Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
114 New Articles

Deputatul Mircea Irimie nu mai vrea ca lemnul romanesc sa fie exportat

Diverse
Typography

- comunicat -
Deputatul ALDE, Mircea Irimie este iniţiatorul unei propuneri legislative privind INTERZICEREA EXPORTULUI DE LEMN pentru o perioadă de 5 ani iar în cazul de faţă, prin lemn se întelege orice forma de material lemnos: buştean, cherestea sau lemn de foc.

Iniţiativa legislativă propune o perioadă de 5 ani care să ofere un răgaz pentru refacerea suprafeţei forestiere, pentru implementarea unei strategii care să conducă la replantarea pădurilor cu arbori şi luarea unor măsuri care să elimine total tăierile ilegale.

"Exportul de material lemnos de anul trecut depăşeşte cifra de 660 milioane de Euro iar după Covasna şi Harghita au urmat la rând judeţele Cluj, Alba şi Maramureş. Doar în 2014 au fost depistate 45.509 cazuri de tăieri ilegale iar la nivelul întregii ţări, autorităţile au depistat 1.011.892 de tăieri ilegale.

Este foarte bine dacă România exportă mobilă, paleţi, ambalaje sau produse finite din lemn dar din păcate multe companii străine au venit la noi în ţară şi exportă cantităţi uriaşe de buştean, cherestea sau lemn de foc.

De ce au venit aceste companii în România? Pentru că în ţările lor se respectă cu rigurozitate normele de mediu. Se exploatează doar păduri care au atins vârsta de tăiere, din toate zonele nu doar în cele uşor accesibile iar la înălţimi mari să rămână păduri bătne sau bolnave, se exploatează doar arbori marcaţi şi în baza unor evidenţe foarte clare, iar companiile care exploatează lemn sunt în permanenţă verificate dacă avizele şi autorizaţiile sunt în bună regulă.

Dar cel mai important este faptul că există obligaţia ca exact suprafaţa exploatată să fie împădurită iar în Austria legea obligă împădurirea unei suprafeţe de 7 ori mai mare.

În articolul 35 din Constituţie se fac precizari exacte prin care statul recunoaşte dreptul fiecarui cetăţean la un mediu înconjurator sănătos şi echilibrat ecologic. Din păcate în comisiile de specialitate din Senatul României unde îmi susţin proiectul, tocmai cu repezentanţii statului mă lupt cel mai mult. Ministerul de Externe, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, cu toţii invoca faptul că se vor supăra investitorii şi că vor avea venituri mult diminuate (de parca tocmai profitul lor este problema noastră ) şi că în momentul aderării la UE am acceptat anumite condiţii şi s-ar putea să intrăm în infringement, că scad sumele încasate la stat şi multe altele.

Este adevărat că o parte sunt de luat în calcul. Nu ne dorim să supărăm pe nimeni. Dar cu ce preţ? Inundaţii, torente, alunecări de teren, erodare, poluare, despăduriri pe suprafeţe imense, etc.
Această perioadă de 5 ani trebuie să ne acorde timpul necesar pentru dezvoltarea unui proiect de ţară care să ducă la salvarea şi refacerea pădurilor şi la conservarea biodiversităţii.

Când vorbim despre Planeta noastră nu putem fi decât foarte exigenţi.
Pentru că nu pot exista la infinit planuri de rezervă şi nici măcar planul B.
Pentru că noi nu avem Planeta B!" a declarat d-nul deputat Mircea Irimie.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS