Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Programul de fertilizare in vitro va fi reluat - declaratie politica Mircea Irimie

Diverse
Typography

Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat sâmbătă că programul de fertilizare in vitro va fi reluat, probabil din 2015, precizând că "a fost rău că s-a întrerupt" după 2011, pentru că este un program bun, dar trebuie stabilite mai atent criteriile de selecţie a clinicilor şi cuplurilor.

Ministerul Sănătăţii a lansat în 2011, în premieră, Programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar. Bugetul programului a fost de patru milioane de lei, Ministerul Sănătăţii susţinând financiar o singură procedură de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltarea spermei şi procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) şi 1.230 de lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.
În prezent, costul unei fertilizări in vitro în România variază între 1400-3000 euro, la care se adaugă costul medicamentelor necesare – care pot ajunge, în funcţie de tratamentul prescris, la 2000 euro (fără analizele premergătoare pe care cuplul trebuie să le efectueze, care ajung şi ele la cca. 1000 RON). În concluzie, pentru o singură încercare de fertilizare in vitro, un cuplu trebuie să dispună de 3000- 5000 euro.
Trebuie menţionat faptul că şi în celelalte ţări europene, cuplurilor cu probleme de infertilitate li se acordă de catre stat posibilitatea de a efectua un număr gratuit de fertilizări in vitro. În ţări precum Ungaria, Franţa, Belgia, Grecia etc. statul susţine financiar tehnicile de reproducere umană asistată ca metode moderne de tratament al infertilităţii unui cuplu (până la 5 încercări de fertilizare in vitro şi 6 înseminări artificiale per cuplu).
Doresc să adresez felicitări iniţiatorilor unui astfel de proiect, care vizează susţinerea cuplurilor ce trec prin această dramă! Nu este deloc uşor, sacrifici suflet, bani, chiar viaţa de cuplu prin încercările (uneori zadarnice) de a avea un copil.

Deputat PC de Turda,
Mircea-Vicenţiu IRIMIE

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS