Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
109 New Articles

"Facebook" cu iarba verde si foisor pentru varstnicii din Luna | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Într-un loc care altădată era fi locul de întâlnire unde se adunau tinerii pentru hora satului, fie, mai apoi, un loc în care se jucau copiii din sat, a apărut, acum, un părculeţ, cu gazon irigat cu aspersoare, foişor şi corpuri de iluminat moderne.

Este vorba despre noul părculeţ de la Luna, părculeţ pe care l-am vizitat împreună cu primarul Laurenţiu Tör, cu care am şi stat de vorbă în acest sens, la faţa locului.

Am văzut că tocmai a apărut - într-un loc care nu era neapărat destinat unui părculeţ - un părculeţ în Luna. Cu ce ocazie?

Am considerat necesar să facem acest parc ţinând cont de faptul că dacă copiii părculeţe la grădiniţă, în centrul comunei sau la şcolile din Luncani, am găsit de cuviinţă să facem un părculeţ pentru seniori, pentru oamenii vârstnici.

El a încept acum o lună şi jumătate. Mai mult a durat aprobarea actelor şi avizelor pentru apă, pentru curentul necesar pentru iluminat. În rest vreau să spun că el a fost dorit de locuitorii satului Luna ţinând cont de faptul că oamenii vârstnici nu aveau pe unde să se întâlnească, chiar dacă ei mai stau pe la porţi, mai povestesc... Dar au găsit de cuviinţă că aici se pot întâlni, să stea pe o bancă şi să mai povestească despre ceea ce se întâmplă în sat sau ce se mai întâmplă în ţară.

În mijlocul acestei grădiniţe, să zic aşa, am făcut un foişor, un loc în care oamenii au prilejul de-a juca o carte, un remy, table şi, bineînţeles, să povestească în interiorul acestui foişor atunci când timpul este neprielnic pentru a sta afară.

La momentul de faţă se poate spune că e gata părculeţul sau mai este ceva de lucru?

La această oră mai trebuie să îl dotăm înăuntru - ar dura o zi sau două - după care vom inaugura acest părculeţ care are opt bănci, am pus un gazon care se udă cu aspersoare, automat, nu este nevoie de udare manuală, după aceea am pus şi aceste corpuri de iluminat care să dea o tentă mai plăcută seara, precum şi câteva lampioane pe stâlpi pentru a fi o lumină plăcută atunci când vine noaptea.

Şi va rămâne în forma care este acum sau mai aveţi de gând să faceţi şi alte modificări în timp?

Ne-am gândit că pentru acest an e de-ajuns cât am făcut. În primăvară vom sta de vorbă cu un designer care să ne spună ce să mai punem - brăduleţi, flori sau, mă rog, ce este mai adecvat a se pune într-un părculeţ...

V-aţi gândit şi la un gard viu, eventual...?

Da, ne-am gândit şi la un gard viu şi la coşurile de gunoi pe care trebuie să le mai punem încă şi cred că va fi un loc plăcut pentru oamenii mai în vârstă să poată să vină, să stea în acest loc de recreere, un loc liniştit, departe de vuietul maşinilor sau de circulaţia de la magazine şi aşa mai departe.

Discuţia despre părculeţ, însă, a continuat în biroul primarului Laurenţiu Tör unde acesta ne-a mai spus una-alta despre planurile pe care le mai are privind posibile locuri de recreere în comună:

Locul în care este acum părculeţul, pe vremuri acolo se adunau tinerii la jocul care era la ţară, după care, în perioada mai nouă, era un loc în care copiii mai mici se jucau în praf cu mingea. Deci nu era un loc propice pentru desfăşurarea unor activităţi de joacă pentru copii.

Ţinând cont de faptul că avem părculeţe pentru copii în toate satele, am găsit de cuviinţă să facem şi acest părculeţ pentru oamenii vârstnici. Chiar cineva zicea pe o reţea de socializare că părculeţul e un facebook pentru bătrâni - să joace cărţi, o tablă - zic eu e un loc de recreere pentru ei după-masa şi mai ales în zilele de sărbătoare.

Păi dacă ziceaţi că pe vremuri acolo era locul unde se aduna tineretul la horă, la joc, cei care erau tineri atunci sunt vârstnicii de astăzi şi ei se adună tot la joc acum, numai că e joc de cărţi sau joc de table, în concordanţă cu vârsta, cumva, fără, evident, a aduce atingere sau a jigni persoanele în vârstă, dar acum vedeţi că un vârstnic mai greu iese la joc...

Chiar aţi făcut o legătură foarte bună: dacă înainte, când erau tineri, jucau, acum, pe cele opt bănci amplasate în părculeţ se pot odihni cei pe care acum 40-50 de ani erau la joc.

Iar în interiorul acestui foişor pe care l-am construit în mijlocul părculeţului, aşa cum v-am spus, o să avem mese, bănci şi ei vor putea să stea de vorbă despre ceea ce se întâmplă în comuna noastră.

Se mai pot aştepta locuitorii din Luna sau chiar din Luncani sau Gligoreşti să mai apară vreo idee cu vreun părculeţ în viitorul apropiat?

Ca locaţie, în Luna ar mai fi un loc destul de greu de amenajat dar, probabil, cel mai eficient ar fi în Luncani vreo două-trei locuri de făcut foişoare de genul acesta.

Eu, însă, mi-am îndreptat privirea spre un alt obiectiv. Ţinând cont de faptul că nu există un teren de sport pentru fotbal şi alte sporturi - handbal şi aşa mai departe - am găsit de cuviinţă ca în programul pe care îl am pentru anul viitor să trec un teren de sport pentru care am găsit locaţie în satul Luna şi, bineînţeles, lângă acest teren de sport - pe care doresc să îl fac pe fonduri europene pentru a nu lua bani de la bugetul local - să fac şi un loc de recreere pentru cei care vin la această locaţie.

Păi, cumva, construirea unui teren ar putea fi motivată şi de faptul că, în urmă cu ceva vreme, consilierii locali au decis să aloce bani pentru sport. Păi dacă se alocă bani pentru sport şi pentru cei care vor să practice sportul, trebuie să aibă şi unde să îl practice. Deci vine cumva ca o necesitate până la urmă, cel puţin teoretic, construirea unui astfel de teren sport.

E logic. Deci ar trebui să şi aprobe în consiliu, să se gândească că acest teren de sport este necesar pentru comuna noastră, un teren modern, un teren cu tribune, cu o pistă de alergare şi aşa mai departe.

În legătură cu construirea unui teren de sport, parcă nu pot să mă abţin în a vă întreba: nu credeţi că a construi un teren de sport într-o comună, într-un sat, are prea multe conotaţii mai ales având în vedere că au fost multe exemple în care s-au construit parcuri mari în sate unde parcă nu prea era nevoie de un parc pentru că tot iarbă verde şi copaci erau în satul respectiv, la fel, terenuri de sport care probabil în anumite zone au rămas nu zic în paragină, dar nefolosite?

Nu, nu. Eu şi acest părculeţ nu l-am... Am văzut multe modele la televiziune în care erau parcuri făcute pe 3, 4 sau 5 hectare. Eu vreau să vă spun că acest părculeţ este făcut doar pe cinci ari de teren, este de aproape o mie de ori mai mic de cât cele pe acre le-am văzut şi care, într-adevăr, nu dădeau bine.

Un teren de sport mai ales pentru fotbal găsesc că este necesar ţinând cont de faptul că noi, la această oră, susţinem trei echipe de fotbal: Spicul Luna, Dinamo Luncani şi Steaua Gligoreşti. Găsesc că ar fi necesar să facem o echipă competitivă, o echipă în care să adunăm toate valorile bune dintre cei tineri şi să facem o echipă, astfel ca să ne putem înscrie apoi într-o categorie superioară celei în acre jucăm acu, în care joacă cele trei echipe.

Discuţia cu primarul Laurenţiu Tör şi imagini din părculeţ găsiţi AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS