Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
115 New Articles

Dupa canalizare si asfaltare, urmeaza bransari si trotuare. Altceva? | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör, ne-a explicat care este situaţia lucrărilor executate sau care urmează a fi executate în cartierul Forţaţi din Luna.

Deşi a fost pomenit în repetate rânduri de către primarul comunei, acest cartier va mai fi, spunea Laurenţiu Tör, subiect de discuţie şi în viitor. De ce? Aflaţi chiar de la primarul comunei.

Reporter: Domnule primar, nu de puţine ori în întâlnirile pe care le-am avut cu dumneavoastră şi în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat pe marginea activităţilor desfăşurate de administraţia locală a comunei pe care o reprezentaţi, a apărut ca subiect de discuţie cartierul Forţaţi, fie că era vorba de canalizare, fie că era vorba de asfaltare sau, ştiu eu, alte elemente de infrastructură necesare în respectiva zonă a satului Luna.

Aş vrea să vă întreb de câte ori mai apare cartierul Forţaţi, ce mai este de făcut, dacă s-a terminat, dacă va mai fi un subuiect nou de discuţie într-un alt moment...?

torFortati2Laurenţiu Tör: Da, ca subiect de discuţie va fi şi la ce mă refer? Odată am terminat această asfaltare, am reuşit să facem şi presemnalizările şi indicatoarele pentru circulaţie. Având în vedere că ieşirile pe străzile principale erau foarte periculoase, trebuiau făcute şi aceste semnalizări.

De ce am zis că mai vorbim de Forţaţi? Cu toate că am terminat întreaga asfaltare, avem de făcut branşările la canalizare. Aici aş avea o mare rugăminte: dacă ne aud cei de la Compania de Apă Arieş - cu care pot să spun că am avut şi avem şi în continuare relaţii bune - cu toate că am terminat această lucrare de aproape o lună de zile, ei s-au înscris în termenul prevăzut de contract, dar până la această dată nu am reuşit să facem nicio branşare, cu toate că în prealabil s-a făcut un inventar al celor care doresc să îşi facă aceste branşări cu CAA. Chiar azi (n.r. - 10 iunie) şeful de sucursală din Câmpia Turzii, domnul Rece, mi-a spus că vor începe branşările la canalizare.

Odată începute aceste lucrări, normal că, la terninare, se va putea da drumul la canalizare.

Un al treilea punct, de care nu aţi întrebat dar trebuie să vă spun eu, ar fi că pe partea stângă mai trebuie făcută o parte din canalizare şi tot aici ar trebui făcute trotuarele. Având în vedere că s-a făcut canalizarea pe locaţia unde-s trotuarele, trebuiesc refăcute cap-coadă trotuarele până aproape de centrul comunei.

Într-o logică poate chiar simplistă, în momentul în care se intervine cu lucrări într-o anumită zonă, prima dată se fac lucrările de săpături - de exemplu, în cazul acesta, apă şi canalizare - apoi se asfaltează. În schimb, dumneavoastră aţi spus că în cartierul Forţaţi au fost situaţii în care s-a putut executa asfaltarea, aceasta nefiind ulterior afectată de branşările care ar urma să se facă. Înţeleg că mai sunt de făcut branşări. Compania de Apă Arieş a avut ceva de făcut înainte de asfaltare?

Înainte de asfaltare am avut doar înlocuirea unei conducte care am avut-o pe Forţaţi, dar pentru a face această branşare a fiecărei familii la canalizare nu este necesar să stricăm asfaltarea ţinând cont de faptul că întreaga conductă este adusă la capătul de proprietate.

Cam câte case...

165 de case sunt inventariate pentru a se face această branşare, din care 50% au optat pentru Compania de Apă să facă branşarea. Ce vreau eu, în schimb... Adică "eu am făcut canalizare, dar, ştiţi, eu voi folosi tot fosa septică...". Vom face în aşa fel încât să putem respecta, odată, şi legea - e clar, dacă nu ai canalizare îţi faci fosă - pentru că din câte ştiu eu există o lege şi dacă ai canalizare trebuie să te legi la canalizare.

Dar pentru cei care beneficiază de canalizare - poate chiar au branşament făcut - dar folosesc în continuare fosa şi refuză legarea la canalizare se pot aplica sancţiuni?

Să sperăm că nu vor fi cazuri, numai chiar locuri unde nu se poate aduce sau omul nu dispune de suma necesară de bani, cu toate că noi, în mare, am negociat pentru oameni. Am văzut mai multe proiecte şi am văzut că sumele sunt, să zic, de la 600 de lei plus TVA până la 1.500 de lei plus TVA. Înseamnă că acolo unde-i suma mai mare, probabil, conducta trebuie să meargă până în spatele proprietăţii, poate sunt lucrări mai mari de făcut.

Pentru că discutăm de canalizare, bănuiesc că alimentarea cu apă există în zonă.

Există şi există chiar şi o sursă de apă care este a unei asociaţii pe care o administrează ei.

Spuneaţi că de la Compania de Apă, de la Câmpia Turzii, vi s-a confirmat începerea acestor lucrări de branşare. Vi s-a oferit o estimare a duratei acestor lucrări?

Încă n-am discutat. Ei, cred eu, încearcă să facă cât de repede pentru că fiecărei proprietăţi îi trebuie un proiect şi un contract. Un lucru bun pe care-l apreciez că-l va face CAA este acela că proprietarii vor putea plăti în tranşe suma pe care trebuie să o dea pentru lucrarea pe care o face Compania de Apă Arieş. Este un lucru îmbucurător, ţinând cont de faptul că nu toată lumea ar avea întreaga sumă deodată.

Şi respectivele tranşe variază în funcţie de valoarea sumei de achitat sau...?

Normal, mă gândesc şi eu...

torFortati3Asfaltare este făcută, canalizare este făcută. Se poate discuta ceva de colectarea apei pluviale, rigole lângă drumuri în zonă?

Am avut şi o rigolă. Unde am asfaltat am făcut subtraversări, am făcut rigole, iar o rigolă principală de aproape 200 de metri, care trece pe sub E60, am rezolvat şi problema asta ţinând cont de faptul că acolo oamenii aveau un fel de rigolă de pământ, dar nu erau condiţii deosebite, ţinând cont de faptul că vara erau ţânţari şi broaşte, iar iarna umblau şobolanii.

Oamenii au deja confortul să iasă din casă şi să nu mai miroase apa care stătea pe rigola veche. Acuma este o rigolă betonată care merge până în Arieş. Deci este o rigolă pentru apa pluvială.

Deci la momentul de faţă, cu excepţia situaţiilor amintite de dumneavoastră anterior şi cu excepţia branşărilor, să înţeleg că respectivul cartier este, cumva, cu problemele rezolvate.

În mare, da. Bineînţeles că ar mai trebui făcut pe partea stângă, cum se merge către Luduş - vorbesc de canalizare - iar apoi vor urma trotuarele care să rezolve problema cetăţenilor care să nu mai fie nevoiţi să folosească şoseaua E60 ca trotuar.

Discuţia cu primarul Laurenţiu Tör poate fi vizionată AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS