Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Comuna Luna s-a sarbatorit

Eveniment
Tools
Typography

Timp de două zile, locuitorii comunei Luna au avut parte de momente de sărbătoare. Sâmbătă şi duminică (11 şi 12 august) au fost dedicate lunenilor din Luna şi de pretutindeni.

Ziua de sâmbătă a fost dedicată sportului şi distracţiei. Cu începere de la orele 17.00, au avut loc mai multe meciuri de fotbal. Pe de-o parte s-au confruntat Old Boys Spicul Luna cu Old Boys Dinamo Luncani - scorul la final fiind de 2-2 şi participanţii primind diplome şi cupe - iar pe de altă parte a fost un mini-campionat de fotbal în care s-au înscris două echipe de la Spicul Luna, două de la Dinamo Luncani şi una de la Gligoreşti.
După ce a fost premiată şi echipa câştigătoare - Spiclu Luna, care a învins în finală echipa de la Gligoreşti cu scorul de 2-0 - seara s-a terminat cu o discotecă în aer liber care a ţinut până la orele 3.00 dimineaţa.
Duminică - după slujba de la biserică - de la orele 12.00 au început manifestările la Monumentul Eroilor din comuna Luna. Printre cei invitaţi să participe s-au numărat şi Horea uioreanu (preşedintele Consiliului Judeţean Cluj), Mihai Szeplekan şi Ioan Petran (consilieri judeţeni în cadrul Consiliului Judeţean Cluj), Radu Hanga (primar al municipiului Câmpia Turzii), Minodora Luca (primar al comunei Băişoara) sau Ioan Racolţa (primar al comunei Călăraşi).
după slujba de pomenire oficiată de mai mulţi preoţi, primul care a vorbit la Monumentul Eroilor a fost primarul Laurenţiu Tör: "Ne bucurăm pentru că aţi putut veni la acest moment pe care-l ţinem în fiecare an atunci când sărbătorim fiii satului. Este un moment deosebit, un moment emoţionant pentru noi (...) Printre noi se află şi alţi veterani, oameni de onoare, de cinste, care au dus în toată ţara numele celor care au fost în Luna".
Tot despre istorie şi eroi vorbea şi Horea Uioreanu: "cine-şi uită eroii, cine-şi uită înaintaşii, cine-şi uită istoria, nu cred că-şi merită viitorul. aşa că noi, poporul român, n-avem voie să uităm această istorie, n-avem voie să ne uităm înaintaşii şi, cu atât mai mult, trebuie să îi cinstim".
Cu adresări de tipul "Dragi consăteni!" şi "Dragii mei luneni!", primarul comunei Băişoara, Minodora Luca, dorea să vorbească din inimă consătenilor săi, ea fiind una dintre fiicele comunei. Aşa că, pentru a-şi îmbunătăţi discursul, a făcut apel la citate şi la nume precum psalmistul David, Alexandru Vlahuţă, Nicolae Iorga şi chiar a făcut referire la versurile poetului Vasile Militaru care, în poezia "Rănitul", spunea: "Îmi curge sângele din rane şi mor aici în chinuri grele / Şi n-am să mai văd niciodată pământul scump al ţării mele / Îmi curge sângele şi-i baltă, mă văd în el ca-ntr-o oglindă / Mi-e albă faţa ca şi varul, mor lângă postul meu de pândă".
Una dintre persoanele cele mai importante ale momentului pare să fi fost, totuşi, Ioan Lascău, un veteran în vârstă de 101 ani care a şi fost felicitat şi premiat de primarul Laurenţiu Tör, după care a avut loc o depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Luna.
După manifestările de la monument, reprezentanţii administraţiei locale, împreună cu invitaţii, s-au deplasat la Căminul Cultural pentru a servi masa de prânz. De moment a profitat colonelul Ioan Mazăre care a vorbit de oamenii din Luna fără să uite să amintească de cele două cărţi scrise - "Comuna Luna - Istorie" şi "Masacrul de la Luna" - dar şi de faptul că în acest an se împlinesc 10 ani de existenţă a revistei "Gândul Anonimului", de apariţia căreia se ocupă Ioan Mazăre împreună cu câţiva cunoscuţi ai săi.
Pentru cei prezenţi la masa de prânz organizată la Căminul Cultural din Luna a fost pregătit şi un mic spectacol oferit de micii dansatori ai clubului de dans "Danessa" din Câmpia Turzii, coordonat de Dan Istrate.
Manifestările prilejuite de sărbătoarea organizată la Luna au continuat de la orele 16.00 cu spectacole folclorice, printre invitaţi fiind Traian Jurchelea, Angela Rusu, Aurel Şuteu, Ramona Florian sau Emanuel Cârstea (care a cântat atât muzică uşoară cât şi muzică etno) dar şi ansamblul "Ardeleana" al Casei de Cultură "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii dar şi ansamblul "Cununiţa" din Luna.
Potrivit programului stabilit de organizatori, momentul mult aşteptat a fost concertul susţinut de CRBL, urmat de un foc de artificii şi discotecă în aer liber.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS