Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
113 New Articles

Interviu cu Mircea Irimie despre incorectitudinea lui Tăriceanu, dizolvarea ALDE şi un nou proiect politic - Partea I

Interviu
Tools
Typography

În urmă cu câteva zile am stat de vorbă cu Mircea Irimie, fost viceprimar, fost deputat, fost candidat la Primăria Turda şi fost secretar de stat.

În discuţia purtată cu Mircea Irimie, acesta a dezvăluit motivele renunţării la ALDE, a prezentat anumite atitudini şi demersuri pe care le consideră incorecte de la nivelel superioare ale Alianţei Democraţilor şi Liberalilor, dezvăluind, totodată, intenţiile privind un nou proiect politic alături de foştii membri PC, foşti membri PLR precum şi alţi nemulţumiţi din alte partide politice.

Reporter: Domnule Irimie, am înţeles că plecaţi din minister...

Mircea Irimie: Am plecat, sunt acasă...

Rep.: De ce aţi plecat?

M.I.: Pentru că toţi secretarii de stat din fostul PC au fost demişi la comanda domnului Tăriceanu.

Rep.: Deci plecarea dumneavoastră din minister este un preţ plătit pentru faptul că aţi rămas alături de domnul Constantin.

M.I.: Da, da... Eu am avut o dicuţie mai târziu şi am întrebat cu ce am greşit, pentru că eu am şi investit, am muncit foarte mult, am candidat, am avut structuri...

Eu am avut al doilea rezultat din România. Am pierdut la Turda, dar am făcut 17%, al doilea scor de municipiu în ALDE din România. Doar Viorel Ilie, la Moineşti, care astăzi este ministru pentru relaţia cu parlamentul, a făcut mai mult ca mine, ca scor. De asemenea, 13% a făcut ALDE, deci eu am avut rezultate. Eu, la parlamentare, am umblat în trei judeţe - Cluj, Mureş şi Alba - şi am făcut campanie.

Şi am întrebat cu ce am greşit şi mi s-a spus “ai venit cu Constantin... abandonează echipa aia”. Şi nu am abandonat-o, vă daţi seama...

Rep.: Deci domnul Tăriceanu v-a spus asta?

M.I.: Sigur că da. Şi să nu credeţi că am fost singur. Astăzi, din fostul Partid Conservator, din cele 200 de posturi - în afară de Viorel Ilie - nu mai este niciun om să ocupe vreun post. Tot fostul partid conservator a fost demis de peste tot. Doar din fostul PLR (n.r.: Partidul Liberal Reformator) se ocupă posturi şi nu e în regulă pentru că noi am avut o fuziune pe nişte măsuri stabilite. În primul rând, un criteriu era paritatea în tot ce facem, în egală măsură, că aşa am pornit la muncă.

Rep.: Deci domnul Ilie, de la Moineşti, e singurul din fostul PCC care a rămas?

M.I.: Care ocupă o funcţie... Viorel Ilie a câştigat primăria oraşului Moineşti la locale, după care a candidat la parlamentare şi a ajuns în Senat. Bacău este judeţul care a reuşit în ALDE şi deputat şi senator. Şi asta datorită domnului Avram Constantin care-i parlamentar vechi şi care are structuri foarte bune.

Dacă dânsul, în Senat fiind, ar fi plecat de lângă Tăriceanu, noi nu mai aveam grup la Senat, pentru că acolo, la Senat, îţi trebuie minim 9 senatori ca să ai grup în Senat. Iar asta însemna că Tăriceanu nu mai putea ocupa funcţia de preşedinte al Senatului, că el nu mai avea grup în Senat, nu mai avea reprezentativitate. Şi atunci... nu zic că l-a mituit, dar i-a dat funcţie de ministru. Adică să vii de undeva din capătul lumii direct pe funcţie de ministru când tu nu cunoşti nici demersurile parlamentare... Bun, el e un tip foarte muncitor, foarte inteligent - Viorel Ilie - dar ăsta a fost “premiul” ca el să rămână lângă Tăriceanu.

Rep.: Exact, dumneavoastră în ce minister aţi fost şi ce funcţie aţi avut?

M.I.: Eu am fost secretar de stat, al doilea om după ministru, în Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social.

Rep.: Şi relaţia cu ALDE cum e?

M.I.: Eu îmi dau demisia la un moment anume... Daniel Constantin va veni sâmbătă la Cluj, pentru că noi avem un proiect politic la care am stat, în ultimele două-trei săptămâni şi l-am terminat. Noi vom lansa noul proiect politic.

Rep.: Şi acest proiect implică doar oamenii din fostul PC care au fost în ALDE sau aţi gândit şi alianţe cu altcineva?

M.I.: În primul rând noi facem un proiect politic în spatele căruia sunt foşti premieri, foşti miniştri, actuali şi foşti parlamentari şi multă lume din teritoriu. În marea parte, pe structura fostului Partid Conservator... dar alături de noi, să ştiţi, sunt şi care vin din fostul PLR, vin oameni nemulţumiţi de multe lucruri.

Avem în plan să dezvoltăm acest proiect şi până în toamnă, cel puţin, trei partide mici se vor alipi de noi, vor fuziona şi vor intra alături de noi.

Multe lucruri le va spune Daniel Constantin sâmbătă, la Cluj.

Rep.: Spuneaţi de foşti premieri. Să înţeleg, aici, şi Victor Ponta, de exemplu?

M.I.: Şi Victor Ponta, şi Sorin Câmpeanu... Sorin Câmpeanu a fost ministrul educaţiei, a fost premier al României o lună şi trei săptămâni, vicepremier, astăzi el este pe una dintre cele mai onorabile funcţii şi mă refer la faptul că a câştigat preşedinţia Uniunii Francofone a top 1.000 de universităţi din lume. Deci consideraţi că este un top al universităţilor celor mai perfrmante în care România a intrat cu trei universităţi - Babeş-Bolyai de la Cluj pe locul 300 şi ceva, Buvureştiul pe 600 şi ceva şi Iaşiul pe 900 şi ceva - iar preşedinte a acestei Uniuni Francofone pe patru ani este Sorin Câmpeanu. Adică e un om foarte bine evaluat la nivel mondial, este preşedintele rectoratului în România...

Şi mai e un lucru pe care noi îl facem acuma: noi stabilim nişte criterii de care în ALDE nu s-a mai ţinut cont...

Noi am zis că vom fi un partid curat (n.r.: cu ALDE), după care, după parlamentare, ne-am trezit că Tăriceanu a adus vreo 40 şi ceva de oameni cu condamnări, cu “abonamente” la DNA. Vedeţi că s-a publicat lista aceea neagră în care, până la urmă, toţi corupţii României şi-au găsit refugiul în ALDE. Şi acest lucru arată că dacă noi la locale am făcut 7,7% - şi aveam baza pe care să facem mult mai mult la paralmentare, că deja aveam structuri în ţară - noi, la parlamentare de-abia am trecut de 5%? Noi am scăzut la parlamentare...

Rep.: Şi intenţii faţă de lumea politică de la Turda? Vreţi să vă implicaţi în vreun anume fel?

M.I.: Deu mă coup de opt judeţe. Eu nu mă ocup doar de Turda. Deci eu voi fi vicepreşedinte în noul proiect - şi nu doar ca funcţie, dar şi ca obligaţie - şi am în control opt judeţe cu care ţin legătura cu preşedinţi, structuri, unde am umblat în oraşe, în comune, deci eu coordonez o zonă mai largă decât Turda.

Dar clar că şi la Turda ne axăm, vom avea oameni la ceea ce noi vom face - şi avem deja procese - noi vom duce ALDE în dizolvare. Pentru că noi, când am fuzuinat, am stabilit nişte măsuri care trebuiau respectate pe perioada tranzitorie, or aceste măsri n-au fost respectate şi noi vom cere dizolvarea alde.

Aţi văzut că s-a făcut o fuziune UNPR şi Mişcarea Populară. N-a funcţionat, n-a mers, ca într-un mariaj - te căsătoreşti, nu merge treaba, fiecare acasă... Aşa se va întâmpla şi aici, pentru că congresul acela făcut aşa, pompieristic, ilegal, nestatutar, uite că n-a fost înregistrat nici la registrul partidelor politice şi nici la judecătorie, pentru că a fost ilegal. Deci el a fost făcut aşa, de văzul lumii, dar de ce nu l-au înregistrat? Inclusiv excluderile nu sunt înregistrate la registrul partidelor politice, că ei nu au voie, pentru că până când se va valida congresul cu alegeri noi suntem pe măsuri tranzitorii. Dacă s-a încălcat, foarte bine. Revenim în matcă, dar în momentul în care dizolvăm ALDE, Partidul Conservator nu mai există şi Partidul Liberal Reformator nu mai există. În momentul în care vom cere şi vom dizolva ALDE, toţi aleşii vor fi independenţi, ei putând să meargă unde vor ei, la orice partid politic.

Rep.: Tocmai, la Turda sunt consilieri locali care au ajuns în consiliu şi voiam să vă întreb ce se întâmplă în cazul lor?

M.I.: În toată ţara, aleşii locali - consilieri locali, consilieri judeţeni, primari, vicepreşedinţi de Consiliu Judeţean sau parlamentari - în momentul în care ALDE se dizolvă ei devin independenţi. Ei pot să meargă în orice partid vor sau pot să rămână independenţi până la sfârşitul mandatului.

Rep.: Şi asta nu are nicio influenţă asupra funcţiilor dobândite în urma alegerilor?

...

- partea a doua o găsiţi AICI -

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS