Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Sictirul şi electoraţii

Editorial
Tools
Typography

"Şi când te gândeşti că problemele cu care se confruntă urbea noastră exista mereu, dar apar mai în contraste electorale doar atunci când cei care vor puterea ne cer să punem ştampila pe numele lor...
Am o lehamite şi un sictir de nu stiu cum să scap...

Am votat de fiecare dată, conştincios, cuminte şi gândindu-mă doar la viaţa copiilor noştri... o mare şi continuă dezamagire...
Pur şi simplu am ajuns la un punct în care... aş prefera să mă mut într-o altă galaxie... oriunde altundeva...
Păcat, mare păcat de faptul că fiii noştri şi fiicele noastre vor suferi şi chiar mai mult decât noi.
Cred că mă apuc iar de scris... să-mi vărs of-ul şi indignarea, laşitatea şi crezul meu de cetăţean onest şi credul...
La dracu'!... (Doamne iartă-mă!)"
(sursa Facebook / Bogdan Iozon)

Vorbesc mult cu tatăl meu - un om bun, exagerat de bun, dar dintr-o bucată - şi de fiecare dată îi reproşez că este cam exagerat, coleric şi neînduplecat când vine vorba de conducerea urbei noastre, a ţării noastre.

Dar nu este aşa...

Are dreptate 100%, are putere şi un spirit pe care eu, la 40 de ani, din păcate, nu il am. Am fost crescut într-o familie frumoasă de muncitori, în care nu mi-a lipsit nimic. Am avut o copilărie fericită şi pentru asta sunt dator, până mor, să mulţumesc părinţilor mei.

Dar au trecut anii şi Dumnezeu mi-a dat o familie şi copii frumoşi şi cuminţi. 

Acum sunt într-o mare dilema: cum să îmi cresc copiii? Aşa cum am fost crescut eu, cu bun simţ şi cu responsabilitate sau aşa cum sunt vremurile azi, cu tupeu (urât cuvânt) şi cu şmecheria vânzătorului perfid şi avar?

Am scris pe facebook azi câteva randuri - care se regasesc la începutul acestei epistole - pentru că toată scara mea de valori este dată, efectiv, peste cap. 

Văd azi cum, peste noapte, Turda ar fi prinsă între doua mari contraste electorale: Turda frumoasă şi Turda urâtă... Dar stau şi ma intreb: "Turda mea, unde este?". Oraşul copiilor mei cum este în realitate?

Am votat de fiecare dată şi voi vota în continuare, dar cei care sunt şi vor veni la administrarea acestui oraş istoric vor ţine cont de ceea ce eu vreau să fie Turda? Este o întrebare retorică dar, după 27 de ani, am senzaţia că noi votăm doar ca să mimăm, de fapt, un act democratic. 

Oricine ar fi ales ca primar va da vina probabil pe "legislativ", că ei - Consiliul Local - au blocat iniţiativele electorale promise, ca ei sunt constituiţi într-o majoritate prin jocuri de culise iar primarul este in off-side, că nu se poate din vina altora etc.

Şi atunci noi, cetăţenii, nu trebuie oare să mergem (cum zice tatăl meu) peste ei în şedinte, să supraveghem voturile şi ordinile de zi? Nu trebuie, oare, ca noi, cetăţenii, să intrăm peste ei în sala mare, să le ducem câinii comunitari de pe străzi în Primărie (cum bine zice un prieten de-al meu care locuieşte pe malul Arieşului şi are şi un copilaş de doi ani), să  le spunem noi ce trebuie să facă pe banii noştri?

Sloganul electoral actual ştiţi care este? Acesta: Frate-frate şi cu dracu' până treci puntea!

Vi se pare cunsocut? Mie, da! Suntem pupaţi în cur acum înainte de alegeri şi gâdilaţi la orgoliu - fiecare după cum este de credul, credincios, ateu sau "inginer" - cu sloganuri demne de Caragiale şi cu vizite pline de of-uri în zonele mai rău famate. Apropo de zonele respective: măi fraierilor, doar acum vedeţi că avem probleme? Nu Primaria este prima de vină - ca instituţie, bineînţeles - de acele probleme majore, ci oamenii care locuiesc acolo?! Când vreţi voturi mergeţi şi le daţi apă gratis, curent gratis, locuinţe/module gratis şi tot aşa. Daţi-mi şi mie, cetăţean cu impozite şi taxe platite, aceleaşi lucruri ca şi lor dar nu vă aşteptaţi să vă votez!

Voi, electoraţilor ce sunteti, împingeţi fragmentartea cetăţenilor până la extrem, că - nu-i aşa? - este o vorba mare: dezbină şi cucereste! Utilităţile necesare confortului trebuie plătie, bineînţeles, la tarife corecte de toţi cetăţenii oraşului. A, nu are bani cetăţeanu' X?! Nu-i bai! Avem nevoie de forţă de muncă la nivel de infrastructură urbană! 

Fă oamenii puturoşi şi aşteaptă realizări de fluturaş electoral!

În privinţa proiecţiei (reclamei) celor angajaţi în cursa electorală, cu puţine excepţii, am văzut extreme de tot râsul: de la clipuri video facute de neprofesionişti notorii - cred că în Windows Movie Maker - inclusiv cele filmate cu telefonul şi cu vocea din off pe dinafară, până la DSLR, stabilizator, dronă şi alte chestii la modă, dar care dau subiectului central (alesul) un aer de Zeu peste noi toţi, un păcălici local cu aere de primadonă!

Aş aprecia mai mult un discurs sincer, cu cuvinte clare şi bine puse în propoziţie, bine documentat şi mai ales fără promisiuni aurea. 

Scriind toate acestea, parcă-parcă m-am mai liniştit un pic, cu gândul că măcar acum un concetăţean de-al vostru a scris, poate, ceea ce voi doar aţi gândit şi nu aţi scris încă!

Al vostru concetăţean onest, Bogdan!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS