Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Thu, Jan
146 New Articles

Proiectul FAST derulat de Colegiul „Emil Negruțiu”

E. Negruţiu
Tools
Typography

Cum îi ajutăm pe absolvenții de liceu să-și deschidă proprIile afaceri în domeniul agricol? Aceasta este problema pe care proiectul FAST - Ferme Agricole Sustenabile în Timp, aplicat de Colegiul „Emil Negruțiu”, încearcă să o rezolve.  În acest sens, între 15 și 18 mai 2017, 15 elevi însoțiți de 3 profesori, au fost în vizite de studiu în ferme, unități de procesare și instituții de învățământ superior. Fiecare zi a presupus o vizită urmată, în a doua parte a zilei, de exerciții de reflecție și aprofundare.

Astfel, în prima zi, a fost vizitată o fermă de vaci de lapte, dotată și cu unitate de procesare, din com. Tritenii de Jos. Proprietarul le-a prezentat elevilor istoricul fermei și a discutat cu aceștia probleme legate de furajarea animalelor, de îngrijire, subvenții, rețete de preparare a produselor din lapte, costuri și eficiență etc.

În ziua a doua, elevii și profesorii au ajuns într-una din cele 3 ferme din România care este autorizată să crească porci mistreți. Ferma este amplasată în com. Moldovenești, iar pe lângă mistreți mai crește și porci mangalița. Propietarul le-a explicat specificul acestui tip de activitate și le-a prezentat produse obținute din amestec de carne de mistreț cu carne de mangalița. Următorul obiectiv al zilei a fost carmangeria „Mureșan” din Cluj-Napoca unde elevii au învățat despre producerea alimentelor din carne.

Marketingul produselor agricole a fost subiectul zilei a treia. La firma SC „Taft Presoil” SRL din Luncani, elevii au aflat povestea creării unui brand – Luna Solai – și a modalităților prin care acesta este promovat. Tot în această zi, grupul de elevi a făcut, în piața de lactate din Câmpia Turzii, o analiză a modalităților de etichetare, promovare și vânzare a brânzeturilor.

În ziua a patra elevii au ajuns la primăria din Sănduleșri și la USAMV Cluj-Napoca. La Săndulești, primarul comunei, dl Călin Forgaciu, le-a prezentat Cooperativa Agricolă Someș Arieș, iar la USAMV Cluj-Napoca profesori de aici și specialiști din cadrul Direcției Agricole Cluj le-au vorbit despre oportunitățile de finanțare a afacerilor agricole.

La finalul celor patru zile, participanții au demonstrat că au înțeles cât este de important ca fermierul să dețină tot lanțul valoric al produsului, de la producție, la procesare și vânzare și s-au declarat încântați de exemplele de afaceri agricole văzute. Unul dintre elevi spunea: „A fost o vizită foarte interesantă din care am putut lua multe exemple. Ceea ce am văzut mă încurajează să încep și eu o afacere în agricultură”

Proiectul „FAST” este finanțat de Fundația Civitas și este parte a unui program mai larg susținut de Romanian-American Foundation și care implică opt licee cu profil agricol din România, printre care și Colegiul „Emil Negruțiu” Turda.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS