Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Câmpia Turzii are muzeu: unul al educaţiei

Eveniment
Tools
Typography

Clădirea primei şcoli din Câmpia Turzii a devenit, în final, muzeu. După ce a găzduit şcoală, grădiniţă sau chiar dispensar TBC, de joi, 10 martie, clădirea a devenit muzeu.

Muzeul "Prima Şcoală Română" inaugurat ieri, după orele 11.00 a adunat, deopotrivă, reprezentanţi ai administraţiei locale, judeţene sau centrale, ai diverselor instituţii din oraş - în special a instituţiilor de învăţământ - foşti elevi ai şcolii sau grădiniţei care au funcţionat în clădirea devenită acum muzeu ori simpli cetăţeni care au dorit să asiste la eveniment.

După ce corul Astra a intonat imnul naţional şi după ce un sobor de preoţi, în care se regăsea şi protopopul Daniel Crişan, a ţinut un scurt moment religios urmat de sfinţirea clădirii, administratorul Public Petre Pop i-a prezentat pe o parte dintre invitaţi, după care i-a dat cuvântul primarului Radu Hanga.

"Momentul la care asistăm are o semnificaţie deosebită din două puncte de vedere. Înfiinţăm un muzeu al municipalităţii în ceea ce, la origine, s-a numit Prima Şcoală Română, şcoală care avea ca rost să educe copiii, să le pună în mână creionul şi hârtia şi să-i înveţe buna cuviinţă. Este un monument închinat dascălului, iar în acel moment dascălii erau preoţii. Deci este un monument al şcolii dar şi al învăţătorilor care ne-au crescut copiii", spunea primarul Radu Hanga.

În ideea de a arăta implicarea societăţii culturale "Câmpia Turzii 775", Petre Pop a dat citire adresei prin care, la 17 octombrie 2012, societatea culturală amintită venea cu propunerea înfiinţării unui muzeu în exact aceeaşi clădire. "Aşa a început acest proiect", recunoştea Petre Pop.

"Activitatea este încununarea unor eforturi pe parcursul mai multor ani, este încununarea unor idei care au fost emise de mentorul nostru Mircea Nicolae Nemeş" spunea preşedintele "Câmpia Turzii 775" - Mircea Ciociu, aici amintind şi de Emil Bujor, fostul preşedinte al societăţii culturale.

Pentru ideea unui astfel de demers, Mircea Ciociu, în calitate de preşedinte al societăţii culturale, a primit şi o diplomă: "Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii, Primăria Câmpia Turzii acordă diplomă de apreciere societăţii culturale 775 Câmpia Turzii pentru buna colaborare şi implicare în realizarea proiectului muzeul municipal «Prima şcoală română 1879»".

De asemenea, doamnei Carmen Nemeş - soţia fostului profesor Mircea Nicolae Nemeş, cel care, la rândul său, s-a implicat pentru realizarea unui astfel de muzeu - i-a fost înmânată o plachetă inaugurală a muzeului.

În timp ce Carmen Anechitoaie - director al Şcolii Gimnaziale "Mihai Viteazu" din Câmpia Turzii - spunea că "asistăm astăzi la un moment important în comunitatea noastră: inaugurarea muzeului în clădirea primei şcoli româneşti din Câmpia Turzii", dascălul vorbind totodată despre importanţa istoriei inclusiv ca disciplină de studiu dar nu numai, profesor doctor Denisa Legenda - dascăl la Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" - s-a referit, de asemenea, la istoria neamului românesc, cel care s-a clădit pe trei mari piloni: credinţa, armata şi şcoala, poporul român fiind primul popor care s-a născut creştin. "Îmi doresc să văd în viaţa mea că se împlinesc versurile imnului naţional «Deşteaptă-te, române!»", şi-a încheiat alocuţiunea profesor Denisa Legenda.

De asemenea, dacă cmdr. Ionel Pilat (comandant Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu") mărturisea că, în genera, militarilor le-a plăcut istoria şi că întotdeauna militarii au fost parte activă în tot ceea ce s-a întâmplat, Gheorghe Căpuşan (proprietarul muzeului "Poarta de su' Feleac") a povestit cum a pus pe picioare muzeul pe care îl deţine şi şi-a exprimat dorinţa ca şi noul muzeu de la Câmpia Turzii să fie unul viu, să mişte foarte multă lume, "foarte multe suflete să intre aici, pentru că această patrie, acest popor, are nevoie de oameni ca şi dumneavoastră".

După ce Gheorghe Stănilă - fost consilier PD-L în mandatul 2008-2012 - şi-a amintit cum era la grădiniţă şi cum a învăţat încă de pe atunci gustul "afacerilor", Cornel Popovici a recunoscut, de asemenea, meritele învăţământului de la Câmpia Turzii.

Dincolo de faptul că la microfon a fost invitat până şi Leluţ Vasilescu, toboşarul trupei Compact, cum de la un astfel de moment nu puteau lipsi, cel puţin doi politicieni invitaţi au ajus la microfon: deputatul PSD Cornel Itu şi preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, despre cel de-al doilea Petre Pop spunând că a avut un rol important în alocarea, de la Consiliul Judeţean Cluj, a majorităţii banilor necesari pentru proiectul muzeului, proiect în valoare de aproximativ 500.000 de lei.

"Prin iniţiativa unor oameni deosebiţi, astăzi se finalizează un muzeu care este o istorie vie a celor din Câmpia Turzii. (...) Aveţi o istorie deosebită în cultură, în sport, în muzică şi păstraţi tradiţiile, obiceiurile şi vă puneţi în valoare tot ce a fost mai bun aici, în Câmpia Turzii" spunea deputatul Cornel Itu, felicitându-i pe cei care au avut iniţiativa realizării muzeului, asta în timp ce Remus Lăpuşan preciza: "Am fost tot timpul aproape de Câmpia Turzii şi mă pot mândri cu faptul că în această calitate am reuşit să susţin foarte multe proiecte aici, la Câmpia Turzii. (...) Pentru mine educaţia este cel mai esenţial lucru şi cred că pentru noi acest lucru trebuie să fie primordial. Noi, românii, ca să ajungem acolo unde ne dorim în Europa, trebuie să punem accent din ce în ce mai mult pe educaţie".

Tăierea panglicii nu s-a mai lăsat mult aşteptată şi, după acest moment, toţi cei prezenţi au fost invitaţi în incinta proaspătului muzeu, unde au putut asculta, în continuare, corul Astra, au putut să urmărească, în imagini, evoluţia de la ceea ce a fost şi ceea ce este acum clădirea nou inauguratului muzeu sau au putut asculta poveşti de viaţă ale celor care au studiat la şcoala găzduită în actualul muzeu.
Evident, muzeul "Prima şcoală română - 1879" a putut fi vizitat de către oricine a dorit să facă acest lucru.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS