Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Computerul tomograf primit de spitalul turdean ar putea fi pus in functiune in acest an | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

"Nu ştiu dacă cineva poate cuantifica financiar salvarea vieţii unui om", spunea Vasile Grumaz, directorul Spitalului Municipal Turda, în cadrul discuţiei pe care am avut-o despre noul computer tomograf de la Turda.

Unul dintre elementele demne de reţinut este că, odată pus în funcţiune computerul tomograf, costurile pentru urgenţe şi pacienţii internaţi sunt zero. Dar când va fi pus în funcţiune şi care este situaţia la momentul de faţă, am încercat să aflăm chiar de la managerul unităţii spitaliceşti turdene, Vasile Grumaz.

Reporter: Domnule director, una din veştile apreciate ca fiind chiar foarte bună a fost cea refritoare la achiziţionarea de către unitatea spitalicească pe care o conduceţi a unui instrument cumva demult aşteptat într-un spital precum cel de la Turda care deserveşte un areal destul de larg de cetăţeni. E vorba de computerul tomograf. În cea mai recentă discuţie pe care am avut-o cu cei care au făcut posibila apariţia acestui instrument la spitalul din Turda, dînşii au spus că mai există nişte etape până să poată fi pus în funcţiune, asta însemnând cumva acţiuni din partea dumneavoastră, a spitalului de fapt, în ceea ce înseamnă amenajarea sălii după anumite coordonate sau în anumite condiţii pentru instalarea respectivului aparat plus personal pregătit. După care ar urma să vină specialişti care să- pună în funcţiune şi, eventual, să mai stabilească anumite detalii.

Ce puteţi să spuneţi, în calitate de manager al spitalului, despre situaţia existentă la acest moment cu respectivul computer tomograf?

Vasile Grumaz: Înainte să încep aş vrea să descriu adevărata istorie a acestui computer tomograf pentru că este chiar interesantă, în ciuda diverselor informaţii vehiculate prin presă sau în public.

În urmă cu o lună, două, domnul doctor Igor Cojocaru m-a anunţat că există un asemenea computer tomograf adus de o organizaţie non profit cu o destinaţie extra turdeană - nu ştiu dacă în ţară sau extra teritorial. Imediat am luat legătura cu persoanele respective, care s-au dovedit a fi această asociaţie a oamenilor de afaceri italieni, şi am intrat în legătură directă şi am început toate actele, demersurile în vederea aducerii acestui computer.

Aducerea computerului este, clar, o realizare, un vis - practic, dacă nu era această cale - destul de greu ralizabil, datorită costurilor foarte mari de aducere şi de cumpărare...

Rep.: De achiziţie...

V.G.: ..de achiziţie. Ca atare, am început amenajarea, am identificat spaţiu în care va fi depus, am angajat un fizician care să se ocupe de funcţionarea şi autorizarea spaţiului respectiv - serviciile unui fizician - am căutat imediat un medic care să fie autorizat şi să aibă cursurile de folosire şi interpretare a computerului tomograf pe care, din fericire, l-am găsit imediat, pentru că vechii medici radiologi nu au aceste cursuri, ca atare genaraţia nouă care a terminat radiologia are implementat imediat acest curs. Deci am pregătit personalul pentru că degeaba ai aparatul, degeaba ai spaţiul pentru că nu primeşti autorizaţie de funcţionare fără medic spacializat.

Spaţiul destinat este spaţiul din policlinică unde a funcţionat cu zeci de ani în urmă radiologia ambulator copii. A trebuit ca acest spaţiu să-l modificăm conform normelor noi de securitate radiologică, am adaptat spaţiul pentru consumul de curent mare a acestui aparat conform circuitelor necesare. Acum, în această situaţie spaţiul este gata. aparatul a sosit. De fapt sunt două aparate: este un aparat funcţional şi este un aparat care este nefuncţional, dar va fi folosit ca şi piese de rezervă. Aceasta ne va ajuta o bună parte de timp să economisim bani, să nu cumpărăm piese de rezervă, care sunt destul de scumpe la acest gen de aparat.

Urmează să vină tehnicianul italian care se va întâlni cu firma care va asigura service-ul la acest aparat în România, care, la rândul ei, va emite un buletin de autorizare radiologică de funcţionare şi, din acel moment, urmează să mai definitivăm nişte acte privind modul efectiv de dare în folosinţă.

Rep.: Din punctul de vedere al preşedintelui asociaţiei oamenilor de afaceri italieni Cluj - domnul Torta dacă bine reţin - dânsul parcă spunea că există o documentaţie care a venit odată cu aparatul prin care se certifică funcţinabilitatea lui şi are şi un fel de garanţie chiar de la producător că aparatul este funcţional şi poate să funcţioneze încă o perioadă relativ bună de timp de acum încolo.

V.G.: Da, deci a venit manualul de utilizare a lui, numai mai trebuie să vină nişte manuale de utilizare pe protocoale medicale. A venit verificarea lor că a funcţionat aparatul acolo, dar ţinând cont că aceste aparate sunt destul de fragile, trebuie să fim siguri ca în momentul când se montează că transportul, manipularea lui nu i-a afectat funcţionarea. Noi sperăm că nu s-au produs acest gen de incidente şi de asta este nevoie de o persoană responsabilă din partea noastră să preia luarea în funcţiune acestui aparat.

Rep.: Păi probabil şi punerea în funcţiune efectivă presupune nişte teste, mă gândesc...

V.G.: Absolut!

Rep.: Un detaliu - nu ştiu cât de important pentru pacienţi, să zic aşa - e faptul că în ceea ce priveşte amenajarea sălii, am înţeles că, fiind vorba de radiologie, ar trebui să fie căptuşită cu plumb ş.a.m.d. ...

V.G.: Da, da, s-a făcut.

Rep.: Deci să înţeleg că la momentul discuţiei noastre sala ar fi pregătită pentru montarea acestui aparat. Când aveţi sparanţe că se va întâmpla acest lucru, respectiv montarea?

V.G.: Păi, în primul rând, odată aşteptăm sosirea tehnicianului. După ce vine tehnicianul va trebui să mai aşteptăm un pic să punem uşile, pentru că uşile ulterior, după ce este introdus aparatul, vedem funcţionarea acestuia... Fac o precizare: această sală este pregătită pentru orice alt aparat CT - computer tomograf - care vine. Deci chiar dacă acesta n-ar funcţiona sala este pregătită pentru alt aparat nou, care vine, deci e o investiţie utilă pentru Turda.

Eu cred că până la sfârşitul anului sper să putem pune în funcţiune.

Rep.: Compartimentarea sălii însemnând, din câte am înţeles, şi acel compartiment - sau cum să-l numim - de interpretarea datelor...

V.G.: Da este un compartiment de personal, de citire, accesul pacientului...

Rep.: Deci în acest an ziceţi că s-ar putea...

V.G.: ...cu probabilitate foarte mare trebuie să reuşim să-l punem în funcţiune.

Rep.: Acum, în speranţa că nu o să aibă pacienţi nevoi e de el...

V.G.: ...necesarul este...

Rep.: ...poate ar fi bine să explicaţi puţin, să înţeleagă toată lumea, în linii foarte foarte largi, utilitatea acestui aparat, deci cam ce afecţiuni pot fi depistate, foarte pe scurt cum funcţionează şi cu îi ajută pe pacienţi.

V.G.: Momentan am un singur medic Medicul de radiologie, prin specificul muncii lui, el are un regim de şase ore de lucru. Deci pe perioada de şase ore de lucru, în fiecare zi, în primul rând vor fi asigurate ungenţele. Asta este un lucru foarte important!

Se cunoaşte deficitul mare de ambulanţă, mai ales de transport între Turda şi Cluj, mai ales ambulanţe cu însoţitori medicali. Ca urmare, apar urgenţe, urgenţe aduse din afara spitalului - există şi acest gen de urgenţe - şi din spital, adică pacienţi internaţi la care, din diverse motive, li se agravează starea în mod brusc.

Eu, de când am venit, am lărgit foarte mult sfera de investigaţii de CT, RMN, angio CT, angio RMN pe care le face spitalul, dar le facem la unităţi contractate în Cluj, se duc cu program. Urgenţele în sine, urgenţele cod roşu - cum s-ar spune - sunăm la ambulanţă şi se pot aştepta ore bune până când această ambulanţă vine, cu personal, să ducă în Cluj. De multe ori este nevoie doar de un examen CT.

Vă dau un exemplu simplu: e un accident prin cădere, cu lovire la cap, sau un accident vascular - care-s foarte frecvente - şi automat şi în diagnostic şi în stabilirea tratamentului se impune un CT. Neavând un CT la îndemână, pacienţii sunt duşi la Cluj. Dacă e urgenţă se cere salvarea care vine în termenul pe care vi l-am precizat - destul de lung, plus drumul până la Cluj - şi dacă se constată că nu e nimic grav este adus înapoi. Asta înseamnă un alt drum Turda-Cluj iar pentru un pacient în suferinţă e un lucru necesar dar e un disconfort.

Sunt şi urgenţe care nu sunt atât de vitale şi atunci se aşteaptă până a doua zi ca să fie transportat la Cluj şi atunci acest CT va deservi, va asigura în primul rând acest gen de urgenţe.

De multe ori, ca să nu agravăm starea pacientului, medicii, de multe ori, nu-l trimit până la Cluj. Acum, având acest dispozitiv lângă noi, în mod sigur medicii vor solicita acest dispozitiv şi pentru cazurile mai înainte precizate.

În rest, e clar că numărul investigaţiilor pentru pacienţii internaţi va creşte pe computer tomograf pentru că este un serviciu pe care îl facem noi şi nu mai trebuie să îl plătim la altcineva. Plata la altcineva înseamnă consumul de finanţe din materuiale sanitare, din medicamente, ca atare clar că pacienţii vor avea un diagnostic mai bun şi, în afară de acestea, această unitate va deservi şi populaţia care doreşte să revină în regim de ambulatoriu, nu neapărat internat.

Rep.: Ziceaţi de salvarea unor bani. Acuma şi funcţionarea computerului tomograf cu tot ce înseamnă - curent, personal, medici ş.a.m.d. - şi asta presupune nişte costuri, dar mă gândesc că poate nu-s aşa de mari ca a plăti dumneavoastră către altcineva.

V.G.: Păi din câte am calculat, în afară de plată, noi mai avem şi alte costuri, dacă nu-s urgenţe. În momentul în care cerem transferul unui pacient la Cluj, ambulanţa ne taxează pe noi, cam cu 4 lei minutul şi uneori îl ţine cinci ore, cu dus întors şi poate îl mai plimbă pe la clinici în Cluj.

Apoi avem costurile cu maşina, cu întreţinerea acesteia... În acest moment o să degrevăm mijlocul nostru de transport.

Asta este partea pur financiară. Dacă chiar va fi un pic mai mare decât costurile actuale cu investigaţiile prin contract cu firmele din Cluj, părerea mea este că beneficiile privind îmbunătăţirea diagnosticului, creşterea speranţei de viaţă şi de supravieţuire - a celor afectaţi - având acest aparat aici, lângă pacienţi, lângă turdeni, eu zic că justifică oreice cheltuială financiară pentru că, pe de altă parte, nu ştiu dacă cineva poate cuantifica financiar salvarea vieţii unui om.

Rep.: Vorbeaţi de utilizarea acestui aparat pentru urgenţe, odată - fie că e vorba de pacienţi internaţi fie de... - iar apoi pentru cine doreşte să facă investigaţii. Probabil un lucru pe care ar dori să îl cunoască cetăţenii ar fi ce costuri presupun astfel de investigaţii şi aş vrea să explicaţi un pic dacă există diferenţe de costuri la urgenţe, la pacienţii internaţi, la cei care vin şi vor pur şi simplu o investigaţie CT.

V.G.: Costurile pentru pacienţii internaţi şi pentru urgenţe sunt zero. Problema este pentru pacienţii care doresc dânşii să-şi facă o investigaţie care nu-i recomandată de către medic, poţi să ai o dorinţă... Atunci vii şi, pe baza unor tarife care urmează să fie stabilite.. În mod sigur tarifele n-o să fie mai mari decât ce se practică normal, chiar, poate, mai mici, dar aceste tarife încă nu vi le pot spune pentru că trebuie gândite, calculate ş.a.m.d.

Ceea ce este important este că pentru urgenţe şi pacienţii spitalizaţi costurile sunt zero.

Rep.: Dar dacă este cazul de pacient care are trimitere de la medic de familie, dacă îi recomandă medicul de familie o investigaţie CT?

V.G.: Acuma, problema se pune ca să putem face aceste investigaţii gratuit prin Casa de Asigurări. Va trebui să avem contract cu Casa de Asigurări, contract care va permite Casei să ne plătească aceste servicii, pentru că CAS ne plăteşte numai serviciile spitaliceşti şi orice alt serviciu va trebui plătit ca să putem asigura funcţionarea acestui aparat.

Contractul cu Casa abia la anul se poate face. Până atunci noi trebuie să îndeplinim toate condiţiile cerute din punct de vedere al Casei ca să putem intra în contact cu ea.

Rep.: Deci, concret, la momentul de faţă: şanse de punere în funcţiune ar fi în acest an, costuri pentru investigaţii din perspectiva pacienţilor ar fi doar pentru cei care sunt din afară şi vor să îşi facă o investigaţie - exceptând urgenţele şi pacienţii internaţi, cum ziceaţi - şi, chiar dacă medicul de familie recomandă unui pacient al său o investigaţie de acest gen, până la existenţa unui contract cu Casa de Asigurări - care să vă deconteze aceste servicii - pacientul va trebui să-şi achite costurile investigaţiei.

V.G.: Exact! O situaţie similară noi o avem acuma cu laboratorul. Din cauza a doi parametri neîndepliniţi, din cauza acreditării întârziate a doi parametri, n-am reuşi să facem contract cu Casa de Asigurări pe laborator. Ca urmare, analizele gratuite s-au făcut numai pentru pacienţii internaţi şi restul s-au făcut contra cost.

Dacă la anul vom face contract cu Casa, atunci vor fi nişte fonduri distribuite de către Casă laboratorului. Şi în mod sigur vom face contract. În mmod sigur aşa se va întâmpla şi cu computerul tomograf. Casa dă un fond în care noi putem face aceste investigaţii CT plătite de Casă.

Rep.: Şi acest fond este fix sau este per analiză, per investigaţie?

V.G.: Fondul este un fond general, o sumă calculată de Casă după nişte formule de-ale lor, şi în acest fond se decontează analize pe baza unor tarife stabilite pe investigaţii independente. Când se termină aceşti bani pe luna respectivă noi nu putem să rămânem numai pe partea cu plată.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS