Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Rigolele, asfaltarea si racordarile la canalizare - prioritati pentru cartierul Fortati din Luna | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Dacă anul trecut primarul comunei Luna - laurenţiu Tör - vorbea de lucrări de asfaltare, de exemplu, îm cartierul Forţaţi din satul Luna, lucrări deja licitate, iată că sosirea primăverii dă startul la lucrările de infrastructură.

Pentru a afla mai multe în acest sens am stat de vorbă cu primarul comunei, cu Laurenţiu Tör

Reporter: Domnule primar, în ceea ce priveşte realizarea unor lucrări de infrastructură la nivelul unei comunităţi, în general anotimpul rece este "un duşman". Acum că iarna, se poate spune, a trecut, ce lucrări aveţi de continuat la nivelul comunei?

Laurenţiu Tör: 47% din bugetul pe care îl avem l-am alocat tocmai infrastructurii şi noilor investiţii care le avem la şcoală şi în proiecte.
Ca investiţie pe care o avem de anul trecut şi deja licitată, este vorba de cartierul Forţaţi, unde firma Viarom deja a început să facă pichetarea pe străzile unde vor veni rigolele, apoi au adus materialele, respectiv tuburile peste care vor fi podurile care vor fi făcute la trecerile spre locuinţele oamenilor.
Pe lângă asta am făcut o situaţie cu cei de la Compania de Apă Arieş şi rezultă că din 160 de case prin faţa cărora va trece acest asfalt şi aceste poduri, Compania de Apă Arieş va face branşări, respectiv racordări la canalizare la aproape 50 de case. Ce vreau să spun prin aceasta? La celelalte 110 case unii nu mai sunt acasă, alţii şi-au făcut ei aceste lucrări, iar Compania de Apă Arieş, la 50 de locuinţe, va face lucrarea pentru racordare şi celelalte lucrări pentru canalizare.
Toată lumea are adusă apa la marginea proprietăţii, dar ei îşi continuă cu anumite conducte pe proprietate...

Rep.: Dar asta ţine, deja, de fiecare, pentru că racordul se face înainte de intrarea pe propeietate.

L.T.: Exact! în interior sunt unii care îşi fac ei, iar Compania de Apă Arieş va face un proiect pentru fiecare, drept pentru care ţin neapărat să îi mulţumesc domnului Rece pentru că mi-a dat tot ajutorul prin oamenii pe care i-a avut la dispoziţie, şi Companiei de Apă Arieş de la Turda, domnului director Matei şi domnului Turcu, care au participat activ şi au fost la faţa locului, făcând acest inventar al caselor, astfel ca să ştie şi dânşii în ce măsură poate să facă oferta la casele unde se vor face racordarea şi lucrările pentru canalizare.
În acest cartier, înainte de a face asfaltarea, avem o stradă de 120 de metri unde vom schimba în totalitate conducta de apă.

Rep.: Haideţi s-o luăm puţin pe fragmente. În primul rând, în două cuvinte, ce înseamnă pichetarea de care vorbeaţi, pentru că poate nu toată lumea ştie?

L.T.: Această pichetare se face prin nişte ţăruşi, astfel ca alineamentul să fie unul drept.

Rep.: Deci se face pichetarea, urmează să fie făcute rigolele - cu tubulatură, unde este cazul - pentru intrări. Dumneavoastră spuneaţi că sunt case unde nu mai locuiesc oameni. Ce se întâmplă în zonele respective? Rigolele bănuiesc că o să continue, dar care sunt costurile pentru toată povestea asta, cine le plăteşte?

L.T.: Deci în proiectul pe care îl avem la această oră, toate aceste locaţii au fost prinse în proiect, indiferent că omul este acasă sau nu este acasă. Podeţul se va face, normal. Singura lucrare care va fi, să zicem, cu semnul întrebării, e vorba de racordarea la canalizare. În rest nu este o problemă cu apa.

Rep.: Racordările la canalizare înainte de intrarea pe proprietate - lucrări făcute de Compania de Apă Arieş - sunt prinse în proiectul de care care se vorbeşte, de pasul doi?

L.T.: Nu, nu sunt prinse în pasul doi.

Rep.: Cine suportă cheltuielile pentru aceste lucrări?

L.T.: Cheltuielile care se fac pentru această canalizare, respectiv racordare, se suportă de către proprietar.

Rep.: Şi conducta care preia canalizarea?

L.T.: Deja ţine de primărie, de programul pe care l-am făcut.

Rep.: Spuneaţi că cei de la CAA se vor ocupa de anumite proiecte pentru cetăţeni pe proprietatea lor. Să înţeleg că acestea trebuie achitate de către beneficiari către companie separat de partea cu racordarea?

L.T.: Deci unele lucrări sunt în care numai se face racordarea iar omul şi-a făcut el, efectiv, groapa pentru racordare, iar acolo unde, pe lângă racordare, face Compania de Apă Arieş şi celelalte lucrări, acolo se face un contract cu cele 50 de familiii de care aminteam.

Rep.: Cu alte cuvinte situaţiile diferă de la caz la caz... Cartierul Forţaţi a apărut nu de puţine ori în discuţiile noastre. Am vorbit de rigole, am vorbit de canalizare, când totul e bine şi frumos ar urma asfaltarea. Ce se mai aude de asfaltarea din acest cartier?

L.T.: Firma Viarom face atât rigolele cât şi asfaltarea. Deci după ce se vor face aceste rigole, automat se va face asfaltarea.

Rep.: Şi la omentul respectiv lucrarea Companiei de Apă trebuie să fie finalizată...

L.T.: Nu e necesar pentru că, fiind la marginea proprietăţii, acolo unde, să zicem, rigola este o problemă ea e la un metru şi ceva adâncime. Nu încurcă cu nimic rigola.

Rep.: Când se estimează că aceste lucrări vor fi finalizate?

L.T.: Deci eu nu vreau să fac nişte previziuni. Lucrarea ar trebui terminată în 40 de zile. Eu cred că ne vom înscrie în acest grafic. E vorba de firma care va face că se va înscrie în acest grafic. Au mai făcut lucrări de genul ăsta şi au fost pe aproape 3 km când în Gligoreşti firma a terminat în 30 de zile. Sperăm să nu fie ploi. Asfaltarea nu este o problemă, problema cea mai grea este a rigolelor şi racordărilor.

Rep.: 40 de zile cu totul pentru Viarom?

L.T.: Da.

Rep.: Şi lucrările au început?

L.T.: Am dat deja avizul pentru începerea lucrărilor.

Rep.: Şi aceste 40 de zile reprezintă un termen contractual?

L.T.: Normal, a fost prin licitaţie şi la licitaţie s-a pus acest termen de 40 de zile.

Rep.: În ce măsură depind lucrările una de cealaltă, adică Viarom de Compania de Apă sau invers? Adică poate termina Viarom şi Compania să mai aibă încă de lucru?

L.T.: Exact. Nu este niciun impediment între Compania de Apă şi firma Viarom, care face rigolele şi asfaltarea.

Rep.: Şi se poate vorbi de un termen estimativ pentru lucrările Companiei de Apă Arieş, sau nu?

L.T.: Nu. Datoria lor este să facă acest proiect pentru cele 50 de familii, de locuinţe, de care am discutat şi, din câte mi s-a spus de domnul director Rece de la Câmpia Turzii, dânşii pot să înceapă la fiecare locuinţă să facă şi proiectul şi, automat, să facă şi lucrarea de racordare.
Noi am avut anterior făcut. Este un lucru bun că acum doi ani am făcut subtraversarea şoselei naţionale cu canalizarea. avem o staţie de pompare şi, de asemenea, aici am colaborat şi cu firma Reea pentru curentul necesar pentru staţiile de pompare. În cazul în care s-ar întâmpla ceva, canalele să fie pline, această staţie de pompare va pompa în aşa fel încât să nu fie probleme la locuinţe.

Discuţia cu primarul Laurenţiu Tör poate fi regăsită AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS