Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

"Prietenii Unirii" preocupaţi de românii din Republica Moldova

Diverse
Typography

- comunicat -
La iniţiativa Platformei Unioniste "Acţiunea 2012", în 10 februarie 2015, s-a constituit Grupul Parlamentar Prietenii Unirii. D-nul deputat Mircea Irimie este unul din cei 40 de membri parlamentari ai Grupului, preocupati de relaţia firească şi de apropierea tot mai intensă dintre cele două state româneşti, România şi Republica Moldova.

Scopul Grupului este de a crea un dialog transpartinic pentru susţinerea tuturor proiectelor destinate românilor din afara ţării, în special celor pentru facilitarea întegrării dintre Republica Moldova şi România în plan economic, energetic, de apărare, educaţional, mass-media, infrastructură, socio-cultural, legislativ şi instituţional.

Grupul susţine mişcarea civică unionistă, pe cale legislativă, de lobby, de reprezentare politică, prin acţiuni de imagine şi de intermediere a dialogului cu celelalte instituţii relevante.

Grupul Parlamentar Prietenii Unirii este compus dintr-un număr de copreşedinti şi secretari corespunzător grupurilor parlamentare, membri şi secretariat, care se vor reuni o dată pe lună sau ori de câte ori se va considera necesar.

Participarea parlamentarilor membri la şedintele Grupului este obligatorie iar ordinea de zi va fi stabilită atât la propunerea membrilor Grupului cât şi a Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Şedinţele Grupului sunt publice iar membrii pot invita persoane interesate, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale şi specialişti din partea unor autorităţi publice sau a altor instituţii specializate.

Printre proiectele propuse pentru asumare personală de către membrii Grupului, sunt: facilitarea emiterii gratuite în Republica Moldova a posturilor TV de orice profil din Romania, prin măsuri legislative şi de lobby, acordarea aceloraşi privilegii şi acces nediscriminatoriu la sistemul de pensii pentru cetăţenii României de peste Prut, eliminarea taxelor de interconectare pentru telefonia mobilă şi reducerea taxelor de roaming, facilitarea traducerii în limba română a producţiilor audiovizuale difuzate pe teritoriul Republicii Modova, răspandirea sistemelor şi programelor informatice în limba română, sprijinirea companiilor din România şi Republica Moldova în vederea extinderii activităţii pe întreg spaţiul celor două state româneşti, acces mai uşor pe piaţa de muncă din România pentru cetăţenii Republicii Moldova, dezvoltarea infrastructurii comune, urgentarea interconectării celor două sisteme energetice, susţinerea colaborării dintre Ministerul Apărării de la Chişinău şi structurile NATO, facilitarea asigurării medicale în România pentru cei 500.000 de cetăţeni români din Republica Moldova, înfiinţarea unei instituţii în subordinea primului ministru care să coordoneze politicile statului român în Republica Moldova, etc.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS