Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
109 New Articles

Protest în faţa Primăriei Turda: rromi, poliţie, incendieri şi scandal | VIDEO

(capturi video)

Eveniment
Tools
Typography

Rromii de pe strada Nicolae Teclu din Turda au protestat azi, 5 ianuarie, în faţa Primăriei Turda pentru că li s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică la locuinţele modulare în care trăiesc. În timp ce acuză că au fost bruscaţi de forţele de ordine, protestatarii susţin că au achitat din restanţe şi dau foc la tricouri, ameninţând cu autoincendierea.

Unul dintre cei care a filmat momentele din faţa primăriei turdene este Florin Florescu, acesta fiind cunoscut în comunitate ca Babi şi ca un fel de reprezentant al rromilor din zona respectivă.

Contactat telefonic, despre cei văduviţi azi de energie electrică, Florin Florescu spunea că ar fi achitat din restanţele pe care le aveau şi că reprezentantul primăriei, cel care a încasat banii şi a eliberat chitanţele, nu ar putea face dovada faptului că banii au fost achitaţi. Aceasta este poziţia protestatarilor.

Mai apoi, în rândul protestatarilor exista convingerea că sursa energiei electrice este un post din incinta întreprinderii Potaissa şi că, de fapt, costurile lor cu energia electrică sunt mari pentru că întreprinderea le-ar revinde lor energia electrică.

Dincolo de faptul că susţin despre reprezentantul primăriei că nu poate face dovada plăţii de către protestatari, rromii sunt convinşi că prezenţa în comunitate în această dimineaţă a viceprimarului Lucian Nemeş, a şefului SPAS (Serviciul Public de Asistenţă Socială) Turda, Monia Koti, a comandantului Poliţiei Locale Turda, Valer Moldovan, şi a lui Gavril Jakab (cel la care rromii fac referire) ar fi mai degrabă un fel de "fumigene", că ei tot în frig rămân.

De asemenea Florin Florescu a confirmat că li s-a oferit posibilitatea cazării la centrul de zi până la găsirea unei soluţii, protestatarii nu înţeleg ce se întâmplă cu ei, de fapt.

Apoi, referitor la momentele din faţa Primăriei Turda, Florin Florescu se arăta contrariat de intervenţia forţelor de ordine care “a început să bată poliţia oamenii, l-a tras pe unul pe jos, l-a încătuşat...”.

Chiar mai mult, Florin Florescu susţine că Valer Moldovan ar fi bruscat unul dintre protestatari - o doamnă - Florescu spunând că “au văzut oamenii, au fost martori”, în timp ce viceprimarul Lucian Nemeş nu crede că acest lucru s-ar fi întâmplat.

Pe de altă parte, privită din perspectiva administraţiei locale, problema pare să aibă o altă faţetă.

La rândul său contactat telefonic, viceprimarul Lucian Nemeş a explicart că în dimineaţa acestei zile a fost la locuinţele modulare după ce s-a sistat furnizarea energiei electrice unde a încercat - împreună cu cei amintiţi mai sus - să stea de vorbă cu cei afectaţi de întreruperea energiei electrice şi cărora a încercat să le explice care sunt variantele de moment până la găsirea unei alte soluţii, lucru care s-a dovedit a fi dificil având în vedere modul în care protestatarii au înţeles să coopereze... sau să nu coopereze.

Redăm în continuare parte din afirmaţiile făcute de viceprimarul Lucian Nemeş în cadrul discuţiei telefonice, afirmaţii care ar putea avea rolul de a aduce o altă lumină aspura întregii situaţii:

“Noi le-am pregătit 35 de paturi la centrul de zi, dar lor le trebuie curent”

“La ora asta datoriile-s de 27.000 de lei, plus taxa de reconectare de 3.000 de lei, deci 30.000 de lei. Acum nu avem buget, nu avem alocare bugetară... nu puteam rezolva problema de ieri pe azi... ne-am făcut datoria de a le asigura condiţii optime până depăşim această situaţie, dar am fost refuzaţi. Lor le trebuie curent în continuare ca să poată vinde şi să facă afaceri”

“A venit cineva la mine cu chitanţe, am adunat sumele şi am văzut cum mergea restanţa... deci faptul că a plătit şi nu i s-au luat plăţile în calcul, sunt poveşti. E limbajul lor clasic că primăria îi fură şi ei sunt corecţi şi plătesc... N-ai cu cine dialoga... Te duci deschis să le oferi soluţii şi ei o ţin pe a lor”

“Dacă le spui că nu îşi plătesc facurile dar ei vând curent te întreabă «Da’ ce treabă ai tu cu ce fac io?»... Să meargă cineva să vadă cum de la module pleacă vreo 15 fire în diverse direcţii”

“A fost problemă şi cu proiectul de hotărâre, dar lor nu le-a păsat, au continuat să consume şi să vândă ca şi cum lumea era a lor. Şi-acum când s-a terminat cu binele e problemă... În baza proiectului s-au achitat peste 40.000 de lei, dar noi avem, din 20 decembrie, şi proiectul de marginalizare şi chiar le-am transmis astăzi că putem să îi ajutăm cu un sfert din datorii în măsura în care vor să vină să muncească”

“După ce că au o datorie de 300 de milioane, azi au strâns - cu chiu, cu vai - 10 milioane, acolo, şi sperau că le mai lasă vreo 3 zile, dar în trei zile ei consumă mai mult de cele 10 milioane”

“Acolo (n.r.: la întreprinderea Potaissa) s-a pus ultima dată postul principal pentru că ei tot spărgeau şi făceau tot felul de improvizaţii. Ca să fie un post cât de cât securizat, s-a pus într-o fabrică, dar nu este al fabricii şi are acces doar Electrica”

“Deja de prin noiembrie primarul, subsemnatul sau domnul Emil Dardai eram sunaţi de la Electrica. Domnul primar, prin prisma funcţiei, a încercat să tot amâne deconectarea, să treacă crăciunul, să treacă revelionul... Dar a trecut şi crăciunul şi revelionul şi... s-a deconectat... Situaţia putea fi de crăciun, dar nimeni nu ar fi avut un crăciun fericit”

“Dar în toată luna decembrie, din vreo 20 de apartamente câte sunt acolo, au plătit două familii - 200, respectiv 180 de lei - restul s-or fi gândit că de sărbători au alte cheltuieli, nu cele la utilităţi... Iar dacă primăria nu i-a înţeles, nu i-a înţeles nimeni...”

“Lor le vine, să zicem, factură de 500 de lei, plătesc 100 şi luna viitoare, când vine iar factura, vor să plătească ceva din factura nouă, dar când le atragi atenţia că mai au 400 restanţă zic că n-au avut din ce să plătească, dar insistă să plătească o parte din factura nouă, ignorând restanţa. Am retrăit vechile discuţii în care doar ei au dreptate şi oricum încerci să le explici, ei tot cum vor ei înţeleg”

“Le-am oferit soluţii, dar nu i-a interesat. Ei vor, în continuare, curent să poată să consume în neştire, să vândă, să îşi facă treaba... Ei erau doar puşi să facă circ, că poate se îndură cineva să le dea curent. Obiectivul lor azi a fost să primească curent, nu să găsească împreună cu primăria, o soluţie”

Nu în ultimul rând vă invităm să vizionaţi filmuleţele postate de Florin Florescu pe reţeaua de socializare facebook, cu precizarea că avem permisiunea autorului lor să le prezentăm aici:




BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS