai buna forma de guvernare astazi, ar fi un guvern de uniune nationala in care toate partidele sa participe cu mintile cele mai luminate si astfel Guvernul sa fie format din elitele Romaniei.

Un model apropiat astazi, este Guvernul Ponta, in care mai multe partide politice si-au mandatat cei mai buni specialisti pentru a conduce tara. Aceste partide sunt: PSD, UNPR, PC, UDMR urmand a intra la guvernare PLR si poate si altele. Un astfel de guvern ia decizii prin consultarea tuturor specialistilor, tinand cont si avand posibilitatea de a alege cea mai buna solutie din multitudinea de propuneri si proiecte.

In ceea ce ma priveste, dorind sa dau un raspuns intrebarii adresate de catre tanarul Sergiu Marcu si tuturor celor care ii impartasesc gandirea, as spune ca timp de 10 ani am fost membru al PSD ocupand si functia de vicepresedinte al partidului pe municipiul Turda iar in 2007 cand am plecat din partid, pur si simplu am dorit sa ma retrag din viata politica, alocand 100% din timpul meu, afacerii pe care am condus-o. Fiind la acel moment unul dintre oamenii de afaceri ai municipiului Turda si fiind vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri "Business Club", am fost atras la scurta vreme de dreapta politicii turdene, de Partidul Democrat Liberal si d-nul primar Tudor Stefanie, urmand astfel traiectoria politica a indragitului Petre Tutea care spunea: "In tinerete am fost de stanga iar mai tarziu, am devenit de dreapta."

In PDL am activat de asemenea, timp de peste 5 ani, ocupand diferite functii. Acest periplu intre politicile de stanga si de dreapta mi-au dat posibilitatea sa cunosc cat mai in detaliu ideologiile si doctrinele fiecarei parti.

Politica de stanga este neaparat necesara intr-o tara care traverseaza o lunga perioada de tranzitie si transformare dintr-un stat comunist intr-unul democrat, strabatuta fiind de cea mai puterniza criza economica a tuturor timpurilor.

Aceasta politica de stanga asigura sprijinul si asistenta sociala necesare in momente de restriste, poarta grija claselor defavorizate, a pensionarilor, a sindicatelor si a patronatelor, o politica grea, insa atat de necesara din pacate, in Romania de astazi.

Politica de dreapta este politica de investitii, de dezvoltare, politica business-urilor puternice care creaza locuri de munca si care contribuie in cea mai mare masura la bugetul consolidat de stat si la bugetele locale. Putem afirma in mod categoric, ca Romania are nevoie de ambele politici intr-o strategie de dezvoltare si relansare economica.

Partidul Conservator din care astazi fac parte, fiind intre politica de stanga si cea de dreapta, promoveaza o politica de centru, menita sa armonizeze cele doua tendinte doctrinare. Partidul Conservator mai este numit partidul taranilor si al clasei mijlocii. Conform celor trei ministere pe care le detine in portofoliu (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul IMM-urilor, Turismului si al Mediului de Afaceri si Ministerul Telecomunicatiilor), Partidul Conservator este partidul cu cea mai stransa legatura cu mediul rural si cu mediul de afaceri mici si mijlocii.

Prin politicile pe care promovam in sustinerea agricultorilor, a microfermelor de familie, a micilor si marilor fermieri, a intreprinderilor mici si mijlocii din toate domeniile de activitate, luptam pentru consolidarea clasei mijlocii a Romaniei. Putem lua drept model tari precum Suedia, Norvegia, Danemarca, Belgia, Germania, etc, tari in care clasa de mijloc este foarte consolidata si este contributor in proportie de 90% la bugetul consolidat de stat, depasind cu mult marile intreprinderi.

O clasa mijlocie prospera garanteaza bunastare si nivel de trai ridicat pentru toti romanii iar daca vorbim de generatia tanara care trebuie sa preia incet o parte din atributiile politice si administrative, Partidul Conservator este un exemplu de sustinere a tinerilor. In proportie de 90% ministri, secretari de stat, subsecretari si directori ai diferitelor institutii aflate in portofoliul nostru, sunt tineri cu varsta sub varsta presedintelui de partid, d-nul Daniel Constantin (36 ani).

De asemenea, Guvernul Ponta este cel care intruneste politicile de stanga, dreapta si centru si in acelasi timp si-a intinerit in cea mai mare masura echipa de guvernare si asta datorita d-lui Victor Ponta, un tanar cu viziune care acorda foarte mari sanse de afirmare, generatiei tinere.

Cred ca suntem cu totii de acord ca pana la Revolutia Romana din decembrie 1989, romanii traiau pe picior de egalitate, unii cu case mai mari sau mai mici, unii cu apartamente mai mari sau mai mici, altii cu televizor color sau masina, dar diferentele intre romani erau rezonabile sau nesemnificative. Astazi, dupa 25 ani de la Revolutia Romana, gasim romani foarte saraci si romani extraordinar de bogati, lipsind in foarte mare masura clasa de mijloc.

Marea industrie mostenita este distrusa in proportie de 80% fara putinta de a fi refacuta. O lunga perioada, Romania nu a fost altceva decat piata de consum pentru marile puteri, localitatile au ramas in continuare nemodernizate, infrastructura rutiera lasa de dorit, confortul si siguranta cetateanului sunt la un nivel foarte scazut. Acest fapt se datoreaza intr-o mare masura unor politicieni care prin diferitele functii ocupate, au condus o lunga perioada Romania, iar o parte din ei se afla inca in functii. Acesta este motivuil pentru care imi doresc o schimbare si o innoire a clasei politice, cu reprezentanti de top ai generatiei tinere.

Am foarte multe motive pentru care votez Victor Ponta Presedinte, iar scrisoarea mea ar fi extrem de lunga, astfel incat la sfarsitul scrisorii o sa bifez realizarile lui Victor Ponta si ale Guvernului sau pentru tineri, elevi si studenti, desi a facut la fel de multe pentru pensionari, fermieri, oameni de afaceri, pentru persoanele vulnerabile si pentru toti cei care muncesc.

Am sa va spun si de ce nu votez Klaus Iohannis. Pentru ca sunt nationalist si patriot. Nu am sa comentez suspiciunea in ceea ce priveste incompatibilitatea sau cele 6 case ale d-lui Iohannis. Pentru fiecare dintre noi exista prezumtia de nevinovatie iar justitia este cea care va face lumina in aceste cazuri. Dar am sa prezint un lucru care ma deranjeaza. Incepand cu anul 2000, Iohannis este primar al Sibiului si desi pe parcursul fiecarui an sunt nenumarate sarbatori nationale de genul: Ziua Nationala a Romaniei, Ziua Eroilor, Ziua Unirii, etc, d-nul Klaus Iohannis nu a participat la aceste evenimente nationale romanesti, purtand insemnele romanesti si depunand coroane pentru eroii Romaniei, acordand astfel respectul si pretuirea cuvenite.

Sunt inca tanar si am doi copii de care sunt foarte mandru. Baiatul meu a implinit 23 ani si a terminat Universitatea de Medicina si Farmacie, specializarea Nutritie, urmand acum un Master in acelasi domeniu iar fetita mea a implinit 18 ani, este in clasa a XII-a si se pregateste pentru Universitatea de Medicina.

Imi doresc din tot sufletul ca si copiii mei si toti tinerii Romaniei, sa aiba o sansa adevarata de afirmare si realizare aici, in tara lor, in Romania. Astazi suntem cei mari mari exportatori de inteligenta din Europa iar politicienii care au stat la carma Romaniei de zeci de ani, niciodata nu au gasit o rezolvare a acestei mari probleme. Solutia reala este ca cei tineri sa fie parte integranta din sistemul politic si administrativ al Romaniei, avand un cuvant de spus la toate deciziile pentru emanciparea Romaniei.

Inchei scrisoarea, asigurandu-i pe cei tineri de toata sustinerea mea si buna mea credinta iar pe cei maturi de tot respectul si consideratia cuvenita.

Nu am dreptul sa va spun cum sa votati pentru ca fiecare dintre noi este liber sa discearna si sa voteze conform propriei constiinte insa va rog sa cantariti cu adevarat sansa pe care o dati cu puterea votului, Romaniei de azi si celei de maine. Pornesc de la premiza ca fiecare votant este de buna-credinta si ca indiferent de candidatul pe care il sustinem, avem datoria de a nu ne jigni si a ne ofensa prin cuvinte grele aruncate in spatiul public astfel incat in turul II si in ziua alegerilor prezidentiale sa facem impreuna un exercitiu de civilizatie si democratie.

Dumnezeu sa ne dea tuturor gandul cel bun!

Asa cum am promis, voi marca in continuare realizarile Guvernului Ponta pentru tineri, elevi si studenti:

TINERI:
• A decis subventionarea, din bani europeni, timp de un an, a salariilor tinerilor absolventi, elevi si studenti, promotia 2014, cu obligatia angajatorilor de a mentine postul nou creat inca un an;
• A aprobat programul "Garantia pentru Tineret" pentru a sprijini tinerii sub 25 de ani sa-si gaseasca un loc de munca. Programul vizeaza peste 640.000 de tineri;
• Guvernul va acoperi indemnizatia de somaj pentru tinerii absolventi;
• Programul "A doua sansa" adresat persoanelor care nu au frecventat scoala;
• A realizat platforma www.joburi-absolventi.edu.ro prin care tinerii absolventi au acces la oportunitatile de angajare;
• A realizat doua editii ale Programului de Intern-ship la nivelul administratiei publice centrale (in 2013 si 2014) prin care au fost angajati tineri in sistemul public;
• In perioada 2012-2014, au fost semnate 6.500 de acorduri intre firme si unitatile de invatamant pentru formarea profesionala a elevilor si studentilor inca din timpul studiilor.
• A introdus programul "Tineri intreprinzatori", cu finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro pentru tinerii care deruleaza o afacere;
• A introdus Programul Start, prin care Guvernul acopera pana la 100.000 de lei, maxim 80% din cheltuielile inceperii unei noi afaceri de catre tineri;
• A acordat burse neimpozabile de cate 150 de euro pentru tinerii medici rezidenti;
• Continuarea Programului "Prima Casa". In 2014, Guvernul a alocat 2 miliarde de lei;
• ANL in rate-tinerii pot cumpara locuinte ANL in rate, in 25 de ani, cu avans de 15%;
• A pregatit proiectul "Prima masina" pentru tinerii intre 18 si 30 de ani.

STUDENTI
• A majorat cu 10% subventia pentru cazarea studentilor in camine;
• A acordat burse pentru studentii cu rezultate exceptionale. Acestia vor primi 625 de euro, pentru o perioada de doi ani, timp in care vor trebui sa propuna Guvernului proiecte revolutionare;
• A scutit studentii de la plata pentru eliberarea actelor de studii;
• Prin programul Erasmus+ se vor oferi 120.000 de burse, in valoare totala de 52 milioane de euro, pentru cei care vor sa studieze sau sa urmeze cursuri de formare in strainatate;
• A semnat un parteneriat cu Google prin care studentii din toata tara au acces gratuit la aplicatiile "Google Apps for Education".

ELEVI
• A mentinut bursa de 200 de lei pentru elevii care frecventeaza invatamantul profesional;
• A alocat peste 16,6 milioane de lei pentru rechizite oferite gratuit la peste 680.000 de elevi, pentru anul scolar 2014-2015;
• A acordat un ajutor de 200 de euro pentru elevii din familiile fara posibilitati, pentru achizitia unui computer;
• A majorat bursele oferite elevilor olimpici;
• A scutit elevii de la plata pentru eliberarea actelor de studii;
• A decontat anual peste 150.000 de abonamente de transport pentru elevi;
• A achizitionat peste 600 de microbuze scolare pentru transportul elevilor;
• A reglementat posibilitatea ca elevii sa aiba reprezentanti in Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS