Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Ungurii au petrecut cu romanii la Moldovenesti

Eveniment
Tools
Typography

Perioada 24-26 august 2012 a fost una de sărbătoare pentru comuna Moldoveneşti, mai ales având în vedere că cele trei zile au fost dedicate sărbătoririi Zilelor Comunei şi Festivalului Cepei.

Cu câteva săptămâni în urmă primarul Ioan Mărginean anunţa că la eveniment sunt invitaţi să participe reprezentanţi a cinci localităţi din Ungaria însă, până la urmă, doar patru din cele cinci localităţi au fost reprezentate la Moldoveneşti. Astfel, printre invitaţii din Ungaria care au participat la manifestări se numără Krähling Jénos, Krählingné Kovacs Tünde şi Németh Maria (din localitatea Sárkeresztes), Sofőr Netes Gábor, Hórvath László şi Hórvath Éva (din localitatea Farmos), Nagy Attila, Nagy Attiláné şi Rezsuta István (din localitatea Kisbágyon) şi dr. Szabó Sándor, Koncz Imre şi Konkzné Rédling Anikó (din localitatea Balatonakali), numărul invitaţilor fiind, însă, mult mai mare.
Deschiderea oficială a avut loc vineri, 24 august, după orele 19.00, primul discurs aparţinându-i primarului Ioan Mărginean, discurs axat atât pe pe primul eveniment al serii - dezvelirea monumentului ostaşilor căzuţi în cele două războaie mondiale - dar şi pe convieţuirea dintre reprezentanţii celor două etnii la Moldoveneşti.
Pataky Iosif, fiu al comunei dar poate mai cunoscut în calitate de fost consilier UDMR la Turda, a avut, la rândul său un discurs care, spre deosebire de cel al celorlalţi vorbitori, a fost integral în limba maghiară.
Momente recitative au fost asigurate de două eleve din clasa a VIII-a a Şcolii Moldoveneşti. Astfel, dacă eleva Létai Melinda a recitat poezia Takarodó a poetului Reményk Sándor, eleva Ramona Han a recitat poezia Odă ostaşilor români a poetului Vasile Alecsandri.
Printre cei care au mai luat cuvântul au fost Máté András (deputat şi preşedinte al UDMR Cluj) dar şi Vákár István (vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj). Dacă Máté András se arăta convins că dezvoltarea nu are naţionalitate şi că "în această comună putem trăi împreună, să construim un viitor foarte bun", Vákár István mărturisea că apusul îi aduce aminte de trecere şi de moarte, dar că răsăritul îl face să se gândească la viitor, asigurând că instituţia pe care o reprezenta la eveniment va fi alături de comuna Moldoveneşti, apreciind totodată că alegerea în funcţia de primar a lui Ioan Mărginean este bună pentru comună.
După binecuvântarea monumentului de către preoţi, primarul Ioan Mărginean împreună cu Pataky Iosif au dezvelit monumentul după care a urmat depunerea de coroane de flori, la ceremonie participând reprezentanţi ai administraţiei locale de la Moldoveneşti, Pataky Iosif, reprezentanţi ai organizaţiei judeţene a UDMR, ai organizaţiei locale a UDMR, ai administraţiei locale de la Mihai Viteazul dar şi reprezentanţii din localităţile din Ungaria.
Ulterior depunerii de coroane de flori, cei prezenţi au invitaţi la căminul cultural pentru a servi cina, după care urma un moment cultural - o serată literară - susţinută de Mucsány Jáanos, redactor şef la Duna TV, cel care a prezentat şi filmul Ennyiből Ennyi regizat de Maár Gyula şi realizat la Moldoveneşti.
Manifestările programate a doua zi, sâmbătă, 25 august, au debutat mai de dimineaţă, astfel că de la orele 10.00 au avut loc deschiderea Festivalului Cepei, expoziţia de utilaje agricole, campionatul de fotbal de pe terenul şcolii din Moldoveneşti şi cu concursul de gătit.
Desfăşurate pe terenul de fotbal de la Plăieşti, momentele mai importante au început în jurul orelor 15.00, când primarul Ioan Mărginean a premiat cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, au urmat spectacole folclorice susţinute de ansambluri precum "Aranyosszék", "Arieşana - Fiii Moţilor", "Rűgyek", ansamblurile de dansuri populare din Tureni, ulterior fiind programat şi spectacolul artistului Balla Gheorghe.
De asemenea, au fost premiaţi şi câştigătorii campionatului de fotbal (locul III echipa din Bădeni, locul II echipa din Văleni şi locul I echipa din Moldoveneşti), dar şi câştigătorii concursului de gătit. Ioan Mărginean spunea că toţi cei opt participanţi la concursul de gătit au fost premiaţi, fiind greu să fie ales un câştigător.
Tot pentru sâmbătă au mai fost programate spectacole susţinute de Aurel Şuteu, Bob Siminic cu formaţia lui de muzică, ansamblul din Unguraş dar şi seara de operetă cu membrii formaţiei "Operettissima", după care - potrivit programului - au mai urmat focul de artificii, concertul lui Nagy Feró şi a formaţiei Beatrice (din Ungaria) şi discoteca în aer liber.
Ziua de duminică a fost dedicată mai mult invitaţilor din Ungaria, care au fost duşi în vizită la Cheile Turzii şi la Salina Turda după care s-a discutat despre momentele petrecute în România, ziua de luni fiind ziua în care invitaţii din Ungaria au părăsit comuna Moldoveneşti.
Eveniment organizat de Primăria şi Consiliul local Moldoveneşti, Zilele Comunei Moldoveneşti a beneficiat de fonduri de la Uniunea Europeană prin proiectul "Europa pentru cetăţeni", dar şi de generozitatea unor sponsori precum SC Agroturdean SA, SC Pastorconstruct, SC Transilvaia-Impact, SC Zahărul Luduş SA, SC Agromec Mihai Vteazul SA, Ghermatex-Trans SRL, SC Danca SRL, SC And Topografie şi domnul. Muraru Ion din Moldoveneşti.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS