Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Mihail Hanganu, de 1 Decembrie: “Ziua de 1 decembrie reprezintă baza morală a mândriei de a fi român”

Eveniment
Tools
Typography

Numărul turdenilor prezenţi cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătorire Zilei Naţionale a României a fost net mai mare decât în alţi ani. De asemenea, programul a fost şi mai divers decât la ediţiile anterioare.

Astfel, pe lângă discursurile obişnuite la astfel de manifestări, pe lângă ceremonialul religios şi cel militar, în acest an turdenii s-au putut bucura de grupul de tulnicărese “Perla Apusenilor” dar şi de o expoziţie de tehnică militară precum şi de un spectacol desfăşurat în Parcul Teilor din cartierul Oprişani dar şi de un foc de artificii.

“1 decembrie marchează ziua Marii Uniri. Mesajul și îndemnul meu pentru voi toți, în această zi cu o deosebită semnificație, este să ne unim, să ne autodepășim și să ne implicăm, ca acest oraș să se dezvolte și să reflecte idealul pe care ni-l dorim. De asemenea, gândul meu merge astăzi și spre românii și turdenii plecați peste hotare! La mulți ani, tuturor românilor! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!” spunea, în finalul discursului său primarul municipiului Turda, Cristian Matei.

După un moment religios oficiat de preoţi ai parohiilor turdeneau urmat discursurile oficialităţilor care, la momentul sosirii la eveniment, au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare.

În calitate de comandant al Garnizoanei Turda, Mihail Hanganu s-a referit la cele trei momente importante pentru făurirea, peste veacuri, a statului român - ceai dintâi unire politică a ţărilor române de la 1600, unirea principatelor de la 1859 şi marea unire de la 1918 - evenimente “pregătite de veacuri”. “România mare s-a clădit pe temeiul sacrificiilor interne dar şi cu sprijinul unor puteri europene situate de partea dreptăţii istorice”, mai spunea Mihail Hanganu considerând armata ca pilon principal al unirii, motiv pentru care este firesc să se acorde recunoştinţă soldaţilor atât din trecut cât şi din prezent, comandantul Garnizoanei Turda încheind: “Este datoria noastră să cultivăm legăturile fiecărui român cu neamul în care s-a născut şi să ne respectăm şi să ne omagiem eroii”.

În calitate de mai nou reprezentant al PRU, senatorul Alexandru Cordoş se referea şi la trecut - “Sudoarea, lacrimile şi sângele ostaşilor alături de geniul unor oameni ca Nicolae Titulescu, I.C. Brătianu sau Take Ionescu au înfăptuit dorinţa de unire a tuturor românilor” - dar şi la prezent: “Suntem datori României şi românilor să ducem mai departe moştenirea cu care ne-a înzestrat destinul bimilenar al poporului nostru şi să atingem culmi şi mai înalte ale măreţiei între popoare”.

La monumentul din faţa Catedralei Ortodoxe din Turda au fost depuse coroane de flori din partea Senatului României (·´prin Alexandru Cordoş), a Camerei Deputaţilor (prin Mircea Irimie), a Consiliului Local Turda, a Primăriei Municipiului Turda, a Garnizoanei Turda, a Poliţiei Municipiului Turda, a Detaşamentului de Jandarmi Turda, a Detaşamentului de Pompieri Turda, a Poliţiei Locale Turda, a subfilialei Turda a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere Turda, a Clubului Ofiţeilor Potaissa Turda sau a Asociaţiei Luptătorilor din Revoluţie 22 Decembrie 1989 Turda.

De asemenea, s-au despus coroane de flori şi din partea filialelor turdene ale partidelor politice - PSD, PNL, ALDE, PMP, PRM, PNŢ-CD, PRU, UCD, USR şi Partida Rromilor - precum şi din partea unor instituţii sau societăţi din Turda: Compania de Apă Arieş, Salina Turda, SC Domeniul Public SA, STP Turda, Administraţia Finanţelor Publice, Spitalul Municipial Turda şi Asociaţia Pensionarilor “Dr. Ioan Raţiu”.

Şi instituţiile de învăţământ din Turda - indiferent de nivelul de şcolarizare la care pregătesc copii s-au tinerii - au avut de depus câte o coroană de flori cu ocazia Zilei Naţionale a României, la aeveniment fiind prezente, astfel, prin reprezentanţi mai mari sau mai mici, Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”, Colegiul “Dr. Ioan Raţiu”, Colegiul Tehnic Turda, Colegiul “Emil Negruţiu”, Liceul Teoretic “Liviu Rebreanu”, Şcoala “Teodor Murăşanu”, Şcoala “Andrei Şaguna”, Şcoala Profesională Poiana, Şcoala “Avram Iancu”, Şcoala “Horia, Cloşca şi Crişan”, Şcoala “Ioan Opriş”, Grădiniţa “Dr. Ioan Raţiu”, Grădiniţa “Poiana cu castani”, Grădiniţa “Sfânta Maria”, Grădiniţa “Prichindelul isteţ” şi Grădiniţa “Căsuţa piticilor”.

De asemenea, la monumentul martirilor de la Hărcana a fost depusă o coroană de către Asociaţia Românilor Refugiaţi, Expulzaţi sau Deportaţi 1940-1945.

Parada militară a fost, la rândul ei, diferită. Pe lângă faptul că participanţii la paradă au avut de trecut printr-o perdea de fum tricolor, militarilor li s-au alăturat şi poliţiştii locali.

Dacă expoziţia de tehnică militară le-a trezit amintiri unora în timp ce pe alţii i-a impresionat, manifestările au continuat, după lăsarea întunericului, în Parcul Teilor.

Spectacolul folcloric de la care nu au lipsit grupul de tulnicărese sau interprete precum Cristina şi Amalia Chiper sau Oana Venţel a atras un numeros public participant care s-a bucurat de momentele muzicale oferite, în public putând fi observaţi reprezentanţi de la cel mai înalt nivel ai administraţiei şi politicii turdene.

După defilarea cu torţe a unei grupări a Poliţiei locale Turda, a venit momentul aşteptat de mulţi dintre cei prezenţi: spectaculosul foc de artificii cu care s-a încheiat, la Turda, seria de manifestări dedicate Zilei Naţionale a României.

Imagini de la evenimente, AICI.

Imagini de la focul de artificii, AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS