Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Protest mai numeros la Turda decât cu o zi înainte. Cum a devenit protestul un marş

Eveniment
Tools
Typography

După protestul din centrul municipiului Turda din 1 februarie, protest la care au participat 35-40 de persoane, seara de 2 februarie a fost seara unui nou protest mult mai amplu care a început în cartierul Oprişani, în apropierea grupului statuar al lui Horia, Cloşca şi Crişan, monument cunoscut popular şi ca “Trei mocani”.

Încă de la orele 18:00 - ora anunţată a protestului - în Oprişani erau mai multe persoane decât cu o seară înainte în centrul municipiului.

După protest am postat o înregistrare video de la prima parte a evenimentului, înregistrare pe care am intitulat-o “Protest la Turda coordonat de PNL, ajutaţi de USR”. Ei bine, din perspectiva celor care sunt de acord cu protestatarii titlul a fost o mare greşeală şi a fost considerat părtinitor, altfel nu se explică o serie de comentarii mai puţin prietenoase adresate, în acest sens, pe reţeaua de socializare facebook, comentarii de genul “Felicitari pentru titlul obiectiv si echidistant.” (Crişan Mircea), “Da, domnul numa' titluri de genu' are in program.” (Riki), “Daa! E MEGAjurnalist acest domn!!” (Gabriela Raita), de asemenea existând şi comentarii prin care autorii lor încercau să îşi expună scurt punctul lor de vedere cu referire strict la eveniment - “Protest al romanilor contra hotiei” (Vicu Mărincean) - comentarii prin care autorii lor încercau să argumenteze o imagine mai de ansamblu din perspectiva lor - “Ce pacat ca jurnalustii si politicienii inca nu au inteles ca in strada nu au iesit culori politice! In strada au iesit oamenii care se simt inselati de guvernati! Oameni care au votat PSD, PNL si altele. Cunosc o multime de oameni care au iesit in strada si la alegeri au votat PSD... nu ma refer la oameni iesiti in Turda, dar daaaaaaaa... oameni din Turda care au votat PSD si au fost la mitingul din Cluj!” (Adela Popescu) - comentarii ale unora revoltaţi şi acuzatori - “trebuiau sa stea acasa care au votat PSD ...sau sunt inculti si nu stiau decat latrina 3 ?” (Silviu Bybycu) - ale unora care făceau haz - “Care a votat PRU nu a ieșit,k le-o tăiat curentul :) :) :)” (David Cristian) - ori ale unora care simpatizau cu acţiunile de protest - “bravo turdeni felicitariiiiiiiiiiiiiiiiiii” (Veronica Cazacu).

E foarte bine că lumea se exprimă însă, înainte de a ne referi la protestul în sine, poate ar fi bine să ne întoarcem la redefinirea termenilor şi am aflat că a coordona chiar înseamnă “A pune de acord părțile unui tot, a îndruma în sens unitar o serie de activități desfășurate în vederea aceluiași scop.”.

Acum, ne amintim că la protest, cel care a vorbit mulţimii adresându-se tuturor în mod public pentru a fi ascultat a fost nimeni altcineva decât Cirpian Rigman, consilier local din partea PNL la Turda, alături de care se mai aflau, de exemplu, şi liberalul Călin Felezeu, sau consilierul PNL Marius Ritter, acesta purtând o pancartă cu “PSD groparii României”.

În proximitatea lui Cirprian Rigman se afla şi liderul USR Turda, Liviu Ceclan.

După ce i-a făcut atenţi pe cei prezenţi, Cirpian Rigman le-a spus: “Ne-am adunat astăzi aici din spirit civic, pentru a protesta împotriva graţierii şi amnistiei bandiţilor şi hoţilor din ţara asta”. Repetăm: Ciprian Rigman le spunea tuturor că protestul era împotriva graţierii şi amnistiei.

De asemenea, Cirpian Rigman mai spunea: “Nu vrem ca aceşti bandiţi care au furat până acuma să fie liberi în urma unei ordonanţe de urgenţă şi nu vrem ca abuzul în serviciu, una din plăgile acestei ţări să fie cauţionată printr-o ordonanţă de guvern adoptată mişeleşte, în toiul nopţii, atunci când în general oamenii cumsecade dorm. Vrem justiţie!”.

Apoi Liviu Ceclan a dat tonul scandărilor cu “Vrem democraţie nu oligarhie!” scandare care imediat a devenit “Democraţie, nu oligarhie!”

Propunerea noastră este să organizăm un marş paşnic”, continua Ciprian Rigman, explicând: “în acest cartier de blocuri extrem de civilizat fiecare poate să declare ceea ce crede, dar cu un limbaj civilizat. (Cineva a început să strige «Libertate!») Propunem acest marş de protest paşnic, civic, în aşa fel încât vocea străzii să ajungă până la aceşti guvernanţi care îşi bat joc de lege în această ţară (Cineva striga «Fără foamete în ţară!») În această ţară trebuie să domnească legea, nu hoţia.

Protestatarii strigau “Vrem justiţie nu corupţie!”.

Itinerarul de desfăşurare a marşului de protest a fost explicat tot de Ciprian Rigman: “Itinerarul să urmeze direcţia Lianelor, ieşim pe Lotus, după care Macilor şi ajungem în zona Materna. Cerem decenţă atât în manifestare cât şi în limbaj”. Liviu Ceclan a continuat: “Apelăm la toată lumea să nu accepte provocarea oricui a fi el şi în momentul în care cineva încearcă să se manifeste violent sau brutal vă rugăm să vă aşezaţi la pământ. Nu vă culcaţi pe burtă, dar vă rugăm să vă puneţi ceva în genul ăsta (n.r.: în poziţie ghemuit) să se observe că nu fac parte din cei care ştiu să manifeste paşnic”.

Deoarece la un moment dat una dintre persoane spunea că a venit la monument, nu să meargă în marş, Cirpian rigman spunea că fiecare face ce doreşte, care vor să rămână pot raămâne la monument iar cine vrea să meargă în marş, merg în marş. (Cineva se auzea strigând: “Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi!”). “Dacă ne întâlnim şi nu facem nimic, o să vorbim între noi şi n-o să audă nimeni nimic”.

Până la urmă protestatarii au pornit în marş, scandând diverse lozinci împotriva PSD, împotriva lui Liviu Dragnea şi pentru respectarea democraţiei şi a legii.

Printre mesajele care se regăseau pe pancartele purate de protestatari se regăseau şi “Acasă e cald şi bine, dar eu strig şi pentru tine”, “PSD, groparii României”, “Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit”, “Ghinion, ghinion, ne-am trezit din somn”, “1989 - 2017 - încă la fel” (pe o pancartă cu stema RSR, a PCR şi cu sigla PSD), “Mai bine haimana decât tradator, Mai bine huligan decât dictator, mai bine «golan» decât activist, mai bine mort decât PSD-ist”, “Ghinion, ne-am trezit” sau “Am ieşit la furat dacă au legalizat”.

Numărul protestatarilor a crescut exponenţial pe parcursul desfăşurării marşului.

Având, totuşi, în vedere atât ce înseamnă a coordona cât discursul consilierului PNL Ciprian Rigman completat de liderul USR Liviu Ceclan, hai să ne gândim dacă sunt sau nu de comentat adevărul sau veridicitatea sensului titlului amintit.

De asemenea, la fel de adevărat este, de exemplu, şi faptul că au protestat românii “contra” hoţiei, însă cele două lucruri nu se exclud ca realitate unul pe celălalt, ele putând foarte bine coexista: manifestarea de la Turda la care au fost oameni care au protestat împotriva hoţiei (şi împotriva PSD şi a guvernanţilor etc) a beneficiat de coordonarea PNL împreună cu USR tocmai pentru că două figuri publice de la PNL şi USR vobeau mulţimii despre rolul manifestării şi despre modul în care să se desfăşoare marşul, că ne-am adunat aici pentru x lucru şi vom face următoarele şi vom merge pe acolo şi pe acolo.

În plus, nimeni nu contestă calitatea de cetăţean al fiecăruia dintre politicienii prezenţi la protest, dar nimeni nu trebuie să conteste nici calitatea lor de politicieni, calitate care i-a făcut mult mai vizibili decât erau înainte, vizibilitate care îi ajută ca vocea lor să fie mai ascultată decât a altora.

Atâta timp cât unii consideră că numai opiniile lor sunt adevărate, că ei deţin adevărul absolut şi susţin despre cei care nu spun exact ce spun ei că dezinformează, asta cum se numeşte? Nu e acesta un mod de gândire similar cu cel împotriva căruia tocmai protestau protestatarii?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS