Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

EXCLUSIV: Cu ce-i aşteaptă şcoala "Teodor Murăşanu" pe noii elevi. Discuţie cu director Gianina Matei şi cadrele didactice din învăţământul primar | VIDEO

Liana Drăgan, Dorina Vitalis, Dorina Felvinţi şi Gianina Matei

Interviu
Tools
Typography

Şcoala Gimnazială “Teodor Murăşanu” din Turda este o altă instituţie de învăţământ care, la finele săptămânii, şi-a deschis porţile pentru micuţii care urmează să îi treacă pragul de anul şcolar viitor în calitate de noi şcolari.

Dar pentru că are două clădiri situate la o distanţă considerabilă, instituţia de învăţământ organizezază un eveniment similar pe 5 martie la clădirea de pe strada G. Bariţiu.

Cât priveşte evenimentul Ziua Porţilor Deschise desfăşurat la clădirea de pe strada Dr. I. Raţiu a Şcolii Gimnaziale “Teodor Murăşanu”, directorul Gianina Matei împreună cu cadrele didactice care îi vor educa pe micuţi începând cu anul şcolar viitor - Liana Drăgan, Dorina Felvinţi şi Dorina Vitalis - au fost de acord să stea de vorbă, în exclusivitate, cu Agora Media despre oferta educaţională a şcoli şi despre ce înseamnă grupa pregătitoare în anul şcolar 2018-2019.

Reporter: Ne aflăm la sfârşitul unei activităţi care a avut loc astăzi la clădirea de pe strada Dr. I. Raţiu a Şcolii Gimnaziale “Teodor Murăşanu”. Este o activitate care nu este la prima ediţie, este vorba de Ziua Porţilor Deschise. Dacă s-ar face o comparaţie între activitatea de astăzi şi activitatea similară de anul trecut, cu ce se diferenţiază activitatea de astăzi de activitatea similară de anul trecut?

Gianina Matei: Aşa cum aţi precizat, şcoala “Teodor Murăşanu” nu este la prima ediţie a Zilelor Porţilor Deschise deoarece această activitate se desfăşoară în fiecare an şcolar.
Faţă de anul trecut nu pot să spun că sunt schimbări majore. Activitatea de azi a avut succes deoarece au venit foarte mulţi părinţi, bunici, însoţiţi de viitorii noştri şcolărei.
Ca noutate faţă de anul trecut vom avea, pentru anul şcolar 2018-2019 patru clase pregătitoare - 100 de locuri - iar anul trecut am avut trei clase pregătitoare - 75 de locuri.

Rep.: Deci vor fi mai mulţi elevi în grupa predătitoare în acest an... în baza a ce? Se face un recensământ, sau...?

G.M.: În baza recensământului, sigur. E vorba de străzile aferente şcolii noastre, am studiat natalitatea iar locurile trebuie să fie de 100.

Rep.: Cum au primit, copii care au fost astăzi, prima experienţă cu şcoala?

G.M.: Cu mare-mare bucurie. Colegele mele, probabil, pot să adauge mai multe aici deoarece au interacţionat mai mult cu viitoriinoştri elevi.

Dorina Vitalis: În primul rând le-a plăcut foarte mult pentru că au mai mult spaţiu decât la grădiniţă.

Rep.: Mai mult spaţiu de joacă sau de învăţat?

D.V. : Mai mult spaţiu în care să circule. Le-au plăcut clasele, le-a plăcut mobilierul pentru clasa pregătitoare, care este pe măsura lor - unii au spus că li se potriveşte perfect - şi mai ales s-au bucurat de surprizele care i-au aşteptat.

Rep.: Ca de exemplu...?

D.V. : Ca de exemplu baloanele pe care le vedeţi de jur împrejur, au primit mărţişoare făcute de copiii mai mari şi bomboane.

Rep.: Când încep înscrierile pentru clasa pregătitoare?

Gianina Matei: Prima etapă este 8-26 martie iar a doua etapă este 8-12 aprilie.

Rep.: Ce se va întâmpla dacă vor fi mai mulţi sau mai puţini elevi decât numărul de clase pe care l-aţi pregătit? Există anumite proceduri...?

G.M.: Dacă vor fi mai mulţi elevi înscrişi se va cere o suplimentare Inspectoratului Şcolar iar dacă vor fi mai puţini elevi, a patra clasă nu se va realiza.

Rep.: Ce surprize pregătiţi pentru evenimentul care are loc pe data de 5 martie (n.r.: tot Ziua Porţilor Deschise) la clădirea de pe strada G. Bariţiu?

G.M.: Ca să fim corecţi, fiind o singură şcoală, aceleaşi surprize le vom pregăti: baloanele care i-au încântat foarte mult, bomboanele, mărţişoarele realizate de elevii claselor a IV-a şi multă căldură sufletească din partea doamnelor învăţătoare - i-au primit cu braţele deschise şi am rămas foarte plăcut surprinsă de apropierea viitorilor elevi de doamnele învăţătoare.

Rep.: La ce să se aştepte copiii care vin în grupa pregătitoare? Va fi mai greu decât la grădiniţă, mai uşor? Sunt diferenţe semnificative?

Dorina Vitalis: Nu. Adică există o anumită ordine pe care trebuie să o respecte, un program care trebuie respectat - la grădiniţă se mai pleacă şi dimineaţa şi la ora 9.00, de multe ori şi la 9.30, dacă părinţii au vreo problemă vin şi îi iau înainte de terminarea programului, or programul de şcoală trebuie respectat.
Şi, în rest, şi la şcoală învăţăm jucându-ne.

Rep.: Reţin că anul trecut exista şi aun alt aspect asociat inclusiv cu grupa pregătitoare şi mă refer aici la after-school. Care este situaţia în acest an şi ce trebuie să ştie părinţii ai căror copii vor veni la şcoală?

Gianina Matei: Cu mare bucurie vă spun că numărul elevilor la after-school a crescut considerabil. A fost o cerere din partea părinţilor şi, considerăm noi, un ajutor oferit elevilor.
Prentru after-school, ca o noutate în acest an şcolar, este colaborarea cu Clubul Copiilor. Noi avem diferite activităţi cu Clubul Copiilor atât la clădirea de pe strada Dr. I Raţiu cât şi la clădirea de pe strada G. Bariţiu iar copiii au în fiecare zi diferite activităţi - informatică, aeromodele - depinde fiecare ce şi-a ales şi, după ce îşi termină temele, se şi recreează. Aceasta este noutatea pe care am adus-o faţă de anul trecut şcolar.

Rep.: Una dintre preocupările relativ motivate ale părinţilor ai căror copii vin la şcoală este siguranţa mediului în care copiii învaţă. Aveţi informaţii să oferiţi în acest sens pentru părinţii copiilor?

G.M.: Sigur că da: în primul rând implementarea regulamentului de ordine interioară şi faptul că accesul în şcoală nu le este permis părinţilor decât pe la intrarea profesorilor în situaţii excepţionale şi cu aprobarea doamnelor profesor sau domnilor profesori.
Poarta elevilor este în permanenţă închisă, se deschide la ora 12:00 şi la orele 13.00 sau 14:00 pentru nivelulgimnazial.
Noi avem un program de serviciu pe şcoală, foarte mulţi colegi sunt zilnic de serviciu în diferite locuri ale şcolii şi, bineînţeles, avem şi supravegherea video.
Nu am avut şi nu avem probleme deosebite, dar siguranţa este pe primul loc. Chiar a fost o întrebare a unui părinte azi şi i-am explicat şi era foarte mulţumit. Deci noi nu permitem părinţilor să intre în şcoală când doresc, decât la programul de audienţe cu doiamnele învăţătoare care este stabilit şi dânşii ştiu exact când este.

Rep.: Chiar dacă pare că am mai abordat în discuţie acest aspect, totuşi poate ar trebui reformulat sau insistat puţin: Ce înseamnă pentru un copil care vine de la grădiniţă contactul cu grupa pregătitoare? La ce să se aştepte în plus? Se vorbea de program, de ore stricte de venit/plecat şi aşa mai departe... În schimb, poate ar fi bine de menţionat care este gradul de modificare a niveluli de predare a noilor cunoştinţe, dacă acesta diferă mai mult faţă de cel de la grădiniţă.

Dorina Felvinţi: Normal că este diferit faţă de grădiniţă pentru că la şcoalăcând venim învăţăm să citim, învăţăm să socotim mai mult decât o făceam la grădiniţă, dar nu va fi foarte greu pentru copii pentru că teme de casă nu vor exista, ei vor veni la şcoală doar cu ghiozdănelul cu pacheţelul cu mâncare, cu sticluţa cu apă, nu au de cărat caiete sau cărţi şi nu au acele teme de casă care îi îngrozesc şi pe părinţi, nu numai pecopii...

Rep.: De ce-i îngrozesc pe părinţi, ei trebuie să le rezolve?

D.F.: Păi nu, dar ştiţi cum e... are copilul teme, trebuie făcute, că dacă nu au impresia că se întâmplă cine ştie ce...

Liana Drăgan: Şi durata orelor este mai scurtă...

Gianina Matei: ... de 35 de minute.

Dorina Felvinţi: Da, orele sunt mai scurte decât la cei mari. Bineînţeles, activităţile sunt pentru nivelul vârstei lor, mai mult bazate pe joc...

Rep.: Eventual dacă doriţi să mai menţionaţi ce alte anumite lucruri ar mai trebui să mai ştie părinţii în afară de cele abordate deja.

Gianina Matei: Clasa pregătitoare, de aceea a fost foarte bine gândită, este o acomodare cu şcoala, putem spune. Dificultăţi de acomodare la actualele clase pregătitoare nu amîntâlnit şi, aşa cum spuneau şi colegele mele, programa şcolară este foarte uşoară şi se bazează foarte mult pe joc şi atunci, sigur că da, orele sunt foarte plăcute.

Rep.: De ce ar veni copiii la “Teodor Murăşanu” - mă refer la cei care, in funcţie de distanţa faţă de unitatea de învăţământ pot opta să meargă la altă şcoală - de ce ar veni la dumnbeavoastră şi nu ar merge la altă şcoală?

Gianina Matei: În primul rând vreau să subliniez faptul că fiecare şcoală gimnazială din Turda are valoare. Noi ne axăm foarte mult pe performanţă. Cât priveşte baza materială,  în fiecare clasă avem videoproiector, laptop, internet, sălile de sport, cabinetele medicale, cabinetul de logopedie, cabinetul psihologic, toate recomandă şcoala. Pregătirea cadrelor didactice care sunt mereu într-o continuă perfecţionare spune foarte mult iar rezultatele şcolii vorbesc de la sine.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS