Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Cum vede directorul Lucian Sandru optiunea pentru realizarea de mobilier urban la Campia Turzii

Interviu
Tools
Typography

Conducerea companiei de Salubritate Câmpia Turzii a decis să îşi diversifice activitatea. Unul din domeniile spre care s-a îndreptat este şi cel al confecţionării de mobilier urban care să fie amplasat la Câmpia Turzii în diferite zone ale oraşului în care se intervine pentru reamenajări.

Pe acest subiect am decis să stăm de vorbă, mai pe îndelete, cu directorul Companiei de Salubritate Câmpia Turzii, Lucian Şandru.

Reporter: Domnule director Lucian Şandru cea mai recentă întâlnire a dumneavoastră cu opinia publică, cu media, a fost de Ziua Gospodarului când aţi prezentat şi un raport de activitate de la preluarea conducerii Companiei de Salubritate - sau a ceea ce azi se numeşte Compania de Salubritate, purtând un alt nume la momentul respectiv.
Unul dintre aspectele pe care dumneavoastră le-aţi menţionat acolo - şi cu care inclusiv administraţia publică locală a fost de acord şi v-a felicitat pentru acest lucru - este diversificarea activităţii companiei în vederea adaptării la cerinţele din piaţă.
Eu aş vrea să vă întreb ce se întâmplă, de exemplu, cu activitatea de amenajare şi chiar de realizare de mobilier stradal, una dintre activităţile menţionate în acel raport?
L.Ş: Da, categoric, în domeniul mobilier stradal este o lipsă destul de mare la nivel de oraşul Câmpia Turzii, tot timpul este loc de mai bine, de îmbunătăţit. În acelaşi timp, la tot ce este pe piaţă în momentul de faţă preţurile sunt destul de mari, finisajele de multe ori lasă de dorit şi atunci noi ne-am gândit împreună, cu conducerea Primăriei, ca - ştiu eu - să lucrăm pe zone, pentru că de multe ori un mobilier se adaptează într-o zonă foarte bine iar în altă zonă nu atât de bine. Nu putem să generalizăm. Un coş de gunoi care este verde , în parc, se adaptează foarte bine, într-o zonă cu mobilier urban, o zonă cu clădiri trebuie să lucrăm un pic mai mult, să fie altfel, alt model. Şi nici uniformizarea asta nu considerăm că arată foarte bine.
Atunci, clar, împreună cu echipa noastră, încercăm, ne adaptăm, vedem tot timpul proiecte. Şi cu proiectanţii chiar am lucrat şi discutăm să încercăm să facem cât mai aproape de adevăr. În acelaşi timp ne perfecţionăm şi noi şi cu finisajele şi cu oamenii.
Vă daţi seama că avem angajaţi, am angajat oameni, foarte buni spacialişti în confecţii metalice, sudori ş.a.m.d. Dar efectiv nu au lucrat cu aşa ceva, au lucrat în construcţii industriale mai mult, dar ne adaptăm şi eu consider că facem un lucru foarte bun.
Rep.: Până să veniţi dumneavoastră cu ideea de a vă ocupa şi de mobilier stradal cine asigura, la nivelul municipiului Câmpia Turzii, acest mobilier stradal?
L.Ş: Eu cred că se cumpăra de pe piaţa liberă, deci se cumpăra de pe piaţă, de la magazinele, depozitele care vindeau aşa ceva sau firme care se ocupau cu vânzarea şi cu confecţionare de asemenea materiale.
Deci asta a fost o discuţie între mine şi domnul primar, a fost şi aşa un impuls, dacă putem să spunem, adică "voi puteţi să faceţi şi chestia asta"? Categoric am promis că încercăm şi, sigur că da, se poate face.
Rep.: Şi care ar fi atuul companiei dumneavoastră în acest domeniu în momentul în care discutăm noi? Veţi veni cu un preţ mai bun sau cu o calitate mai bună?
L.Ş: Deci, considerăm că şi preţul şi calitatea trebuie să fie superioare, având în vedere că se fac într-un număr mult mai limitat, mai restrâns. Gândiţi-vă că o firmă producătoare care face în serie, de multe ori, ştiu eu, la o sudură pot să treacă cu vederea. Deci noi, având în vedere că facem cantităţi mici şi strict pentru un anumit obiectiv, atunci ne dăm silinţa şi încercăm să arate şi să fie cât mai bine posibil, gradul de finisare să fie cât mai ridicat.
Rep.: Vorbeaţi de integrarea acestui mobilier stradal în diferite zone. Vă gândiţi ca această integrare să fie ajutată, să spunem aşa, şi de un design al respectivului mobilier stradal şi, dacă da, ar putea, de exmplu, o bancă să arate altfel în parc şi o bancă făcută de dumneavoastră într-o altă zonă - tocmai pentru a se integra acolo - să arate cu totul altfel?
L.Ş: Da, categoric. Nu ştiu dacă aţi observat, la nivel de Câmpia Turzii s-a intrat pe anumite zone unde se raface de la pardoseală, de la sfalt sau se reface de la pavaj şi, categoric, şi mobilierul nu poate să... nu pot să apară aceleaşi culori. De multe ori într-o zonă a parcului o culoare verde se încadrează perfect în tot ce-i acolo, pe când în zona urbană, ştiu eu, culorile sunt modificate puţin sau design-ul este modificat. Vă daţi seama că proiectanţii şi designerii care propun o anumită zonă spre renovare cer şi aşa ceva.
Rep.: Mărturisec că nu am cunoştinţe de design sau de peisagistică dar mă gândesc că trebuie cumva să vă şi integraţi în zonă în sensul că, dacă e o zonă, de exemplu, de case cu aspect - să-l nimim - rustic, n-o să mergeţi cu bări de inox şi cu materiale de-astea moderne care să contrasteze cu zona.
L.Ş: Da, categoric, exact aşa cum spuneţi, chiar aşa şi este. Nu ştiu dacă aţi observat, la nivel de Câmpia Turzii zonele care au intrat în renovare, cu schimbare covor asfaltic - care, bineînţeles, o face Domeniul Public şi, la fel, ei au şi activitate de peisagistică - acolo noi am completat ceea ce înseamnă mobilier urban sau ce ne-a revenit nouă de făcut, dar eu pot să apreciez că deja au fost personalizate şi consider că au ieşit foarte bine.
Una dintre zonele foarte frumoase, care s-a modernizat acuma, este zona pieţei - s-a montat şi ceasul înapoi - şi asta a fost una dintre zonele în care s-a intervenit. La fel, zona cu pavaje şi cu intrare din strada Băii este o zonă care arată foarte bine. S-a lucrat cu pavaje şi urmează să intrăm şi noi cu mobilier, cu stâlpii de iluminat şi cu mobilierul urban în zona respectivă.
Rep.: Aveţi anumite zone în care intraţi, cum ziceaţi dumneavoastră, în viitorul apropiat? Aveţi nişte proiecte de realizat în perioada imediat următoare?
L.Ş: Deci în perioada următoare vom completa - pentru că în zona parcului deja am montat o serie de băncuţe - vom completa băncuţe pentru odihnă, pentru repaus, coşuri de gunoi. Plus că sunt zonele unde Primăria va intra şi dacă va considera că e nevoie şi de mobilier urban nou, categoric că da, intervenim şi noi.
Una dintre zonele care va fi modernizată în următoarea săptămână va fi punctul gospodăresc de pe strada Oţelarilor. Acolo, la fel, Primăria cu Domeniul Public au intervenit pentru asfaltarea trotuarelor, a străzii, şi noi vom reamenaja tot ce înseamnă punct gospodăresc, colectare deşeuri menajere, deşeuri reciclabile. Va fi modernizat complet. Practic va fi reconstruit.
Rep.: Spuneaţi că în vederea desfăşurării acestei activităţi de costrucţie de mobilier urban chiar aţi angajat personal specializat, dădeaţi exemplu confecţii metalice. De felul în care arată acest mobilier, de design-ul acestuia, cine se ocupă, de fapt, sau cum se iau deciziile în sensul acesta?
L.Ş: Deci împreună. Noi, conducerea, împreună cu domnul primar şi, la fel, împreună cu proiectanţii, studiem şi propunerile proiectanţilor.
Vă daţi seama, proiectanţii vin şi propun o anumită zonă, se face proiect. În proiect ei cuprind un anumit tip de mobilier care s-ar încadra în zona respectivă, un anumit tip de iluminat şi atunci, clar, categoric discutăm, ne punem de acord şi iese ceva. Ne mai inspirăm şi din alte zone, alte localităţi, vedem un lucru, ne place...
Rep.: Cu alte cuvinte, puteţi să lucraţi şi la comandă, cum s-ar spune. Deci dacă vine cineva şi zice, ştiu eu, Domeniul Public sau se face o şedinţă cu cei de la Primărie şi spun "uite, aici s-ar preta băncuţe modelul acela", dumneavoastră mă gândesc că puteţi să le faceţi...?
L.Ş: Categoric. Tot ce înseamnă confecţii metalice încercăm. Dar, în principiu, putem să facem confecţii metalice mai ales pentru mobilier urban.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS