Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Despre măşti, într-o expoziţie de la Câmpia Turzii | VIDEO

Artă
Tools
Typography

Intitulată chiar aşa - “Masca” - expoziţia de la Câmpia turzii a adus în faţa publicului iubitor de artă plastică mai multe exponate care se înscriau într-o temă ce a bucurat pe mulţi din cei prezenţi.

“Am creat pentru dumneavoastră măşti teatrale, măşti veneţiene, măşti africane şi - de ce nu? - chiar masca unor persoane care în anumite momente, voit sau nu, se ascund în spatele unei măşti” spunea Iuliana Pop, preşedintele Asociaţiei Artiştilor plastici din Câmpia Turzii, la vernisajul expoziţiei organizate de AAP împreună cu administraţia locală a municipiului.

După ce i-a invitat pe cei prezenţi să închidă ochii şi să se lase purtaţi într-o călătorie imaginară a măştilor, Iuliana Pop a ţinut să recite câteva versuri, însă recitarea a fost însoţită de emoţii puternice remarcate şi de primarul Dorin Lojigan.

Dacă primarul municipiului Câmpia Turzii a mulţumit membrilor AAP pentru că, prin lucrările realizate şi prin organizarea expoziţiei, au răspuns invitaţiei de-a se integra în cadrul manifestării Zilele Municipiului Câmpia Turzii.

Dacă artistul plastic Dana Deac amintea că este dificilă organizarea unei expoziţii tematice care, prin însăşi tema sa, reprezintă o constrângere a posibilităţilor artistului, Felicia Răcean - profesor la Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca - vorbea de unitatea unei expoziţii în care se regăsesc artişti cu modalitate de exprimare diferită dar şi de diferitele tehnici folosite de artiştii expozanţi. “Fiecare mască transmite ceva, este un mesaj precis, exprimat elegant, cu talent. Deşi tema e aceeaşi, modalitatea de exprimare este diferită” mai spunea Felicia Răcean observând totodată că încununarea expoziţiei o constituie lucrările de sculptură modernă semnate de Ovidiu Uram, lucrări care îndreaptă consumatorul de artă spre ajungerea la forme şi la esenţă, spre exprimarea primordială.

O perspectivă mai aparte asupra temei expoziţiei a oferit artistul plastic Romeo Păvăloaia. Mărturisind că revine după o preioadă de absenţă şi că observă un salt înainte al AAP prin lucrările expuse de membrii asociaţiei, Romeo Păvăloaia spunea: “Înainte să văd lucrările, am spus că e o temă extraordinar de inspirată şi se confirmă prin lucrările diverse, complexe, care formează un tot unitar dat de experienţa deja consistentă a membrilor asociaţiei”, artistul completând: “Mă gândeam la acest subiect şi îmi spuneam că masca este o provocare spre a descoperi spaţiul sau personajul de dincolo de mască. Poate dacă nu am purta o mască nu am fi atât de interesanţi nu ar fi atât de incitant. O mască este o provocare spre cercetare, spre cunoaştere, spre descoperire.”.

De asemenea, unele dintre lucrări erau însoţite şi de texte precum:

Îmi doresc să existe o zi din an, «Ziua feţelor libere de măşti». Aşa cum există ziua cafelei, ziua fericirii, ziua prieteniei, ziua clăitelor etc., de ce să nu existe şi ziua feţelor libere de măşti? Mă întreb: ne-ar plăcea, ne-ar speria?”;

Omul este cel mai puţin el însuşi atunci când vorbeşte în propria persoană. Dă-i o mască şi el îţi va spune adevărul!”. (Oscar Wilde);

Dacă măştile acestea ar fi doar externe şi nu ne-ar atinge sufletele şi nu le-ar schingiui, cât zâmbet ar fi pe cer şi în mare şi pe creasta albă de munte. Şi în ochii celui de lângă tine...”.

Semnăturile care se regăseau lângă lucrările expuse în cadrul expoziţiei “Masca” aparţin unor artişti precum: Vasilica Marina Căluşer, Mihaela Crişan, Natalia Crişan, Nagy Alida, Cornelia Muntean, Rodica Negrea, Carmen Păvăloaia, Romeo Păvăloaia, Iuliana Pop, Carmen Cecilia Rusu, Maria Săsăran, Mihaela Sebeni, Ovidiu Uram sau Paula Vonaş.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS