Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
109 New Articles

Folclorul a dat mana cu mana cu istoria la Campia Turzii, de ziua Unirii Mici | VIDEO

Eveniment
Tools
Typography

Primăria Câmpia Turzii şi Consiliul Local Câmpia Turzii au organizat, cu ocatia Unirii Mici, spectacolul "Hai să dăm mână cu mână" pentru a marca împlinirea a 157 de ani de la unirea Principatelor Române.

Cei cărora le-a revenit sarcina să se refere la importanţa celor două momente de la început de an 1859 (dubla alegere a militarului de carieră Alexandru Ioan Cuza ca domn atât în Moldova - la 5 ianuarie - cât şi în Ţara Românească - la 24 ianuarie) pentru ceea ce peste 59 de ani, la 1918, avea să devină visul de veacuri al tuturor românilor , au fost prof. univ. dr. Călin Felezeu şi prof. dr. Mihai Răzvan Neagu.

Ambii vorbitori au făcut un tablou cât se poate de complet al contextului în care au avut loc cele două evenimente prezentând, totodată, rolul avut de acestea în cursul istoriei pentru naţiunea română.

În plus, părintele Daniel Vălean a găsit de cuviinţă să prezinte aceleaşi evenimente, însă dintr-o altă perspectivă.

Evenimentul de la Câmpia Turzii a fost completat şi cu momente folclorice asigurate de două interprete de muzică populară din Câmpia Turzii şi de două ansambluri de dansuri populare din Câmpia Turzii.

Astfel, prima care a urcat pe scena din sala "Mircea Mihăşan" a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" a fost Amalia Chiper, care a încântat publicul cu cântece populare mai mult sau mai puţin cunoscute de public.

Ansamblul folcloric "Ardeleana" din Câmpia Turzii, coordonat de instructor coregraf Martin Canta, a fost cel care a oferit publicului prezent momente de măiestrie cu concursul nemijlocit al dansatorilor din ansamblu.

Cristina Chiper a fost cea care, după momentele oferite de ansamblul folcloric "Ardeleana", a încântat publicul care sărbătorea, prin prezenţă, Unirea Mică, cu vocea sa binecunoscută nu doar celor din Câmpia Turzii.

Nu în ultimul rând, ansamblul folcloric "Mugurelul" din Câmpia Turzii, coordonat de instructor coregraf Nelu Mihăşan, a fost cel care a completat momentele de măiestrie artistică a dansatorilor din Câmpia Turzii. Chiar mai mult, ansamblul "Mugurelul" a fost prezent cu două grupe de dansatori - inclusiv "grupa mică" - fapt ce a făcut deliciul publicului care a răsplătit cu aplauze pe cei mai mici dintre dansatori, dar nu numai.

De asemenea, nu lipsită de importanţă a fost prezenţa, pe scena Palatului Cultural, a orchestrei conduse de renumitul instrumentist Nelu Gabor, alături de colegii săi Mihai Iacob - vioară (fost student al profesorului Nicuşor Silaghi), Tudor Motoc - violă, Andrei Băbuţ - contrabas şi George Faghiura - acordeon.

Cunoscut ca taragostist talentat, Nelu Gabor i-a invitat, prin interpretarea sa, pe toţi cei prezenţi din sală să se prindă în Hora Unirii.

Nu în ultimul rând, pe acordurile Horei Unirii, primarul Radu Hanga a fost invitat să adreseze câteva cuvinte celor prezenţi.

"Să vă amintiţi că sărbătorim o zi foarte importantă în istoria neamului românesc. A fost prima treaptă a unirii celor trei principate şi - aşa cum l-am ascultat cu mare emoţie pe domnul profesor Felezeu, care a avut un discurs corect naţionalist - să nu uităm că suntem români!" spunea primarul Radu Hanga, atenţionând: "Să nu uităm că nu ne vrea nimeni binele! Trebuie să ni-l facem noi", edilul şef al Câmpiei Turzii încheind: "Vă doresc multă sănătate!".

Ultimul moment al zilei de duminică, 24 ianuarie 2015 la organizarea căruia a contribuit administraţia locală de la Câmpia Turzii a fost Hora Unirii. În piaţa Tricolorului, din proximitatea Palatului Cultural "Ionel Floaşiu", toţi cetăţenii prezenţi au fost invitaţi să se prindă în Hora Unirii pe acordurile nelispsitei fanfare Promenada din Câmpia Turzii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS