Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

17
Wed, Apr
106 New Articles

PMP Turda: Dacă aleșii nu au acces la documente privind cheltuielile din banul public, de ce-ar avea cetățenii încredere că totul e corect?!

PMP
Typography

În data de 13 septembrie 2018, grupul consilierilor locali ai PMP Turda a depus o adresă către executivul Primăriei Turda, în care solicitam prezentarea unor documente financiar-contabile ale clubului de fotbal Sticla Arieșul Turda, în urma unor discuții și acuzații apărute în spațiul public.

Demersul nostru viza ideea de transparență și corectitudine, pentru că cetățenii au dreptul să fie lămuriți, atât timp cât finanțarea clubului se realizează din bani publici, având la bază prevederile art. 51 alin. 2 din Legea 215/2001, a administrației publice locale (actualizată), care prevede:

”Primarul este obligat ca, prin intermediul secretarului si al aparatului de specialitate, sa puna la dispozitie consilierilor locali, la cererea acestora, in termen de cel mult 10 zile lucratoare, informatiile necesare in vederea indeplinirii mandatului”.

Fiind vorba despre un contract de finanțare publică, precum și modul de derulare și de cheltuire a banului public, considerăm că aceasta este o informație necesară pentru a ne îndeplini mandatul, în ceea ce privește analiza modului de desfășurare a acestui contract.

Din nefericire, am constatat cu surprindere că deși a trecut mai bine de o lună și jumătate (adică, un termen de vreo 5 ori mai mare decât cel prevăzut de legislație, în cazul consilierilor locali), executivul Primăriei încă nu ne-a pus la dispoziție informațiile solicitate!

Iar în acest caz, ne întrebăm firesc: dacă în fața mandatului unor aleși locali, îndreptățiți de lege să solicite astfel de informații, executivul nu manifestă transparența necesară, să ne închipuim ce s-ar fi întâmplat dacă o astfel de solicitare ar fi venit din partea unui cetățean oarecare, care avea și el dreptul să le solicite?!

Există ceva de ascuns?! Ce trebuie ascuns?! De ce nu există transparență în gestionarea activității financiare a clubului de fotbal Sticla Arieșul Turda, având în vedere că este finanțat din banul public?! În aceste condiții, de unde putem ști dacă activitatea se desfășoară normal sau dacă nu cumva trebuie luate unele măsuri, în urma unei analize care se poate face pe datele care ar trebui prezentate?! Scopul nu este eficientizarea activității, ci doar finanțarea unei ”găuri negre” (termen pe deplin justificat, în condițiile în care se ascund aceste date, cu atâta înverșunare)?!

Precizăm că grupul consilierilor PMP nu este împotriva finanțării activității sportive, dar considerăm că ea se poate face pe principii corecte, într-o relație corectă și cu transparență față de cetățean, așa cum este normal atunci când e vorba de cheltuirea banului public.

Atașăm prezentului comunicat de presă și adresa transmisă și înregistrată la Primăria Turda.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS