Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

De pe scena americana de balet în Turda! Interviu cu instructorul coregraf Doina Florea

Interviu
Tools
Typography

Un proiect ambițios a prins contur în Turda prin care Doina Florea ne demonstrează că alături de perseverență și dăruire se poate spune un furtunos DA, SE POATE!

V-ați gândit că cineva ar putea să renunțe la o carieră de dans în America pentru a deschide în orașul natal un studio de balet? Acest gest readuce speranță în ceea ce privește posibilitatea dezvoltarii culturale a comunității locale. În doar trei luni, Doina a reușit să transfome o simplă incapere de inchiriat intr-un studio de balet animat de mai multe grupe de copii, dar și adulți.

La intrarea în studio te întâmpină o atmosferă intimă de familie. Tavanul jos, mobilierul din vestiare, totul pare construit pentru o lume a piticilor. Copiii se simt bine primiți în acestă ambianță unde totul este pe măsura lor. Pe pereții sălii de dans atârnă tablouri cu balerine renumite care servesc drept motivație pentru cei mici. Fiecare fetiță se imaginează aplaudată în fața publicului și se simt prințese în costumațiile lor de balerine. Într-un colț al sălii așteapă o pereche de poante despre care Doina mi-a spus mai târziu că reprezintă un trofeu pentru micile balerine. Mândria de a purta poantele se câștigă numai prin muncă.

Dansatoarea Doina Florea pare desprinsă dintr-un basm. Prezența ei impunătoare te face să te intrebi de ce nu ai ales tu însuți baletul. Poate fi considerată oricând un model de demnitate, dăruire și pasiune motiv pentru care am rugat-o să ne împărtășească câteva dintre secretele ei care au transformat baletul intr-un stil de viată, reușind să aducă această mentalitate și la Turda.

Ce v-a inspirat să deschideti un studio de balet?

Eu dansez de la vârsta de 10 ani. Toată copilăria mea a însemnat ore de muncă și dedicație pentru a reuși să ating performanța actuală. Deși am avut o copilărie diferită nu am considerat-o nefericită. Când muncești din pasiune o faci cu drag. Acum când îmi văd elevii, cei mai mici având 3 ani mă bucur că le pot oferi o șansă pe care eu nu am avut-o la vârsta lor. Am absolvit Facultatea de Artă Scenică secția Artele Spectacolului Muzical în cadrul Conservatorului, iar apogeul carierei mele a fost atins când am fost selectată de o companie de balet din America mai exact în Denver, Colorado unde am lucrat 3 ani. Întoarsă în țară, am simțit nevoia să împărtășesc și cu ceilalți tot ce învățasem până acum, iar cei mai buni receptori mi s-au părut copiii, fapt pentru care am decis să deschid acest studio.

Cum a fost primit de cetățenii Turzii acest proiect ambițios?

De acestă dată Turda a dat dovadă de o mare deschidere spre noutate. Ideea mea a fost îmbrățișată călduros de părinții care au considerat că baletul poate fi un mod de exprimare pentru copiii lor. Visul meu a devenit și visul lor. Turda are acum o echipă de mici balerini dornici să muncească pentru a-și îmbunătăți performanțele.

Care este reacția celor mici la ideea de a deveni balerin/ă?

Cei mici au un entuziasm molipsitor. Atât fete, cât și băieți din momentul în care învață primii pași se visează pe scenă. Sunt foarte nerăbdători să vină la studio. Au descoperit aici locul unde pot fi ei înșisi și învață pe parcurs că numai prin dăruire poți progresa. Am avut plăcuta surpriză sa îmi dau seama că unii dintre copii exersează și acasă. Fetele din grupele mai mari cu vârste de peste 10 ani care au acces la internet au învățat de pe YouTube mișcări din Lacul Lebedelor. Sunt întotdeauna dornici să învețe mai mult.

Cum influențează cursurile de balet educația copiilor?

Cultura muzicii este un bun mijloc de a oferi o educație de calitate copilului. Fiind mici, sunt foarte receptivi și în primul rând, înainte de a-i învăța pași de dans, îi ajut să își descopere urechea muzicală. În momentele de improvizație au șansa de a ne arăta cum simt ei muzica și sunt răsplătiți pentru asta prin aplauze și multă voie bună în jurul lor. În aceeași măsură cu exprimarea liberă sunt învățați și ce inseamnă autodiscpilina, coregrafia, iar din punct de vedere medical baletul ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului.

Perfect Dance Studio este specilaizat numai pe cursurile de balet pentru copii?

Pe lângă aceste cursuri, studioul mai pune la dispoziția femeilor și ore de Ballerobic. Acesta este un sport destinat întreținerii corporale care are la bază aerobicul dar îmbină și elemente de balet. Este destinat tuturor categoriilor de vârstă pentru că nu necesită un nivel înalt de performanță pentru a putea fi practicat. Scopul lui este să tonifice mușchii fiind totodata o modalitate de recreere.

Ce viziune aveți pentru balerinii în devenire?

Acum sunt încă la început, unii dintre ei prea mici pentru a putea fi disciplinați încât să participe la un recital complet, însă pe viitor îmi propun să îi antrenez pentru competiții și să îi aduc rând pe rând acolo unde își doresc și unde le este locul: în lumina reflectoarelor.

Prin pasiunea și devotamentul pentru meseria ei, Doina Florea ridică un semn de întrebare care ar trebui să preocupe fiecare locuitor al orașului: cum ar arăta Turda cu mult mai mulți oameni de acest fel? Acest exemplu ne demonstrează că Turda dispune de un potențial neexploatat încă și că nivelul de cultură al cetățenilor nu se ridică numai la nivelul ruinelor casei de cultură din centrul orașului. Din contră, așteaptă doar momentul potrivit pentru a ieși la suprafață.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS