Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

La Campia Turzii s-a constituit primul Grup de Initiativa Cetateneasca

Social
Tools
Typography

Marți 10 februarie 2016 a fost ziua în care, pentru prima oară, cetățenii din Cartierul Sâncrai s-au întrunit în cadrul proiectului "PUTEREA DEMOCRAȚIEI PENRU CETĂȚENI" demarat de Asociația pentru Protecția Consumatorului din Câmpia Turzii și finanțat de Fondul pentru Inovare Civică.

A fost o participare de bună calitate, destul de numeroasă, în pofida ploii.

Cetățenii prezenți au dat dovadă de multă maturitate în abordarea problemelor care le strică viața de zi cu zi.

Aurel Ilea, președintele APC Câmpia Turzii, în cuvântul de deschidere, a subliniat importanța constituirii Grupului de Inițiativă Cetățenească și faptul că proiectul este în totalitate apolitic, că nu vom accepta abordări politice în cadrul întâlnirilor, criticile sau laudele trebuie să se refere la persoane și nu la partide.

În ceea ce mă priveşte, am arătat care sunt liniile directoare pentru ca acest proiect să aibă succes:

a. Să fim împreună și să discutăm, liber, orice ne doare, să ne cunoaștem mai bine, să cunoaștem problemele cetățenilor din cartier și să încercăm să ne ajutăm între noi, să fim uniți pentru a ne fi rezolvate problemele.
b. Să participăm la luarea deciziilor care ne privesc în mod direct și să fim în contact permanent cu autoritățile locale.
c. Să participam la alegerile locale și parlamentare în deplină cunoștință de cauză - întâlniri cu toți candidații la alegerile locale;
d. Să participam la un mic curs despre democrație.

Rezultatele sondajului privind gradul de prioritizare a problemelor majore de către cetățeni, realizat de APC, relevă că principalele probleme care au un impact major asupra vieții cetățenilor sunt legate de:

- Gradul mare de impozitare necorelat cu situația de fapt din teren și cu serviciile oferite;
- Lipsa sediilor ANAF, Tribunal, Electrica, EON, etc. care fac ca de fapt să nu fim municipiu, ci doar un orășel;
- Distrugerea străzilor și trotuarelor în urma lucrărilor de canalizare și racordare la rețeaua de apă efectuate în cadrul unui proiect european de CAA, mirosul insuportabil al canalizării noi, etc.

În luările de cuvânt, cetățenii din Sâncrai au punctat și alte aspecte negative legate de lucrările efectuate de CAA în ultimii ani, precum și alte 30 de probleme.

"Nu mai putem trăi din cauza mirosului îngrozitor degajat de noua Stație de epurare, aflată în apropierea caselor noastre", spunea domnul Pitea Teodor. "Sistematic, cel puțin de 2 ori pe zi, stația de biogaz descarcă în aer biogazul pentru că nu au unde să îl depoziteze, din ce am auzit eu. Când am făcut sesizarea în urmă cu 1 an, mi s-a răspuns că stația este în probe tehnologice, și de atunci ne otrăvește aerul".

"Există probleme cu apa pluvială de pe drumuri, care inundă curțile noastre sau băltește zile în șir. Pe șoseaua principală, respectiv strada 1 Decembrie 1918, de la biserică până la numărul 100, apa de ploaie rămâne pe șosea multe zile după ce a încetat ploaia. Din această cauză gardurile și casele noastre sunt stropite și murdărite de nu mai știm ce să facem. Cine ne plătește repararea fațadelor?" se întreabă domnul Suta Iosif.

"Există un program pentru măturat străzile din Sâncrai?", se întreabă domnul Gavril Vasinca. "Nu de alta, dar un nu am văzut nici un măturător pe strada T. Vladimirescu. Și aici mai avem o mare problemă cu denivelările produse de lucrările de racordare la rețeaua de apă făcute de CAA. Pur și simplu ne distrugem mașinile, nu poți să circuli cu mai mult de 20 km/h pe această stradă".

A fost relevată și nepăsarea de care dau dovadă funcționarii Primăriei, care nu au grijă de bunurile orașului. Aproape toate străzile din Sâncrai sunt asfaltate, dar asfaltarea s-a făcut pentru trafic ușor, în sensul că nu s-a modificat fundația drumului, iar stratul de asfalt are doar câțiva centimetri.

Cetățenii au solicitat Primăriei să facă demersurile necesare pentru limitarea traficului greu pe aceste străzi, inclusiv să se monteze indicatoare de restricționare. Nu au făcut-o, iar acum străzile Lucian Blaga și Pârâului au covorul asfaltic în mare parte distrus. "Cine plătește aceste distrugeri?" se întreabă domnul Șandor Marin Vasile.

"Mașinile care aprovizionează magazinul Profi intră pe spațiul verde și îl distrug. Și Doamne ferește să ai un handicap locomotor că nu poți să intri în magazin, rampa existentă este nefuncțională", spune domnul Vasinca.

În final a fost ales Grupul de Inițiativă Civică Sâncrai format din 8 persoane, condus de Domnul Lechințan Ioan Marian și Gavril Vasinca (locțiitor) şi membrii Cozma Ana, Șandor Marin Vasile, Suciu Simion, Berciu Costel, Suta Iosif, Pitea Ioan.

GIC va face demersurile necesare pentru rezolvarea celor 31 de probleme ridicate de cetățeni.

Le dorim succes!

Coordonator proiect,
Nicolaie Dărăban

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS