Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Dorul de Eminescu a fost trait si la Campia Turzii | VIDEO

Eveniment
Tools
Typography

Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii Române, Primăria Câmpia Turzii şi Consiliul Local Câmpia Turzii, în colaborare cu societatea culturală Rei Culturae Fautores din Turda, au organizat spectacolul "Dor de Eminescu" în cinstea împlinirii a 166 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

Evenimentul spectacol s-a desfăşurat vineri, 15 ianuarie 2016, cu începere de la orele 16.00 pe scena din sala "Mircea Mihăşan" a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii, rolul de amfitrion al evenimentului revenindu-i Dorinei Arion, fost profesor de limba română şi consilier local din partea PSD în cadrul Consiliului Local Turda.

Şi pentru că era vorba de Mihai Eminescu era cât se poate de firesc ca în cadrul evenimentului să fie făcută o trecere în revistă a vieţii şi activităţii poetului începând de la debutul din 1866 cu poezia "La mormântul lui Aron Pumnul" şi terminând cu îmbolnăvirea şi apoi trecerea la cele veşnice a celui pe care România l-a numit poetul său naţional.

De asemenea, spectacolul a fost presărat şi cu versuri din poezii precum "La mormântul lui Aron Pumnul", "De-aş avea", "Floare-albastră" sau "O mamă...".

În afară de prezentarea vieţii şi operei lui Mihai Eminescu, publicul prezent s-a putut bucura şi de momente lirice oferite de invitaţii organizatorilor.

Astfel profesorul universitar doctor în cadrul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din din Cluj-Napoca, Nicuşor Silaghi, împreună cu colegii Toader Molnar (prim contrabasist la Opera Maghiară din Cluj-Napoca) şi acordeonistul Dan Zăhan au oferit momente de neuitat spectatorilor care au răsplătit interpreţii cu aplauze.

Despre tenorul Ştefan Korch, Dorina Arion spunea nu doar că este cunoscut inclusiv peste hotare sau că este absolvent al aceleiaşi Academii de Muzică "Gheorghe Dima" (instituţie de învăţământ unde şi-a terminat şi masteratul) dar şi că este un tânăr în care se regăsesc mai multe naţionalităţi: română, germană şi slovacă.

Concertând pe scene din oraşe precum Cluj-Napoca, Bistriţa, Oradea, Piteşti, Craiova sau Bucureşti, la Câmpia Turzii Ştefan Korch a interpretat pentru publicul spectator fragmente lirice precum Granada, Fantasia Espanola, Santa Lucia, La dona e mobile, Torna a surriento, Mattinata sau Nessun dorma.

"M-a impresionat printr-un destin plin de contraste" spunea aceeaşi Dorina Arion despre celălalt invitat în spectacol - interpretul de muzică folk Adrian Sărmăşan - care după ce "a fost căpitan în aviaţie" a găsit în muzică "un mijloc de-a crea frumasul, de-a se bucura şi de-a-şi găsi cealaltă faţă a sufletului".

"Ploaia" şi "Te iubesc cât un ocean" sunt doar două din melodiile interpretate de Adrian Sărmăşan la Câmpia Turzii, artist despre care Dorina Arion mai spunea că după un debut în cadrul cenaclului Flacăra în 1979 a obţinut premii la Cântarea României în anii '80 urmând, de-a lungul timpului, şi alte nominalizări şi premii cu diverse ocazii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS