Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Jul
82 New Articles

Oare o fi adevărat?

Strofocle
Tools
Typography

Deci oare chiar aşa o fi? Chiar aşa sunt românii, după cum se sugerează în poza (“meme”?) de mai sus? Oare “toţi” (în sensul că majoritatea) românii sunt aşa (adică o fi această practică reprezentativă pentru noi) sau doar ominoritate neglijabilă, însă fotografia “ajustată” cu personajul Mr. Bean nu are scopul să judece sau să ridiculizeze pe nimeni, doar să scoată în evidenţă un model de acţiune - chiar dacă minoritar ca amploare - constatat, evident, empiric?

Hai să vedem!...

Acuma, adevăru’ e că în ziua votului ne tot apăreau în fluxul de pe facebook fotografii postate de unii şi alţii în care fiecare se arăta pe sine demonstrând spaţiului online cum că şi-a exercitat dreptul la vot, unii “băgând la înaintare” (mai mult sau mai puţin intenţionat) şi nişte subliminale care ar fi putut (sau nu, dar erau acolo) influenţa decizia celor care intenţionau să voteze, dar încă nu o făcuseră.

Astfel că la puzderia de poze de acest tip care ne tot apăreau în faţa ochilor, am zis că hai să facem nişte capturi de ecran, dacă nu cu un scop anume, bine definit, măcar ca o colecţie de arhivă ulterioară, o dovadă, în imagini, a “fotografiei” zilei de duminică, 9 iunie 2024, ziua alegerilor la Turda, aşa cum putea ea fi percepută în spaţiul online. Şi taman ulterior dăm peste imaginea cu Mr. Bean! “Măi, să fie...!”. Deci un sâmbure de “fum fără foc nu există” o fi pe-acolo, prin cotloanele realităţii cotidiene, nu?

Evident că acest material se doreşte a fi unul “mai pe relaxare” (în consecinţă tratat ca atare), să ne mai destindem şi care, cel mult, să vă smulgă un zâmbet dacă nu, pur şi simplu, să vă lase indiferenţi. Tocmai de aceea avem şi un îndemn: cei cu încrâncenarea în sânge, incapabili să se mai relaxeze din când în când, mereu încordaţi, amatori pereni de stări conflictuale, să ştiţi că acest material nu e pentru voi şi sunteţi invitaţi să treceţi mai departe şi să vă vedeţi “liniştiţi” de viaţa voastră mereu tensionată!

Totuşi, să nu uităm:

  • reţeaua de socializare facebook este declarată spaţiu public
  • fotografiile au fost postate ca urmare a unui act de voinţă proprie a autorilor lor (respectiv a celor care apar în ele) în lipsa vreunei constrângeri a acestora, ci ca un act intenţionat, executat cu bună ştiinţă şi în mod conştient
  • textele care însoţesc fotografiile - prin însăşi postarea lor publică pe conturile autorilor respectivelor texte - sunt publice şi asumate de autorii lor
  • prin postarea lor în spaţiul public, fotografiile şi textele devin un bun accesibil întregului public care se află în acel spaţiu public

Că am lămurit şi asta, iată fotografiile (fără nicio categorisire anume, strict în ordinea în care le-am capturat după cum apăreau în flux) care contribuie la fotografia zilei alegerilor de la Turda:

A, şi să nu uităm: candidaţi/susţinători/simpatizanţi PNL postau şi imagini îndemnuri la vot în ziua alegerilor atrăgând atenţia că mai e puţin timp! Oare încercau neapărat-neapărat să trezească spiritul civic în cei care nu-l au? De ce atâta insistenţă? Nu, desigur că nu spuneau cu cine să voteze lumea, nu, doar aveau elemente identitare precum schema de culori a formaţiunii politice pe care o susţineau sau din care făceau parte:

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS