Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Ce înseamnă “gratuit” la computerul tomograf de ultimă generaţie de la Turda

Sănătate
Tools
Typography

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc la Spitalul Municipal Turda, managerul Ovidiu Stănilă a spus, chiar în două rânduri, că noul computer tomograf dat în folosinţă la Turda este pus gratuit la dispoziţia cetăţenilor turdeni.

Este un aparat care oferă o înaltă fidelitate diagnostică, un aparat de ultimă generaţie care este pus gratuit la dispoziţia cetăţeanului turdean, care nu mai trebuie să bată astfel drumul clujului, să aştepte cu săptămânile, să plătească anumite sume de bani pentru astfel de investigaţie” preciza managerul Ovidiu Stănilă accentuând: “Deci, subliniez, este un aparat pus gratiot la dispoziţie cetăţeanului turdean, crescând, astfel, foarte mult calitatea actului medical”.

Dincolo de faptul că, potrivit managerului spitalului turdean, inaugurarea computerului tomograf este un indicator al creşterii semnificative a actului medical şi a calităţii vieţii cetăţeanului turdean “prin accesul facil la o aparatură de înaltă fidelitate diagnostică”, Ovidiu Stănilă a explicat că abia în luna aprilie se estimează că va exista o întâlnire şi o negociere între reprezentanţii spitalului turdean şi cei ai CASS Cluj, întâlnire în urma căreia spitalul va primi fonduri pentru CT, fonduri pe care managerul spitalului turdean le apreciază ca fiind consistente având în vedere faptul că aparatul este nou (este produs în toamna anului trecut).

Astfel, în urma unui contract cu CASS Cluj, investigaţiile la computerul tomograf vor fi gratuite pentru cei care vin cu bilet de trimitere şi pentru cei care sunt internaţi în spitalul din Turda.

La momentul de faţă - până la negocierea cu CASS Cluj şi eventuala alocare de fonduri viitoare - accesul gratuit la investigaţiile prin intermediul CT este posibil doar “prin intermediul spitalizărilor de zi şi spitalizării continue care se desfăşoară în unitatea noastră”, a explicat Ovidiu Stănilă.

La fel ca în cazul altor servicii decontate de CASS Cluj (spre exemplu servicii de laborator pentru analize medicale unde sumele alocate par să nu fie suficiente niciodată, motiv pentru care pacienţii se înghesuie pentru programări la analize la începutul fiecărei luni înainte să se termine fondurile) şi pentru serviciile de investigare făcute prin intermediul computerului tomograf de la Turda va exista o anumită valoare a fondurilor alocate, însă la momentul de faţă nu se ştie care ar putea fi această valoare. “Oricum, fiind un aparat nou şi de înaltă performanţă, cu siguranţă vor fi fonduri destul de multe puse la dispoziţia noastră”, a asigurat managerul spitalului turdean.

Ce alte îmbunătăţiri aduce computerul tomograf la Turda?

De asemenea, Ovidiu Stănilă nu a omis să precizeze că înainte de existenţa unui astfel de aparat la Turda pacienţii erau nevoiţi să aştepte o săptămână sau mai mult.

Astfel, pacienţii erau nevoiţi să aştepte o săptămână sau mai mult, plust că asta însemna costuri suplimentare pentru spital dacă era vorba de pacienţi internaţi iar unitatea spitalicească turdeană trebuia să achite costurile pentru investigaţii CT către centrul medical cu care era în relaţie contractuală.

Totuşi...

Având în vedere că aparatul este în garanţie timp de trei ani de zile de la punerea în funcţiune, acesta ar putea fi folosit 24 de ore din 24, însă nu există personalul necesar.

Suntem în procesul de angajare a încă unui tehnician radiolog să putem să asigurăm o cvasipermanenţă a orarului în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la computerul tomograf” preciza managerul spitalului turdean, adăugând că deşi pacienţii din spital ar avea priorotate la investigaţii, pacienţii care vin din exterior  nu o să “sufere” din cauza programărilor pe perioade foarte lungi: “Încercăm într-un timp util, de maxim cateva zile, să onorăm toate solicitările pacienţilor care vin către noi”. (Ovidiu Stănilă)

Despre investigaţiile contra cost

Deja am aprobat în comitetul director, este o listă de preţuri propusă de doamna doctor radiolog - care este foarte bine informată din acest punct de vedere - şi preţurile sunt semnificativ sub preţurile care se practică în Cluj” mai asigura managerul Ovidiu Stănilă.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS