Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

SCDA Turda - Ziua Graului, cu prezentarea soiului „Andrada”

Diverse
Tools
Typography

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda a sărbătorit mirecuri, 26 iunie 2013, Ziua Grâului în prezenţa mai multor invitaţi fie de la isnstituţii similare SCDA Turda, fie de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Printre cei care au fost prezenţi la sărbătoarea staţiunii de cercetare din Turda se numără atât reprezentanţi ai staţiunii - prof. dr. Ioan Haş (director SCDA Turda), dr. ing. Felicia Mureşanu (secretar ştiinţific în cadrul SCDA Turda), dr. Rozalia Kadar (şef Laborator Ameliorare Cereale Păioase SCDA Turda), dr. Vasile Moldovan (Laborator Ameliorare Cereale Păioase SCDA Turda) - cât şi invitaţi: prof. univ. dr. Doru Pamfil (rector USAMV), prof. univ. dr. Vasile Miclea (USAMV), prof. ing. Roxana Vidican (decan facultatea de Agricultură în cadrul USAMV), prof univ dr Liviu Mărghitaş (preşedinte al Senatului USAMV), prof. univ. dr. Ioan Rotaru (prorector academic USAMV), dr. ing. Florica Moisa (director SCDA Livada), Cornelia Lupu (secretar ştiinţific SCDA Secuieni) dar şi conf. dr. Ilarie Ivan (reprezentant al Consiliului Judeţean Cluj).
Apreciind că la sărbătoare este prezentă triada învăţământ-cercetare-producţie, directorul Ioan Haş anunţa vizitarea unui lot demonstrativ cu fertilizanţi la grâu.
Despre noul soi de grâu "Andrada" Ioan Haş spera să fie extins pe suprafeţe mai mari, directorul staţiunii turdene referindu-se, totodată, şi la soiul de ovăz "Mureşana", o selecţie din fostul soi "Mureş", soi considerat prea neuniform de către Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor deşi soiul a fost cultivat pe 452.000 de hectare de teren, cei care l-au cultivat fiind mulţumiţi.
Revenind, însă, la soiul de grâu "Andrada", Ioan Haş spunea că acesta înlocuieşte vechiul soi "Arieşan" care a fost înregistrat în Catalogul Naţional al Soiurilor încă din 1984. Dacă, în teren, directorul staţiunii de cercetare turdene spunea că invitaţii pot să observe atât culturile cât şi experienţe ale doctoranzilor care colabortează cu SCDA, Ioan Haş promitea că la întoarcerea din teren fiecare va primi, pe lângă materialele promoţionale, câte o pâine făcută cu grâu din soiul "Dumbrava", un soi intensiv, modern, despre care - preciza Ioan Haş - mulţi fermieri spuneau că nu ar fi bun pentru panificaţie. "Am testat din soiurile «Dumbrava», «Arieşan» şi «Apullum», dar din «Andrada» nu am putut să facem pâine că am semănat sămânţa", adăuga directorul SCDA Turda.
De asemenea, cu ocazia Zilei Grâului, la Turda s-a vorbit şi de colaborarea fructuoasă între USAMV Cluj-Napoca şi SCDA Turda, această colaborare fiind amintită atât de directorul Ioan Haş, cât şi de rectorul Doru Pamfil sau decanul Roxana Vidican.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS