Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Primarul Laurentiu Tor vorbea inca de la inceputul lunii iunie de un milion de euro pentru drumuri | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Un milion de euro nu sunt bani puţini, neapărat, iar când sunt disponibili doar pentru asfaltare, asta poate fi şi mai bine pentru o comună.

Dar cum lucrările de infrastructură au logica lor, am încercat să stăm de vorbă cu primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör, pentru a afla detalii în legătură cu intenţiile administraţiei locale.

Reporter: Domnule primar, nu demult s-a întâmplat să aveţi un moment puţin mai furtunos, să zic aşa, în şedinţa Consiliului Local şi reamintesc aici intervenţia domnului consilier Ştefan Rupa, care era nemulţumit - zicea domnia sa - de faptul că s-a renunţat la asfaltarea unor străzi în satul pe care domnia sa îl reprezintă în Consiliul Local, respectiv Luncani.
La momentul respectiv dumneavoastră spuneaţi că nu există fonduri pentru a efectua lucrări de asfaltare plus că era vorba de prinderea în pasul doi al Companiei de Apă Arieş cu proiectul de apă-canalizare. Aş vrea să vă întreb ce perspective ar putea fi, la momentul discuţiei noastre, să se rezolve problema drumurilor în comuna pe care o reprezentaţi?

Laurenţiu Tör: În toată comuna?

Rep.: În toată comuna.

L.T.: Eu mă gîndeam că vă referiţi strict la Luncani, la problema...

Rep.: ...am pornit de la Luncani ca o idee, pentru că probabil nu doar în Luncani sunt zone sau drumuri care pot fi asfaltate dar nu se poate, sau nu s-a putut sau, ştiu eu, nu aţi avut posibilitate? Şi de aceea vroiam să vă întreb dacă există perspective, ce să se aştepte cetăţenii, la momentul discuţiei noastre, acum în luna iunie... Există perspective sau nu, sunt şanse, nu sunt şanse, ce ar trebui să ştie cetăţenii?

L.T.: Este o problemă pe care am discutat-o cu una dintre firmele de consultanţă în care ar fi o măsură pe PNDR în care s-ar putea acorda fără rambursare - deci efectiv sută la sută pe fonduri europene - fără contribuţia Primăriei, a administraţiei locale, de la bugetul local, a 1 milion de euro pentru asfaltări. Vreau să spun că trebuie să stau de vorbă cu cei de la Compania de Apă sau cu cei de la firma Romair care fac consultanţa pentru Compania de Apă, pentru banii care se vor derula prin AVA, respectiv de 2,5 milioane de euro care, la această oră, la ultima discuţie avută cu domnul director Matei, ni s-a pus că suma de care voi putea beneficia la ora asta ar fi de 4,3 milioane de euro.
Nu poate decât să mă bucure faptul că voi primi aceşti bani ţinând cont de faptul că voi avea întâietate pentru că noi încercăm să mărim reţeaua. Nu avem modernizări, nu avem reparaţii, iar în special aceşti bani sunt pentru extindere. Mă bucur că pot folosi aceasta având în vedere că noi facem extinderi de reţea de apă şi canalizare în Luna, în Luncani şi bineînţeles sursele de apă în Luncani şi Grigoreşti. Iar pentru satul Grigoreşti ar fi vorba de canalizare.
După indicaţii sau sfaturile care le-am primit la această oră, ar fi că această lucrare trebuie terminată până în anul 2020. Probabil că va avea Compania de Apă forţa - şi manuală şi mecanică şi oameni pregătiţi - pentru ca acest program să poată fi implementat în aceşti patru ani, până în 2020. Mă gândesc în Luna la străzile unde este făcută canalizarea şi sunt foarte multe străzi unde nu am asfaltat, nu vreau să încep doar cu Luna iar pentru Luncani ar urma să ne consultăm cu firma Romair să vedem în ce mod se paote face canalizarea încât dacă vom asfalta - şi am de gând să asfaltăm în comuna noastră, şi în satul Luncani şi în satul Grigoreşti - să nu deranjăm totuşi lucrările de canalizare sau respectiv invers, noi să facem asfaltarea, să vină după aceea cu lucrările de canalizare şi aducţiune apă încât ce am făcut azi să srică mâine.

Rep.: În primul rând aş vrea să vă întreb dacă diferenţa de la 4,3 la 2,5 milioane de euro cât era iniţial suma aferentă comunei Luna, dacă diferenţa asta - care v-ar fi fost confirmată, înţeleg, inclusiv de domnul Boieru de la Romer - este tocmai pe partea de extindere...

L.T.: Exact!

Rep.: Spuneaţi de o perioadă de patru-cinci ani de zile de implementare a acestor lucrări, în schimb spuneaţi de măsura prin care puteţi sau aveţi şansa, posibiliatea, de a atrage 1 milion de euro. Cum reuşiţi să împăcaţi, pentru că probabil banii aceea, milionul de euro poate că nu vin anul acesta, poate vin anul viitor şi trebuie cheltuiţi, or dacă nu reuşiţi să vă suprapuneţi cu lucrările Companiei de Apă, ce se întâmplă, pierdeţi suma respectivă, n-o utilizaţi suficient?... Mă refer la milionul de care aminteaţi...

L.T.: Am înţeles... M-am gândit şi la această întrebare şi pentru bucuria celor din Luncani vreau să le spun că atunci vom începe lucrările de canalizare şi apă în satul Luncani şi vom face asfaltare în satul Luna după care, bineînţeles, dacă vom câştiga acest proiect, vă daţi seama 1 milion de euro, deja e evorba de 45 de miliarde de lei vechi, deci automat va fi licitaţie şi aşa mai departe.
Deci se va derula probabil până în toamnă iar dacă se va ţine în toamnă licitaţia la anul avem speranţe că vom putea începe lucrările de asfaltare, timp în care, dacă Compania de Apă intră pe canalizare şi aducţiune apă, va face lucrările în Luncani doar în satul de sus, unde nu este foarte mult de lucru, sunt doar trei sau patru străzi mai lungi, una de vreo 700 de metri, două străzi laterale de vreo 600 de metri. Deci nu e atât de mare porţiunea de drum pe care vrem să intrăm cu canalizarea şi cu apa. Sursele de apă există dar el trebuiesc îmbunătăţite.
Deci am primit - probabil aţi fi vrut să mă întrebaţi şi asta, dar vă răspund - am primit sumă în plus pentru că vrem să fim siguri că apa ne va ajunge şi pe perioadă de secetă şi atunci vom încerca să ne legăm de bazinele de la Călăraşi. Şi atunci, vă daţi seama, suma trebuie, faţă de 2,5 milioane de euro cât era în ptima fază, trebuie mărită, ţinând cont de faptul că vom veni de acolo cu conductele de apă, care vor ieşi în Luna, în Luncani iar din Luncani direct în sursa de apă care acum alimentează satul Grigoreşti.

Rep.: Noi discutăm acum de milionul acela de euro, dar nu aş vrea nici să fie percepută discuţia aceasta ca fiind un fel de caleaşcă cu patru cai - chiar fumoşi, să zic aşa - în timp ce noi ne uităm la o potcoavă rugunită, adică să fie speranţele mult mai mari decât realiatea în care ne aflăm.
Aş vrea să faceţi anumite precizări... discutăm despre banii aceştia ca o posibilitate dar care sunt şansele ca ei să fie atraşi la modul concret, să se poată vorbi concret despre ei pentru că s-ar putea ca unii cetăţeni, urmărind discuţia aceasta, să-şi facă sparanţe şi să cosdidere banii deja în buzunarul Primăriei, lucru care nu-i adevărat şi poate chiar nici să nu poată fi accesaţi banii respectivi...

L.T.: Corect...

Rep.: ...Şi atunci, evantual, dacă aţi putea să vă referiţi, măcar în linii mari, la procedurile care sunt necesare pentru atragerea acestor fonduri şi, eventual, perioada în care aceşti bani ar putea ajunge înspre Primăria din Luna

L.T.: Deci, am avut o fază preliminară de discuţii cu firma de consultanţă, ei mi-au spus ce am de făcut, care este următorul pas pe care îl am de făcut, respectiv inventarierea tuturor străzilor sau a metrilor pătraţi, practic, de asfaltare, după care ar urma procedurile de caiete de sarcini, după aceea licitaţie, şi să vedem dacă măsura care va fi implementată din toamnă va reuşi ca acest proiect să fie fezabil, altfel...
Iar de faptul că vom avea bani sau nu, e clar dacă se acorda un milion de euro e clar că putem să-l facem. Dar, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, nu vreau să fie ceva ce am promis şi să nu fac. Eu ceea ce v-am spus dumneavoastră acum este o fază preliminară a discuţiilor pentru ceea ce va urma.
Să dea Dumnezeu să putem realiza pentru că eu îmi dau toată silinţa ca să pot realiza acest proiect pe care îl am în faţă şi mă bucur că nu mai trebuie să folosesc din banii bugetului local, pentru că, vă daţi seama, 45 de miliarde de lei vechi e o sumă pe care o am doar pe un an de zile şi nu pentru asfaltări, pentru tot ce am în comună...

Discuţia cu primarul comunei Luna poate fi vizionată AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS