Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

Eveniment la MACN: Expoziția „VETRÓ András - sculpturi și desene”. Vernisaj: 4 octombrie 2018, joi, ora 18:00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 4 octombrie 2018, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei Vetró András – sculpturi și desene, eveniment care va avea loc în sălile de expoziţii temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Vetró András s-a născut în 1948 la Timișoara, fiind fiul sculptorului Vetro Artúr. Și-a cizelat talentul moștenit de la tatăl său la cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, unde i-a avut ca profesori pe Vetro Artúr și pe sculptorul Löwith Egon. După absolvirea Institutului, în 1973, a fost repartizat ca profesor de desen la Liceul „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc, unde a predat modelare, desen și istoria artei până la pensionarea sa, în anul 2013. În 1974 s-a căsătorit cu Bodoni Zsuzsa, artist grafician și pictor, iar cei doi fii ai lor se ocupă, la rândul lor, de artele plastice. După prima sa expoziție personală din 1979 (la Târgu Secuiesc), Vetró András a organizat mai multe expoziții în diferite orașe din țară și din străinătate, expunând de mai multe ori împreună cu soția sa. Artistul a participat la mai mult de 100 de expoziții de grup. Numeroase piețe și străzi ale orașului Târgu Secuiesc sunt ornamentate cu sculpturile sale, care comemorează personalitățile importante ale regiunii Trei Scaune. De asemenea, operele sale de for public sunt instalate și în diferite localități din Ungaria, Ucraina, Slovacia și Slovenia.

Artistul se prezintă modest și succint: „M-am născut în data de 14 octombrie 1948 la Timișoara, la Cluj am construit pietrele de bază intelectuale ale creației mele artistice, iar de patruzeci de ani încerc să înțeleg mentalitatea omului secui, cu mai mult sau mai puțin succes. Spațiul vital al omului uneori se dovedește prea restrâns și eu încerc să descifrez încercările de descătușare ale individului prin limbajul formelor. Mă inspiră misterul Geei (Mama pământului) și al nașterii.”

Expoziția organizată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca ilustrează opera de viață a sculptorului Vetró András, care străbate mai multe decenii. Expoziția prezintă sculpturi de diferite genuri și tematici, respectiv schițe pregătitoare și desene compoziționale. Pe lângă reliefurile și plăcile realizate prevalent în ghips, sunt expuse câteva sculpturi ronde-bosse din lemn și lucrări de plastică mică din aluminiu sau bronz. În ceea ce privește tematica lucrărilor, se regăsesc aici unele piese din seriile începute încă în anii 1970, inspirate din misterul Maternității și din aventurile lui Don Quijote, precum și câteva elemente din seria „Marea cascadorie”, o temă care îl preocupă pe artist încă din anii 1980. Pe lângă acestea, compozițiile „In memoriam”, portretele personalităților maghiare din Transilvania, compozițiile cu cai și tema „Gea” ocupă un loc foarte important în opera artistului.

La vernisajul expoziției personale a sculptorului Vetró András vor rosti alocuțiuni: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Németh Júlia, critic de artă, iar actorul Bogdán Zsolt va delecta publicul cu un recital de poezie.

Vă așteptăm cu drag!