Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
114 New Articles

Aurel Ilea: "Pe 15 martie nu facem nimic. Ne uitam cum sarbatoresc altii." | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

În urmă cu două zile, pe 13 martie, am stat de vorbă cu preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) Câmpia Turzii. Subiectul principal era data de 15 martie, dată la care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Consumatorilor.

Dacă în anii precedenţi această dată era o ocazie pentru APC de a organiza manifestări, ne interesa ce se întâmplă în acest an.

Pe de altă partă, în cadrul discuţiei am atins şi un alt subiect: tradiţionala participare a elevilor din Câmpia turzii la concursuri pe teme de protecţie a consumatorilor, concursuri la care elevii obţineau, în general, rezultate bune. Dar în acest an?

Posibile răspunsuri şi alte elemente de detaliu şi de opinie vă invităm să regăsiţi în rândurile de mai jos.

Reporter: Domnule Ilea, dumneavoastră aţi apărut cel mai mult în spaţiul public în calitate de preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor de la Câmpia Turzii. Cu alte cuvinte, numele dumneavoastră se leagă de protecţia consumatorului.
Ca de obicei, pe data de 15 martie, în fiecare an se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Consumatorului. De obicei, în anii precedenţi, asociaţia pe care dumneavoastră o conduceţi şi o reprezentaţi organiza câte un eveniment festiv prin care se marca această zi, plus că, de obicei, se organizau acele concursuri pentru şcolari în urma cărora elevi din Câmpia Turzii chiar au obţinut rezultate merituoase şi au reprezentat judeţul la nivel naţional.
Suntem, la momentul acestei discuţii, pe 13 martie - că-i cu ghinion, că-i cu noroc, e vineri 13, superstiţioşii vor spune că e o zi cu ghinion - şi aş vrea să vă întreb, cu două zile înainte de Ziua Internaţională a Conumatorului, ce veşti aveţi pentru cei care se aşteaptă ca asociaţia dumneavoastră să facă ceva?

Aurel Ilea: Aş vrea să încep prin a vă spune că, aşa cum bine aţi menţionat, de fiecare dată în data de 15 am organizat Ziua Consumatorilor, această zi festivă, eu ocupându-mă de această asociaţie de 17 ani. În fiecare an a fost câte un eveniment care să marcheze Ziua Mondială a Consumatorilor.
De fiecare dată am primit sprijin de la Primărie. Anul acesta am întrebat dacă putem să primim sprijin financiar - pentru că toate se leagă, până la urmă, de bani - şi în fiecare an organizam şi concurs pe plan local cu elevii pe teme de protecţie a consumatorilor şi acolo, bineînţeles, de fiecare dată li se dădeau diplome, li se deădea o sumă frumuşică de bani. Pentru ei era ceva deosebit pentru că munceau pentru acea sumă şi era fericită toată lumea.
În acest an am solicitat de la Primărie sprijin financiar şi ni s-a spus că nu sunt bani.

Rep.: Aţi solicitat în mod oficial, cu hârtie scrisă, sau iniţial aţi solicitat doar verbal...

A.I.: Verbal am cerut. Am mers personal şi am întrebat. De fiecare dată întrebam verbal prima dată şi apoi făceam demersurile respective, cu documente.

Rep.: Deci v-aţi împotmolit...

A.I.: ...în prima fază, când nu mai era cazul să mai continuu scris, că la ce să mai continuu scris când mi s-a spus că nu sunt bani şi nu se poate organiza?

Rep.: Deci manifestare nu anul acesta, chiar dacă ar fi căzut duminică şi...

A.I.: Indiferent în ce zi ar fi căzut era exclus.

Rep.: Tot de sprijinul de la Primărie depindea şi organizarea acelor concursuri pe teme de protecţia consumatorilor la nivel local pentru elevi?

A.I.: Da, pentru că nu puteai să faci un concurs fără să-i premiezi pe copii.

Rep.: Şi acest concurs, fază locală, era cumva o condiţie minimă şi necesară pentru ca elevii să se poată califica într-o etapă ulterioară...

A.I.: Nu. Concursul naţional "Alege, e dreptul tău!" se organizează la nivel naţional şi se organizează la Cluj-Napoca faza judeţeană. De la noi în fiecare an au fost elevi care au luat locul întâi la faza judeţeană şi au participat la faza pe ţară. Şi au fost rezultate destul de bune, într-un an au luat şi locul întâi pe echipe.
Eu în fiecare an mă ocupam încă din ianuarie să aflu cât mai multe informaţii despre concurs, să aibă elevii timp să se pregătească.
Anul acesta nu am mai făcut demersurile respective pentru că nu am mai primit niciun sprijin. Nici măcar nu am fost întrebat nici de comisariat (n.r. - Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor). Ei erau cei interesaţi, pentru că la nivel de judeţ ei organizau concursul.
De obicei ar fi trebuit să primim de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, de la Comisariat, măcar nişte pliante pe care să le distribuim în oraş. Noi, neavând bani, pentru că nu am mai avut sprijin din nicio parte, n-am putut să mai facem nimic prin care să marcăm această zi, măcar prin distribuirea acestor foi volante prin oraş.

Rep.: Revenind la partea cu competiţia, cu "Alege, este dreptul tău!", spuneaţi că, de obicei faza judeţeană are loc la Cluj-Napoca. Să înţeleg că dacă nu aţi primit niciun semn din partea comisariatului, nu se ţine nici faza judeţeană?

A.I.: Eu am intrat pe site-ul ANPC şi am înţeles că ar mai fi timp, pentru că faza judeţeană se poate desfăşura până în data de 4 aprilie. Dar dacă nu am primit nicio informaţie de la Comisariatul de la Cluj, nu ştiu când au programat dânşii concursul la judeţ.

Rep.: Presupunând că, totuşi, s-ar organiza faza judeţeană, elevi din Câmpia Turzii ar putea participa direct la concursul judeţean fără să treacă prin faza locală?

A.I.: Da bineînţeles! De obicei de la noi mergeau câte două echipaje cu reprezentanţi de la fiecare liceu - de la "Victor Ungureanu" şi de la "Pavel Dan" - unul pentru clasele IX-X, altul pentru clasele XI-XII.

Rep.: Şi atunci faza locală avea cumva rolul de a-i selecta pe cei mai buni?

A.I.: Nu. Faza locală era distincă de acest concurs, ea era organizată pe plan local pentru elevi până în clasa a VII-a.

Rep.: Şi dacă nu aţi primit informaţii privind organizarea unui concurs în faza judeţeană la nivelul judeţului Cluj, aveţi cunoştinţă ca în alte judeţe să se desfăşoare şi la Cluj nu?

A.I.: De desfăşurat se desfăşoară în toate judeţele ţării. Nu ştiu, la Cluj, data la care are loc pentru că eu presupun că, totuşi, organizează. Însă noi, ca asociaţie, care în fiecare an ne-am ocupat de mobilizarea elevilor din licee să participe - şi s-a văzut că s-au obţinut rezultate bune - credem că probabil nu le mai convine, că mergeau de aici, de la noi, la fazele superioare... Asta e o glumă, bineînţeles...

Rep.: Dacă dumneavoastră spuneţi că nu aveţi informaţii dar, totuşi, concursul se va organiza, există şansa să intraţi în posesia acelor informaţii privind organizarea concursului sau, dacă nu, în cazul în care concursul se organizează şi sunt elevi care ar vrea să participe, ei cum află de concurs?

A.I.: Deci elevii din liceu pot să afle pe linia Inspectoratului Şcolar. sau, din partea liceului, pot întreba la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor, la Cluj. Dar prin filiera noastră, care era, de obicei, în fiecare an, n-au ajuns...
Şi atunci am zis că dacă ei nici măcar atât nu au făcut, să ne dea nişte materiale prin care să popularizăm şi noi, să marcăm cumva ziua asta, înseamnă că nu mai vor să colaboreze cu noi, nu ştiu...

Rep.: La momentul de faţă sunteţi singura asociaţie care se ocupă cu domeniul acesta al protecţiei consumatorilor la Câmpia Turzii?

A.I.: Eu ştiu că a mai luat fiinţă o asociaţie. N-am mai auzit nimic de ea, nu ştiu dacă mai există sau nu mai există... În primul an când s-a înfiinţat ei aveau un sediu lângă noi. Şi le-am spus oamenilor care veneau la noi că mai este o asociaţie şi de ce nu încearcă şi acolo, dar ne-au spus că ei aici s-au învăţat...

Rep.: V-am întrebat pentru că mă gândeam că dacă nu sunteţi singura asociaţie de pe domeniul acesta probabil că o altă asociaţie - dacă ea există - să fi primit informaţiile pe care dumneavoastră nu le-aţi primit.

A.I.: În mod sigur nu, pentru că eu am întrebat în Primărie şi mi-au spus că nu. Atât am aflat.

Rep.: Şi aşa, ca de final de discuţie, vă întreb: ce faceţi pe 15 martie?

A.I.: Pe 15 martie nu facem nimic. Stăm, ne uităm cum sărăbtoresc alţii şi cum cei de la comisariatele din alte judeţe colaborează cu societatea civilă, recte cu asociaţiile pentru protecţia consumatorilor.

Discuţia cu Aurel Ilea o puteţi viziona AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS