Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Proiecte pentru „La trei lacuri” in 2014 | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Viceprimarul Câmpiei Turzii, Dorin Lojigan, pare interesat în activitatea care se desfăşoară la complexul de agrement "La trei lacuri", complex intrat în administrarea societăţii Domeniul Public Câmpia Turzii.

Care sunt variantele de dezvoltare pe 2014 a complexului de agrement şi ce îşi doreşte Lojigan să se întâmple acolo, aflaţi din discuţia redată în rândurile următoare.

Reporter: Nu demult, undeva anul trecut, Domeniul Public de la Câmpia Turzii a intrat - să zic aşla - în activitate în ceea ce priveşte administrarea lacurilor de la ieşire din Câmpia Turzii spre comuna Luna. Aş vrea să vă înreb care este situaţia la momentul de faţă? Vorba aceea, "mai are balta peşte", mai e nevoie de populare, ce proiecte ar putea avea Domeniul Public, dacă dumneavoastră ştiţi de astfel de proiecte în ceea ce priveşte următorul sezon de pescuit?
Dorin Lojugan: Acuma, aici există două opinii: una a mea şi una a domnului primar. Domnul primar îşi doreşte ca acolo să ia fiinţă o întreprindere pisciolă din dorinţa de a crea mai multe locuri de muncă, de a aduce un profit substanţial Domeniului Public.
Eu, însă, consider că acele lacuri trebuie păstrate în varianta în care funcţionează ele acum, lăsate pentru pescuit sportiv. Cred că abia la sfârşitul anului acesta putem vorbi de o analiză a profitabilităţii acelor lacuri pentru că, din informaţiile pe care le am de la cei de la Domeniul Public, trei sferturi din peştele cu care noi am populat lacurile anul trecut încă este în baltă, raportat la numărul de taxe plătite şi la peştele care l-au dus acasă cei care au prins, astfel că nu putem face o analiză la patru luni. La pescuit s-a dat drumul în 13 iulie 2013 şi s-a oprit undeva prin noiembrie 2013 datorită faptului că a venit vremea rece. Ori, pentru patru luni, eu zic că nu se poate face o analiză justă.
Da, cred că ar mai trebui populat şi aici o să cer sprijinul colegilor din Consiliul Local pentru a mai subvenţiona de la bugetul local suma de 25.000 de lei pentru a popula lacul trei cu peşte - crap de peste 10 kilograme - şi pentru a putea face lacul trei un lac pe care să se pescuiască cu un anumit regulament, în sistemul "catch and release". Sunt nenumărate solicitări din partea pescarilor din Câmpia Turzii, şi din zonele limitrofe, care doresc un astfel de sistem. Se poate face pe baza unui abonament, tot ceea ce se prinde se aruncă înapoi în lac. Dar este dorinţa pescarilor de a simţi în băţ un peşte mare - vorbesc în cunoştinţă de cauză pentru că şi eu sunt pescar.
Rep.: Să înţeleg că în acest caz, vorbind despre pescuitul pe lacul trei, pescarii nu vor putea duce acasă nimic din ce prind.
D.L.: Exact.
Rep.: Şi atunci ar putea fi o diferenţiere de tarif în ceea ce priveşte ziua de pescuit sau orele de pescuit...?
D.L.: Evident. Va fi fie pe bază de abonament, fie pe bază de taxă însă, în mod surprinzător, taxa va fi mult mai mare decât pe lacurile unde poţi duce. Şi pescarii sunt dispuşi să facă o astfel de plată suplimentară doar pentru a avea garanţia că la momentul la care le trage băţul, la capătul celălalt este un peşte mare.
Rep.: Dar pare puţin ilogic... cei care plătesc mai puţin pot chiar să beneficieze de peşte...
D.L.: Ştiu, aşa este. Şi pescarii sunt de mai multe feluri...
Rep.: Există o explicaţie pescărească din punctul ăsta de vedere?...
D.L.: Deci sunt pescari care vin pentru a duce acasă un peşte sau sunt pescari care vin doar din dorinţa de a simţi un peşte mare la capătul băţului. Şi orice lac mare din ţară, sau din Ungaria, unde se practică un astfel de pescuit au taxe mai mari pentru pescuitul "catch and release".
Rep.: Să înţeleg că ar putea exista, cel puţin ca proiect, intenţia organizării unor competiţii de pescuit sportiv pe acest lac?
D.L.: Da, deci fără nicio discuţie. S-au şi organizat la cele trei lacuri competiţii. A fost una organizată chiar de către colegii mei din PNL Câmpia Turzii, dar au fost organizate şi de societăţi comerciale din Turda - am avut o solicitare anul trecut - care au venit cu angajaţii, au organizat concurs de pescuit.
Dar se poate trece la concursuri profesioniste de pescuit...
Rep.: Tocmai asta voiam să întreb... Intenţionaţi, să zic aşa, intrarea în liga mare, adică să fie complexul de agrement un punct pe harta pescarilor din România?
D.L.: Eu asta îmi doresc. Şi pot să-i asigur pe pescarii din zonă că atât timp cât voi ocupa această funcţie mă voi lupta ca aceste trei lacuri să ajungă aşa ceva şi sper să găsesc înţelegere atât la domnul primar cât şi la Consiliul Local pentru ca să reuşim să populăm şi să facem ca acele trei lacuri să devină, aşa cum aţi spus dumneavoastră, un punct pe harta pescărească a României.
Rep.: Cum veţi reuşi să îl convingeţi pe domnul primar să accepte opţiunea dumneavoastră de dezvoltare acolo şi să nu o acceptaţi dumneavoastră pe a domniei sale?
D.L.: Eu cred că domnul primar se va convinge singur imediat după ce va porni pescuitul şi va vedea că numărul mare de pescari este acelaşi ca şi anul trecut, poate va fi chiar în creştere...
Oricum, Domeniul Public - pentru că ei sunt cei care aau în administrare aceste lacuri - nu cred că au în acest moment fondurile necesare pentru a face un proiect grandios de genul unei întreprinderi piscicole şi cred că la sfârşitul anului, când vom trage linie, vom vedea că se pot câştiga bani şi din pescuitul sportiv. Cred că domnul primar singur îşi va schimba punctul de vedere.
Rep.: Bun, dar dumneavoastră intraţi aici, cumva, în conflict cu o problemă socială. În momentul în care opţiunea domnului primar ar putea aduce locuri de muncă, aţi putea să vă atrageţi antipatia celor care îşi doresc locuri de muncă.
D.L.: Dar eu vă întreb: câte locuri de muncă ar putea produce o întreprindere piscicolă?
Rep.: Nu ştiu. Există un proiect, un draft de proiect în sensul ăsta?...
D.L.: Eu nu am văzut un astfel de draft de proiect dar nu cred că vor produce... Câte locuri de muncă poate produce? Poate produce două-trei locuri de muncă care... oricum avem paznicii acolo. Paznicii pe care Domeniul Public îi are acolo, oricum ei deja lucrează pentru întreţinerea şi îngrijirea lacurilor.
Eu aş vedea, dimpotrivă, nişte costuri. Este nevoie, în mod obligatoriu, de cel puţin două bărci - care costă în jur de 2.000 de euro bucata - ar fi nevoie de un năvod mare, care nu cred că poate fi folosit pentru că configuraţia fundului nu este una plană, mai mult de atât sunt lacuri de 7-8 metri adâncime. Nu cred că cu năvodul s-ar putea prinde la o asemenea adâncime, plus că un asemenea năvod costă undeva la 25.000 de lei...
Nu îmi dau seama ce alte costuri ar putea fi, în acest moment... trebuie bazine în care să scoţi peştele, trebuie cântare cu care să cântăreşti...
Deci toate astea presupun nişte cheltuieli în plus care, în momentul acesta, noi, la lacuri, nu le facem.

{youtube}XRmJCsKVO44{/youtube}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS