Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Politia Locala Turda s-a apucat de somat cetatenii

Agora
Tools
Typography

Aşa cum lesne s-ar putea deduce din imaginea alăturată acestui text precum şi din unul din fragmentele de mai jos (cel în care este redat textul din imagine), Poliţia Locală Turda - ar zice unii - moare de grija curăţeniei în oraş. Şi nu o face pe cale naturală, ci se chinuie.

În ultima perioadă, cetăţenii municipiului sunt somaţi - prin hârtiuţe cu antet, parafate şi semnate - să respecte o hotărâre a Consiliului Local Turda şi să... să... să şi să...
Mai jos, pentru cei care au găsit dificil să îl citească din fotografie, aveţi textul aşa cum apare el pe somaţiile împărţite în oraş. Vă invităm să îl parcurgeţi, apoi revenim...


Serviciul Public
POLIŢIA LOCALĂ TURDA
Str. P-ţa Romană, nr. 39, loc. Turda, jud. Cluj
Tel/fax: 0264/317303

SOMAŢIE

Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă că în conformitate cu prevederile HCL 212/2005, cu modificările ulterioare, SUNTEŢI OBLIGAT SĂ:
- să asiguraţi permanent, curăţenia în jurul blocurilor, a clădirilor, a zonelor verzi, a străzilor şi trotuarelor;
- să asiguraţi curăţenia la locurile de depozitare a materialelor, în curţile interioare şi pe celelalte terenuri din jurul garajelor, a parcărilor pe care le deţineţi, precum şi a căilor de acces;
- să păstraţi curăţenia în locurile de depozitare a reziduurilor menajere, industriale, agricole şi a materialelor refolosibile;
- să încheiaţi contracte cu S.C. Prival Ecologic Servis S.A., unitate autorizată de Consiliul Local pentru ridicarea şi transportul deşeurilor menajere pe amplasamentele special amenajate;
- să nu staţionaţi cu mijloace auto de orice tip şi/sau cu tracţiune animală, pe domeniul public, decât pe amplasamentele autorizate de către primărie;
- să nu montaţi suporţi pt. uscarea rufelor pe domeniul public sau, la vedere, în balcoane;
- să nu deversaţi ape reziduale pe domeniul public, în cursul văilor sau în albia râului Arieş, valea Racoşei, valea Sândului, Fânaţe, etc.

În acest sens, de la data primirii prezentei, vă solicităm să luaţi de urgenţă, măsurile ce se impun, prin care să asiguraţi curăţenia publică în perimetrul administrat de dvs.
Nerespectarea prevederilor HCL 212/2005 cu modificările ulterioare se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200-400 lei.

Poliţist local Cremene/Sârb

Păi, în primul şi în primul rând, prin textul de mai sus, Poliţia Locală Turda - cu toate antetele şi ştampilele ei - nu face altceva decât să dovedească, nici mai mult nici mai puţin, că e agramată. Şi din moment ce un asemenea text poartă ştampila unei instituţii, a unui serviciu public, asta vine ca o dovadă în plus a promovării inculturii la nivelul factorilor de decizie, agramatismul şi incultura fiind încurajate, deci, pe bani publici, în mod public şi promovate ca etalon. Dar la asta vom reveni...
În al doilea şi în al doilea rând, la o repede definire a termenului "somaţie", acesta înseamnă punerea cuiva în vedere să execute sau să nu execute ceva, somaţia fiind un ordin scris emis de o autoritate prin care se ordonă cuiva să facă (sau să nu facă) ceva, somaţia mai fiind perceptă şi ca o cerinţă imperativă.
Altfel spus, Poliţia Locală Turda somează cetăţenii să respecte HCL 212/2005. Doar ca de exemplu, să presupunem că există o normă, o hotărâre, prin care este interzis să arunci hârtii pe jos. Şi, mergând pe stradă, vine un poliţist local la tine: "Te somez să nu arunci hârtii pe jos!" fără să te vadă că ai fi aruncat o hârtie pe jos. În consecinţă, poliţistul te tratează ca pe un posibil contravenient. Cu alte cuvinte, prin somaţiile afişate în oraş - dar mai ales prin conţinutul lor - Poliţia Locală Turda aproape că înlătură prezumţia de nevinovăţie şi îi consideră vinovaţi (contravenienţi) pe toţi cetăţenii, din moment ce îi somează să respecte HCL, ca şi cum nu ar respecta-o în principiu. Există o lege locală, am înţeles, şi nu e nevoie să vină Poliţia Locală Turda să îmi arunce în faţă ostentativ o somaţie să respect legea numai aşa, pentru orice eventualitate.
După cum se poate citi şi mai sus, toţi cetăţenii "SUNTEŢI OBLIGAŢI SĂ...", scris cu majuscule, imperativ, ca să înţeleagă toată ciurda că nu e de glumă. Colac peste pupăză, după acel "SĂ", paragrafele care se doreau o serie dintr-o enumerare încep, culmea, tot cu "să" sau "să nu"...
Dacă e să revenim la prima "liniuţă", suntem informaţi că suntem obligaţi să asigurăm permanent curăţenia (şi numai un agramat ar pune virgulă între "permanent" şi "curăţenia" aşa cum apar aceste cuvinte în formularea Poliţiei Locale Turda) în jurul blocurilor, în jurul clădirilor, în jurul zonelor verzi, în jurul străzilor şi în jurul trotuarelor. E adevărat, am reformulat, dar cu sensul dat de Poliţia Locală Turda care, se vede, habar n-are ce sens dă celor ce le scrie, ca să nu mai zicem că trebuia "al clădirilor", "al zonelor...", pentru că e vorba de "jurul", care e "al" (sigur, explicaţia e rudimentară, în speranţa că o înţelege şi Poliţia Locală Turda).
Apoi trebuie să asigurăm curăţenia la locurile de depozitare a materialelor. Despre ce materiale e vorba? Materiale textile, materiale de construcţii, materiale publicitare, materiale... de care? În plus, să mai păstrăm curăţenia şi "pe celelalte terenuri din jurul garajelor" (subliniat şi îngroşat). Deci pe unele terenuri din jurul garajelor nu trebuie asigurată curăţenia, numai pe "celelalte"?
Cel mai ciudat este că noi, cetăţenii, suntem somaţi de Poliţia Locală Turda - care ne impune, deci - să păstrăm curăţenia în locurile de depozitare a reziduurilor menajere. Dar Poliţia Locală Turda nu precizează pe unde îşi face veacul când ţiganii (pentru fandosiţi: nu o să le spun "rromi" numai de dragul unor sclifosiţi care se dau europeni sau se închină ca la icoană la discriminarea pozitivă de care beneficiază ţiganii în România) întorc containerele (pubelele) cu fundul în sus, răscolesc tot şi aruncă ce nu le trebuie în jurul pubelelor apoi pleacă mai departe. Atunci unde este Poliţia Locală Turda? Unde este Poliţia locală Turda când noi, cetăţenii, le mai spunem celor care răscolesc în pubele să arunce înapoi ce nu le trebuie şi să aibă grijă să nu le arunce pe jos, iar ei - în 99,99% din cazuri ţigani - te injură de mamă? Atunci unde e Poliţia Locală Turda? Iar dacă noi, cetăţenii, ne aruncăm deşeurile menajere în pubele iar alţii vin şi le aruncă pe jos, de ce ne impune, ne somează să păstrăm curăţenia în jurul pubelelor? Cu ce drept obligă Poliţia Locală Turda cetăţenii să măture în urma unor inconştienţi şi a unor autori de fapte, se vede, antisociale, când, de fapt, nu cetăţenii din zona somată sunt de vină pentru mizerie? De ce nu stă Poliţia Locală Turda lângă pubele şi să-i someze şi să-i amendeze pe cei care fac mizerie, nu pe cei care au grijă să nu facă mizerie?
Şi ce ne mai somează Poliţia Locală Turda? Anume că să nu staţionăm "cu mijloacele auto de orice tip şi/sau cu tracţiune animală" pe domeniul public, ci numai "pe amplasemntele autorizate de primărie". Păi hai să vedem! Amplasamentele autorizate de Primărie ar fi, pentru mijloacele de transport, parcările, nu? Atunci să continuăm cu întrebările, dacă tot ne-am apucat! Dacă îţi parchezi maşina pe domeniul public în loc nepermis - hop! - apare şi Poliţia Locală Turda şi te amendează, dar unde este Poliţia Locală Turda când altcineva parchează în locul de parcare pe care l-ai plătit - ghici unde?... la primărie, de unde şi Poliţia Locală Turda îşi ia salariul - iar tu, cu locul ocupat de altul (deşi plătit), parchezi în loc "nepermis" ca să vină - ghici cine? - Poliţia Locală Turda să te amendeze pentru parcare nepermisă.
Pe de altă parte, nefericită este formularea Poliţiei Locale Turda în momentul în care include în frazare şi mijloacele de transport cu tracţiune animală despre care, la fel, susţine că nu pot staţiona decât "pe amplasemntele autorizate de primărie". Bun, atunci cum ar arăta 10-20 de căruţe parcate în diferite zone din oraş, inclusiv în centrul istoric sau în apropierea Primăriei.. pentru că şi căruţele sunt mujloace de transport cu tracţiune animală care - susţinea Poliţia Locală Turda - pot staţiona numai în locurile amenajate?
De asemenea, nu avem voie - ni se interzice, suntem somaţi! - să montăm suporţi pentru uscarea rufelor pe domeniul public sau la vedere, în balcoane. Da? Dar ce înseamnă "la vedere"? Adică dacă ai geamuri fumurii la balcoane şi afară e soare, nu e la vedere, iar noaptea, când afară e întuneric şi în balcon lumină, e la vedere? Cine consideră că rufele sunt "la vedere" sau nu şi, de fapt, ce fel de criteriu e "la vedere" şi cât de interpretabil este el, cât funcţionează la aprecierea cuiva care poate sau nu să considere că e "la vedere" sau nu?
Cât despre deversarea apelor reziduale în albiile râului sau a văilor, noi nu ne referim la ape reziduale ci la "reziduuri" rezultate din demolări. Unde este Poliţia Locală Turda când pe malul râului Arieş, în zona dintre noul bazin de înot şi podul de la Hărcana se "deversează" plăci de faianţă şi gresie, obiecte sanitare defecte şamd?
Cu litere îngroşate şi subliniate (ca să sară în ochi cititorului şi să se prindă oricine că nu-i de glumă), Poliţia Locală Turda ne transmite tuturor că "vă solicităm să luaţi de urgenţă, măsurile ce se impun, prin care să asiguraţi curăţenia publică în perimetrul administrat de dvs.". Să mai întrebăm ce e cu virgula dintre "urgenţă" şi "măsurile"? Sau să întrebăm ce e cu exprimarea extrem de generalistă "măsurile ce se impun"? Nu, pentru că iar revenim la agramatismul unora plătiţi din banii noştri ca să pună incultura la rang de cinste prin astfel de exprimări publice...
Totuşi, demn de reţinut este că amenda este între 200 şi 400 de lei dacă, de exemplu, nu ştii măsurile care se impun şi, deci, nu le iei... pe măsuri, cum ar veni...  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS