Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Deputatul PSD Cristina Burciu cere exonerarea de la plată a sumelor reprezentând drepturile salariale ale angajaţilor Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda

PSD
Typography

Deputatul social democrat de Cluj Cristina Burciu se implică în rezolvarea problemelor cu care se confruntă Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, adresându-se în acest sens miniştrilor Finanţelor, Agriculturii şi Muncii.

Parlamentarul PSD a prezentat membrilor Guvernului memoriul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, director Dr. ing. Nicolae Tritean, prin care se solicită exonerarea de la plata sumelor reprezentând drepturile salariale ale angajaţilor, considerate nelegale de către Curtea de Conturi.

„În urma auditului efectuat în anul 2015 de către Camera de Conturi Cluj, Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, aflată în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”, i-a fost stabilit prejudiciu majorările de salariu care au fost acordate în luna noiembrie 2014, majorări acordate în urma adresei Ministerul Muncii nr. 93IG/183RG/31.01.2014, cu menţiunea că deşi adresa era cu aplicabilitate de la începutul anului 2014, noi am aplicat-o după încasarea veniturilor obţinute din campania de toamnă, când am considerat că din punct de vedere financiar, este sustenabilă această majorare. Pe scurt, în anul 2008 a avut loc negocierea contractului colectiv de munca (deci şi a salariilor) conform prevederilor art. 13 din HG 1460/2006, în vigoare la data respectivă. În anul 2009 apare Legea nr.45 care ne transformă din unitate finanţată integral din venituri proprii, în instituţie publică finanţată din venituri proprii şi subvenţii, dar care prevede la art.28 „reorganizarea unităţilor de cercetare-dezvoltare se face în termen de 60 de zile....prin hotărâre a guvernului...”. Această hotărâre a guvernului nu este emisa nici azi! (…) Nicăieri în Legea 45/2009 pentru staţiuni (art.25-56), nu este menţionat că salarizarea personalului se face conform salarizării din instituţii publice. Cu toate acestea, auditorii curţii şi Curtea de Apel Cluj au asimilat-o cu art.23 din lege, dar acest art. se referă la aparatul propriu ASAS şi nu la unităţile din subordine.

Modalitatea de salarizare a personalului staţiunilor de cercetare, în toate cazurile este precizat în HG-uri, iar Legea 45 face referire doar la salarizarea personalului din aparatul propriu al ASAS”, susţine conducerea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, în documentul înaintat Guvernului, prin mijlocirea deputatului Cristina Burciu.

„Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda susţine că i-a fost comisă o nedreptate, deoarece nu a prejudiciat statul, ci a încercat din obligaţie morală şi profesională ca cercetarea agricolă românească să dăinuie, iar importanţa cercetării agricole să nu fie doar un slogan. SCDA Turda a accesat un fond european de 6 milioane de euro,  îmbunătăţind dotarea bazei tehnico-materiale cu aparatură de laborator şi utilaje de ultimă generaţie şi totodată mărind cu acestea patrimoniul statului. De asemenea, Staţiunea a lucrat în arendă de la persoane fizice private peste 750 ha de teren, pentru a-şi asigura surse financiare, în condiţiile în care domeniul public pe care îl administrează este de doar 408 ha arabil, total insuficient pentru finanţarea cercetării. Încă din anul 2007, SCDA Turda nu a avut nici o datorie la bugetul consolidat al statului, de aceea a reuşit să menţinem cercetătorii în unitate care au creat 16 soiuri de grâu, 6 soiuri de orzoaica, 42 hibrizi de porumb, 19 soiuri de soia, s-au făcut reparaţii capitale şi s-au modernizat laboratoarele de cercetare la toate clădirile domeniului public, s-a încercat fixarea tinerilor cercetători în unitate prin  amenajarea de locuinţe de serviciu, iar astăzi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda este un etalon al cercetării agricole, atât prin baza materială, cât şi prin rezultatele cercetării, în condiţiile dispariţiei majorităţii celorlalte staţiuni din ţară datorită lipsei subvenţiilor”, a subliniat parlamentarul turdean în documentul oficial înaintat celor trei miniştri.

Având în vedere memoriul prezentat, Cristina Burciu a solicitat un punct de vedere, precum şi prezentarea soluţiilor de rezolvare a situaţiei Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, eventual prin exonerarea de la plată a sumelor reprezentând drepturile salariale ale angajaţilor, considerate nelegale de către Curtea de Conturi.

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 02 martie 2018

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS