Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Proiecte ale administratiei de la Campia Turzii: Situl arheologic de la Campia Turzii "Necropola avara secolul VII" si Construirea unui Bazin Didactic in Campia Turzii

Diverse
Tools
Typography

În cadrul programului "2015 - Anul pentru Administraţie Deschisă, Interactivă: Ne consultăm, Propunem Facem!", viceprimarul municipiului Câmpia Turzii, domnul Marius Avram GAL, şi administratorul public, domnul Petre POP, au depus luni, 02.02.2015, documentele de susţinere a sitului arheologic de la Câmpia Turzii "Necropolă avară secolul VII" la Ministerul Culturii.

Situl arheologic de la Câmpia Turzii este cea mai mare necropolă descoperită pe teritoriul României până în prezent. Acest sit arheologic poate deveni un punct de atracţie turistică aducând zonei noastre beneficii economice.

Acest vestigiu istoric demonstrează că localitatea noastră are un trecut care atestă identitatea şi cultura poporului român din Transilvania.

"Necropola face parte din grupul cultural Gâmbaş sau grupul Mureş, o cultură a avarilor aşezaţi la sfârşitul secolului VI, începutul secolului VII d.Chr., pe cursul mijlociu al Mureşului. Din cercetările preventive din 2009-2011 şi cele sistematice din 2013 şi 2014 reiese că situl cuprinde două aşezări şi trei necropole. Aşezarea era compusă din locuinţe semiadâncite, din cuptoare, gropi menajere, urmele unor canale. Au fost identificate până în prezent peste 60 de astfel de complexe de habitat.

Ca un element excepţional este faptul că s-au putut observa elemente de sistematizare, adică locuinţe aliniate conform unei trame stradale. Descoperirea unor cuptoare pentru ars ceramica şi a unei mari cantităţi de zgură indică puternice activităţi meşteşugăreşti şi sunt mărturii ale extinderii şi importanţei acestei aşezări.

Mormintele din necropole sunt de inhumaţie, majoritatea mormintelor cercetate (peste 90 % din totalul identificat) au fost jefuite la o perioadă relativ apropiată de momentul îngropării. Au fost identificate până în prezent peste 640 de morminte."

Administraţia locală a făcut toate demersurile necesare pentru a întocmi documentaţia de susţinere financiară pentru conservare şi promovarea sitului arheologic din partea Ministerului Culturii.

Viceprimarul şi administratorul public s-au asigurat că întreaga documentaţie are şanse mari de a fi onorată, prin întâlnirea care are avut loc cu Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, domnul Alexandru OPREAN.

Pe 03 februarie 2015 la Compania Naţională pentru Investiţii S.A., viceprimarul municipiului şi administratorul public s-au întâlnit cu doamna director general al CNI, Manuela Irina PĂTRĂŞCOIU, pentru prezentarea unui nou proiect: construirea unui bazin de înot didactic la Câmpia Turzii.

"Având în vedere faptul că municipiul Câmpia Turzii nu dispune de un bazin de înot acoperit iar necesitatea asigurării unei dezvoltări durabile şi echilibrate a infrastructurii la nivel local o impune şi faptul că înotul este o activitate care stimulează dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor, cu multiple implicaţii pozitive pentru sănătate, vă solicităm prin prezenta să includeţi propunerea municipiului Câmpia Turzii privind construirea unui bazin didactic în municipiul nostru în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social, Subprogramul Bazine de înot".

În urma discuţiilor purtate, proiectul a fost trecut pe lista de sinteză a CNI, urmând ca, în etapa imediat următoare, să se întocmească de către Primăria municipiului şi Consiliul Local, demersurile premergătoare documentaţiei de finanţare.

Susţinerea financiară pentru proiectul de construire a bazinului de înot didactic, care va fi depus a CNI, se face din fondurile alocate Guvernul României.

Anul 2015 - pentru Administraţie Deschisă, Interactivă, debutează cu două proiecte: Situl Arheologic "Necropolă avară secolul VII" şi "Construirea unui Bazin Didactic în municipiul nostru, în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social, subprogramul Bazine de înot", pentru că: Ne consultăm, Propunem, Facem!

Notă:
- MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI CLUJ-NAPOCA , ŞANTIERUL ARHEOLOGIC LUNA - NOD RUTIER (JUD. CLUJ) ,CLUJ, 2014
- ADRESA MUNICIPIULUI CÂMPIA TURZII, NR.3342 din 02.02.2015, ADRESATĂ COMPANIEI NAŢIONALE DE INVESTIŢII

Serviciul Relaţii Publice

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS