Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

VIDEO | Rezultatele proiectului de reducere a risipei alimentare al Băncii Pentru Alimente Cluj în 5 companii din Turda

Social
Tools
Typography

Proiectul "Turdenii reduc risipa alimentară" și-a propus o campanie de educare a populației locale și implementarea de măsuri concrete de redus risipa alimentară în Turda în perioada 01.03.2022 - 31.07.2022. Din fericire, parteneriatele continuă atât cu liceele cât și cu companiile din planul proiectul.

În România se aruncă zilnic 6000 tone de alimente bune de consum, în timp ce 4,5 milioane de oameni trăiesc în risc de sărăcie. Cea mai mare pondere a risipei alimentare are însă loc în gospodării: 55%, conform studiului realizat de Asociația Mai Mult Verde și raportărilor Eurostat. În 2020 un român a aruncat în medie 70 kg de alimente bune de consum pe an. Raportat la populația orașului Turda, asta înseamnă 3.342.080 kg de alimente, cantitate care poate fi redusă doar prin educarea populației și crearea unei culturi anti-risipă alimentară si pro-sustenabilitate.

Proiectul a reușit diseminarea de informații legate de risipa alimentară în 5 companii locale din Turda: EMS Floor Group, ASA Cons Romania, Transilvania Impact, MMM Autoparts Turda și Compania de Apă Arieș.

Primul pas al implementării unei strategii anti-risipa a fost primirea în biroul companiilor a unui Colț de Sustenabilitate. Un număr de 540 de angajați au primit informații valoroase ce cum ar fi depozitarea alimentelor în frigider și congelator, componentele compostului sau rețete creative.

Acest proiect a fost selectat în programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, finanțat de Lidl România și coordonat, la nivel local, de Fundația Comunitară Cluj.

Deși proiectul a fost plănuit pentru o perioadă determinată de timp, inițiativa este așteptată să aibă o implementare continuă. În urma interacțiunii cu firmele partenere, fiecare dintre acestea și-au dat seama cât de important este să își expună angajații la acest tip de informații legate de reducerea risipei alimentare dar și cât de valoroasă este răbdarea pentru a putea cu adevărat să aducem o schimbare.

Despre Banca pentru Alimente Cluj

Începând de la înființarea din 2018 , Banca pentru Alimente Cluj colectează surplusul de alimente de la agenți economici pentru distribuție gratuită către ONG-uri ce au în grijă persoane defavorizate, în risc de sărăcie și excluziune socială. În prezent acoperă 4 județe din zona de vest a țării: Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud. Scopul asociației este atât reducerea risipei de hrană din lanțul valoric al hranei, cât și ameliorarea sărăciei în județele în care acționează.

De la constituire până în prezent, Banca pentru Alimente Cluj a salvat de la risipă 1624 tone de hrană, majoritatea de la depozite sau producători. În 2021 a început să recupereze și din magazine, conform legii risipei alimentare, ca operator receptor în registrul MADR.

Pentru mai multe informații despre Banca Pentru Alimente Cluj, activitatea acestora sau urmărirea evoluției proiectului puteți accesa:

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS