Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Lansare publică de noi albume CD la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj

Cultură
Tools
Typography

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj, instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean, care are ca obiective profesionale majore cercetarea, protejarea, conservarea, promovarea, punerea în valoare, transmiterea şi revitalizarea elementelor patrimoniului cultural imaterial din judeţul Cluj, anunţă lansarea a două noi albume CD, editate de Biroul Cercetare – Conservare - Arhivare Cultură şi Arte Tradiţionale.

Lansarea publică va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca, joi, 28 iunie 2018, începând cu ora 18.00 în cadrul Spectacolului folcloric oferit de către Orchestra de muzică populară „Cununa Transilvană”, printre invitaţi aflându-se şi câţiva interpreţi autentici înregistraţi pe noile albume.

CD "Horitori din Câmpia Transilvaniei", vol. V

Demarat în anul 2013, proiectul „Horitori din Câmpia Transilvaniei” a început cu înregistrarea unui album CD cu repertorii vocale originale, cântate de așa-numiții ,,horitori” din vatra satului clujean, păstrători ai comorilor muzicale tradiționale din satele de câmpie. An de an, culegerile au continuat şi arhiva muzicală s-a îmbogăţit datorită participării din ce în ce mai intense a acestor minunaţi oameni talentaţi, din localităţile Iacobeni, Frata, Ceanu-Mare, Boian, la acest proiect.

Printre cei înregistraţi pe albumul cu numărul cinci, apărut de curând, se numără Marişca Poponeţ, Iacob Morar, Traian Balcău, Coloş Veronica, Hădărean Lina, Ianoşi Victoria, Onaca Traian, Pop Vasile Lia, Roşan Florian, Soporan Samoilă, horitori şi instrumentişti tradiţionali deosebiţi, deveniţi astăzi cunoscuţi datorită acţiunilor de tezaurizare a folclorului tradiţional, a înregistrărilor succesive, insistente, pe acest teritoriu ale cercetătorului etnomuzicolog, redactorul albumului, Dr. Mircea Cîmpeanu.

Culese pe parcursul a doi ani de zile, într-un proces din ce în ce mai îngreunat de extincţia fenomenului horitului tradiţional, cele 22 de piese muzicale unicat de pe acest CD, sunt adevărate perle ale genului, deosebit de reprezentative pentru folclorul vocal autentic din Câmpia Transilvaniei.

CD  "Ecoul munţilor”, vol. II

Cea de-a doua realizare îi aduce în atenția iubitorilor de folclor pe câțiva dintre instrumentiștii harnici și talentați din Munţii Apuseni, binecunoscuţi interpreţi instrumentişti ale căror piese, înregistrate pe acest album, fac parte din bogatul repertoriu muzical al zonei de munte. Și, pentru că specificul muntelui înseamnă astăzi mai degrabă instrumente de suflat, va putea fi ascultată muzică interpretată la taragot și saxofon, cu prioritate. Conţinutul albumului este bogat în doine şi jocuri din localităţile Călăţele, Vişag, Giurcuţa, Săcuieu, dar şi din inima munţilor, Baia de Arieş, Bistra sau Zlatna. Înregistrările au fost făcute la Casa de Cultură ,,Dumitru Sopon” din Gilău, cu sprijinul directoarei instituţiei, d-na Marcela Vele, sub redacţia muzicală a etnomuzicologului Mircea Cîmpeanu.

Instrumentiștii înregistrați pe acest disc sunt: Paşcalău Marin – taragot, Ciorte Florin, Toader Alexandru, Onuţ Chindriş, Liviu Băraş – saxofon, Grupul instrumental ,,Măgurenii” din Măguri-Răcătău. Acompaniamentul armonic a fost realizat de prof. Ceşa Goje Petru Dacian - acordeon şi prof. Goia Cristian – contrabas şi tobă.

Conservarea folclorului muzical, segment important al culturii tradiționale autentice, se constituie parte a programului legiferat de protejare a patrimoniului național imaterial, devenind în acest fel una dintre activitățile importante ale C.J.C.P.C.T. Cluj. De-a lungul anilor, o parte însemnată a interpreților tradiţionali a trecut prin fața microfoanelor pentru a înregistra şi pune la adăpost, în arhivele speciale ale instituției, repertorii muzicale vechi, specifice zonei folclorice clujene, salvându-le, astfel, de la uitare.

”Numai prin cultura noastră ţărănească vom însemna şi noi ceva în lumea asta mare. Cu armele Occidentului nu vom bate niciodată Occidentul şi va trece multă vreme până vom înceta a mai fi o caricatură sau, în cel mai bun caz, o copie fără importanţă a Apusului.”
Constantin Brăiloiu

Biroul de presă
27 iunie 2018

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS