Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Comunicat cu privire de şopârlă

Agora
Tools
Typography

Cum, cel mai probabil, deja aţi digerat comunicatul transmis (cel puţin nouă) de viceprimarul Dorin Lojigan, cu referire la un anumit vot care s-ar fi dat în consiliul local Câmpia Turzii la un anume proiect de hotărâre, poate că a sosit momentul să luăm puţin la analizat un text care din nou ne face să ne întrebăm: oare cât de proşti îi cred politicienii pe cetăţeni (pe unii dintre ei, cei care nu se prind)?

Analizând, aşadar, comunicatul de presă la nivel de mod de comunicare şi mijloc de transmitere de informaţii, se poate vedea cum de-a lungul său se zvârcoleşte o şopârlă pe care autorul/autorii comunicatului vor să o strecoare în subconştientul opiniei publice.

Iată despre ce e vorba!

În comunicat se susţine: "Consilierii locali PNL, PMP, ALDE au inițiat și votat în ședința de Consiliul Local, pentru aprobarea proiectului de hotărâre privind reducerea tarifelor la apă și canal". Iar la finalul comunicatului ne sunt înşiraţi consilierii PNL (Dorin Lojigan, Cristian Haiduc, Sabin Ghemeş, Ioan Varodi, Mihail Pătruţiu şi Remus Filip), consilierii PMP (Horaţiu Bretoiu şi Cornelia Pantea) şi consilierii ALDE (Alin Sălăjan şi Mircea Andreş).

Lăsând totul la nivel de generalisme împinse la umbra nebăgării de seamă, să susţii cum consilierii de la partidele X, Y şi Z "au iniţiat şi votat" un proiect de hotărâre iar la sfârşit să înşiri numele a zece consilieri din partidele X, Y şi Z înseamnă să induci eroarea că acei consilieri "au iniţiat şi votat" ("consilierii" e folosit cu articol hotărât "i" la final, ceea ce înseamnă că e vorba de anume consilieri, cei pe care îi enumeri apoi). Asta înseamnă să strecori o şopârlă, să arunci nişte nori de fum.

Acum poate înţelegeţi de ce am şi insistat pe cine sunt iniţiatorii proiectului de hotărâre! Sunt şase persoane din care trei n-au fost la şedinţă. Dar comunicatul-reacţie dat apoi presei induce altceva, ceea ce înseamnă că ori autorii comunicatului habar n-au de comunicare, ori e vorba de ceva intenţionat, aşa cum am arătat mai sus. Şi să mai şi scrii că "Scopul acestui comunicat de presă este informarea corectă a cetățenilor municipiului Câmpia Turzii, ca beneficiari direcți ai acestui proiect de hotărâre", asta chiar că...

Păi hai să gândim concret-logic, nu cum vor alţii să gândim! Dacă toţi cei 10 înşiraţi ca fiind "iniţiatori" şi "votanţi" erau la datorie, proiectul avea şanse să treacă şi nu mai era nevoie de un comunicat în care să se susţină ce nu s-a întâmplat de fapt.

Şi, doar ca picanterie, în acelaşi comunicat în care se precizează că "demersul nostru (n.r.: cel cu proiectul de "reducere" a tarifelor) nu s-a dorit a fi unul populist" se aduc uşoare atingeri de populism altora: "Readucem aminte opiniei publice declarația populistă a domnului Avram Gal care în presa locală, în urmă cu mai puțin de doua zile susținea: «Partidul Puterii Umaniste va susține proiectul de hotărâre promovat de domnul Primar Radu Hanga prin care se dorește reducerea tarifului la apă» votând împotriva acestuia.". Dincolo de faptul că fraza a căzut pe scări şi şi-a crăpat logica-n două, se pare că una e ce vrea Gal şi alta e cum votează Csutak.  Oare să se fi lovit astfel autorul/autorii comunicatului de ce înseamnă să votezi cum vrei şi nu cum vrea partidul?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS