Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Nicolae Ştefan semnează fractura logică a lui Aurelian Olah

Strofocle
Tools
Typography

Cel mai probabil mulţi dintre dumneavoastră vă întrebaţi oare ce fac şi cum îşi fac datoria cei angajaţi, pe bani publici, în diverse funcţii unde nu poţi fi angajat decât pe criterii de competenţă, că vocea şi talentul nu ţin de cald pe căldură.

Ca să vă mai descreţim frunţile asudate de prea mult soare în emisfera nordică şi să vă mai facem să ridicaţi din sprâncenele care niciodată n-o să le concureze pe cele ale lui Mircea Albulescu, am zis că n-ar strica să vă oferim o mostră scrisă şi semnată din viaţa de zi cu zi a doi din angajaţii Primăriei Câmpia Turzii.
Spre exemplu, în nota de fundamentare anexată proiectului de hotărâre privind, pe scurt, pepiniera pe care vrea să o amenajeze Domeniul Public Câmpia Turzii, stă scris (listat) la imprimantă negru pe alb cum că "Având în vedere faptul că acţionarul unic al S.C. Domeniul Public Câmpia Turzii S.A. este Consiliul local, iar unul dintre obiectele de activitate ale societăţii este amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, considerăm că Domeniul Public dispune de resursele necesare întreţinerii şi administrării acestei pepiniere".
Serios?
Oare să începem cu virgula pusă înainte de "iar" în contextul în care "iar" este conjuncţie coordonatoare care leagă două propoziţii de-acelaşi fel în raport cu regenta care urmează? Nu, n-o să facem, pentru că despre altceva ne-am propus să scriem.
Aşadar, având în vedere două chestii, se merge cu o concluzie către a treia chestie. Primele două chestii luate ca premise sunt faptul că singurul acţionar la Domeniul Public este Consiliul Local, iar a doua chestie este că Domeniul Public se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi. Şi astea două chestii ar conduce - logic, susţin ei - către a treia chestie, cum că Domeniul Public ar avea resursele necesare să administreze o pepinieră.
Dar chestia ştiţi care e? Că dacă a doua chestie mai treacă-meargă, prima chestie mai nu prea.
Adică faptul că Domeniul Public are ca obiect de activitate amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi ar putea duce cu gândul la concluzia că societatea are resursele necesare pentru a administra o pepinieră. Ar putea duce, spuneam, şi ar putea fi plauzibil. Totuşi, să nu uităm că simplul fapt că o societate are printre obiectele de activitate şi mersul pe Lună asta nu şi înseamnă că are o navetă spaţială şi doi sateliţi cu care să se joace ăia micii după ce vin de la şcoală. Şi asta mai ales că în solicitarea pe care Domeniul Public a depus-o la Primăria Câmpia Turzii solicitantul recunoaşte sub semnătură şi ştampilă cum că obiectul principal de activitate al său este "lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor". Aşadar a avea printre obiectele de activitate şi cutare chestie e doar o condiţie minimă nu şi suficientă pentru a trage concluzia aşa cum apare ea mai sus.
Cât despre prima chestie, să fim serioşi! Adică simplul fapt că singurul acţionar al societăţii solicitante este Consiliul Local duce cu gândul la faptul că societatea are resursele necesare să... cutare treabă? Acuma iar ne lovim de condiţii necesare şi suficiente, sau ce? Adică ori suntem ilogici, ori nu mai suntem!
Da, da, ştim! Suntem cârcotaşi şi exegeţii notelor de fundamentare a proiectelor de hotărâre se vor scula şi ne vor sări în cap cum că hai, bă, dă-te d-acilea, că, de fapt, fiind unic acţionar, Consiliul Local ştie câte greble şi sape are Domeniul Public în şopron şi ce te bagi tu să dai cu târnăcopul printre răsadurile din nota de fundamentare, că e corect! Şi ştim că dacă ăştia plantează panseluţe normal că au cu ce, bă, au cu ce să ţină şi o pepinieră, dă-o dracului, că doar nu-i aşa mare scofală...
Da, le ştim pe toate, numai că, inevitabil, n-am face decât fie să accentuăm fractura logică iniţială, fie să ne îndreptăm spre alta. Mai exact, adevărul e una, bunul simţ e alta (da' bunul simţ ăla cu înţelesul de "common sense") şi logica e alta...
No aşe... că ne-am răcorit un pic...  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS