Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

AVATAR-ul ajuns la ultima serie de cursanti | VIDEO

Social
Tools
Typography

Lansat în urmă cu peste un an de zile la căminul cultural din comuna Luna, proiectul de formare şi reconversie profesională AVATAR - se poate spune - se apropie de final.

La momentul de faţă sunt în desfăşurare ultimele două module de formare: cursurile de confecţioner cablaje auto şi cele pentru muncitor pe utilaj greu.
În discuţia pe care am avut-o cu primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör, acesta a explicat că în luna mai a debutat cursul pentru confecţioneri cablaje auto - curs cu o durată de trei luni - în a doua jumătate a lunii iunie începând cursul pentru muncitori pe utilaj greu.

Referitor la cursanţii din modulul pentru confecţioner cablaje auto Laurenţiu Tör spunea: "cei care s-au înscris în acest proiect în număr de 23 de persoane, fac dimineaţa practică la firma To Connect din comuna noastră, iar după servirea mesei au patru ore de teorie. În total 3 luni de zile va fi acest modul...", primarul comunei Luna explicând că "din persoanele care fac practică, mai mult de jumătate au şanse de a fi angajate" chiar la firma la care fac practica.

Pentru ultimul modul există 25 de cursanţi, majoritatea dintre aceştia fiind oarecum iniţiaţi, dar neavând "la mână" un document prin care să îşi probeze în mod oficial calificarea, să demonstreze că au terminat un curs în domeniul respectiv.

În plus, primarul comunei Luna se arăta încrezător în legătură cu cei care urmează cursul de muncitori pentru utilaj greu: "acolo unde facem practica cu aceşti cursanţi, patronul acelei firme are nevoie de oamenii pe care îi pregătim noi şi e un lucru bun, că îi vede dacă ştiu să lucreze sau nu. Patronul ştia oameni care aveau calificare, dar nu aveau una pentru utilaj greu", Laurenţiu Tör menţionând că "din 25 de persoane ar avea nevoie de 15 persoane, adică mai mult de jumătate".

Referindu-se la un modul de cursuri anterior, primarul comunei Luna preciza că "din cei care au fost la cursul de sudori, deja 10 au un loc de muncă asigurat în Câmpia Turzii iar acum sunt câteva locuri în Finlanda şi Polonia", Laurenţiu Tor menţionând, totuşi, că angajarea depinde şi de interviul de angajare, interviu care poate fi însoţit chiar de o probă de lucru.
În legătură cu valabilitatea documentelor pe care cursanţii le primesc la absolvire primarul era foarte sigur: "aceste certificate de absolvire a cursului anume le-am ales aşa pentru ca cei care pot să lucreze să poată merge pe întreg globul".

Nu în ultimul rând primarul comunei Luna a amintit şi de un alt curs organizat în cadrul AVATAR, cursul de arhivari: "La arhivari avem o mică problemă în ideea în care clădirea care trebuia să fie terminată are o prelungire pe fonduri europene de 4-5 luni - au avut şi ei probleme şi nu au putut rezolva ridicarea acelei clădiri - iar ca promisiune este ca cei care au fost pregătiţi (n.r.: în cadrul cursului) să poată lucra acolo ca arhivari. Patronul firmei a fost la sediul nostru şi ne-a spus că are nevoie de aceşti oameni, de toţi. E vorba de 25 de persoane iar acolo, din câte am înţeles, va fi nevoie de aproape 40-45 de oameni".

Ca o privire retrospectivă asupra întregului proiect, primarul comunei Luna menţiona: "am participat la câteva cursuri ale lor, am participat la practica lor, am fost la discuţiile pe care le-au avut cu cei care le-au acordat consultanţă, am fost informat săptămânal despre ce se întâmplă cu acest proiect", Laurenţiu Tör amintindu-şi totodată: "la început au fost mulţi pesimişti, dar după ce au văzut ce au de făcut, au văzut că nu e foarte greu dar e nevoie de foarte multă îndemânare, au devenit mai optimişti. Aici s-au perfecţionat - dacă au ştiut ceva în plus - şi automat văd că pot să îşi găsească un loc de muncă".

Precizând că s-ar bucura să fie un procent de angajări cât mai mare, primarul comunei Luna făcea şi o aproximare: "100 de oameni angajaţi ar fi aproape 300 de guri care să aibă de la cineva un salar în casă".

Discuţia cu primarul Laurenţiu Tör poate fi vizionată AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS