Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

17
Wed, Apr
106 New Articles

Maşina cutare de la societatea cutare nu este amendată de poliţia lu' cutare... pardon, locală...

Agora
Tools
Typography

Parcarea în centrul municipiului Turdaeste o problemă. Şi nu e de ieri, de azi, e o problemă cel puţin de când cu pietonala care a extins locul plimbăreţilor şi a restrâns locul şoferilor prin centrul istoric al municipiului.

E adevărat, puzderia de turişti care năvălesc necontenit în oraş minut de minut - şi cărora plimbarea le e la fel de vitală precum aerul - a motivat cât se poate de clar necesitatea unei zone pietonale atât de ample în detrimentul arterelor de circulaţie care, astfel, au avut de suferit.

Mai mult, vaşnicul sereleu care taxează tot ce înseamnă anvelopă, cum găseşte un locşor, cum mâzgăleşte un loc de parcare şi banii jos (dar la sereleu mai revenim şi cu alte imagini, altădată, să stea iniştiţi)!

Doar că mai sunt situaţii în care... banii sus şi nu banii jos!

Accesul cu autovehicule în zona pietonală este şi nu prea este taxat iar această ambiguitate e de natură să nemulţumească pe mulţi simpli plătitori de impozite şi taxe.

Se observă cu ochiul liber două tipuri de dale pe zona pietonală din centrul municipiului Turda, ceea ce înseamnă că sunt zone în care, totuşi, autovehiculele ar avea acces. Sau nu?
Păi se pare că şi "sau nu" pentru că nu odată s-a întâmplat aşa.

Să luăm, doar ca un exemplu de moment, cazul maşinii din imaginea din poză. Este un SUV - e drept că românesc, cumva - care îşi odihneşte nestingherit planetarele în zona pietonală. Şi asta nu s-a întâmplat o singură dată.

Dacă nu se vede clar din imagine, autovehiculul e în proximitatea a ceea ce cu mândrie - şi nu prea înţelegem de ce - unii numesc centru de informare turistică (doar vă vorbeam de puzderia de turişti care năvălesc în Turda de-o sufocă). Aşa că oare a cui să fie maşina?
Şi deşi stătea ea aşa, parcă uitată de lume precum casa de cultură veşnic în construcţie de la Turda, nimeni n-a deranjat-o nici măcar cu un "dă-te mai încolo", cu ceva...

Culmea este, totuşi, că autovehiculul este pur şi simplu oprit pe zona de circulaţie a autovehiculelor pe pietonala din centrul istoric. Cu alte cuvinte, culmea este deci reuşita bizară de-a bloca o "intersecţie" situată, de fapt, într-o zonă pietonală. Pentru că, să fim sinceri, cei care vor să aibă acces cu autovehiculele spre curţile interioare n-au nicio şansă în acest sens decât dacă ajung cu roţile pe dalele cele mai gălbejii, motiv pentru care, de exemplu, poliţia i-ar putea amenda.

Că, de fapt, despre asta e vorba... Nu cunoaştem persoane care să poată jura cu mâna pe capotă că SUV-ul din imagine (de fapt şoferul, sau proprietarul) ar fi primit amendă de la harnica poliţie locală turdeană.

În schimb, îi invităm să ridice mâna sus pe cei către care poliţiştii locali veneau aproape ca nişte ulii cu procesul verbal (şi chitanţierul, de ce nu?) în mână ca să le arate că aşa ceva nu se face, că au greşit şi că pentru asta trebuie să plătească!

Dar aşa e legea în ţara asta: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Şi aşa va rămâne atâta timp cât populaţia acceptă ca legea să se aplice discreţionar în funcţie de cine pe cine cunoaşte şi cine al cui om (prieten) e ori cine de ce favoritisme beneficiază.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS