Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

EXCLUSIV: Ce oferă Şcoala Gimnazială ”Horea, Cloşca şi Crişan” preşcolarilor. Discuţie cu director Daniela Bulgarov despre Ziua Porţilor Deschise, dar nu numai | VIDEO

Daniela Bulgarov- director HCC

Interviu
Tools
Typography

Vineri, 2 martie, la Şcoala Gimnazială “Horea, Cloşca şi Crişan” din Turda a avut loc evenimentul Ziua Porţilor Deschise, eveniment dedicat copiilor care, începând cu anul şcolar 2018-2019, vor face pasul dinspre grădiniţă spre grupa pregătitoare.

Despre eveniment şi despre oferta instituţiei de învăţământ, directorul Daniela Bulgarov a stat de vorbă, în exclusivitate, cu Agora Media chiar în ziua evenimentului.

Reporter: Doamna director, o zi relativ importantă pentru unitatea de învăţământ - Ziua Porţilor Deschise. Bănuiesc că este, să zic, un trend mai nou - nu cred că s-a făcut în urmă cu zece ani aşa ceva - şi ţine, cumva, de popularizarea activităţilro şcoliiîn vederea atragerii celor din învăţământul preşcolar.

Ce-a însemnat, pentru Şcoala “Horea, Cloşca şi Crişan”, Ziua Porţilor Deschise 2 martie 2018?

Daniela Bulgarov: Pentru noi ziua de astăzi a fost o zi de bucurie în sensul că am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru părinţi, cadre didactice de la grădiniţele din jur şi, nu în ultimul rând, copii care urmează să ne fie elevi.

A fost o zi de bucurie pentru că am conştientizat, şi noi şi cadrele noastre didactice, că există interes pentru această şcoală şi credem că interesul este generat de rezultatele pe care şcoala le-a obţinut în timp. Într-un fel a fost o certificare a valorii pe care o are la momentul acesta şcoala. Şi, sigur, constatăm cu bucurie că suntem, dacă vreţi, într-un trend crescător în ceea ce priveşte rezultatele, relaţia pe care o avem cu părinţii, cu societatea, în general.

Rep.: Ca număr de elevi, la ce nivel este şcoala “Horea, Cloşca şi Crişan” în municipiul Turda?

D.B.: În momentul ăsta avem 625 de elevi. Suntem poziţionaţi cam pe poziţia a doua, a treia ca număr de elevi.

Rep.: Cel puţin la un moment dat, şcoala “Horea, Cloşca şi Crişan” avea un fel de avantaj în sensul în care se află într-un cartier extrem de bine populat. Se păstrează acest avantaj şi în continuare?

D.B.: În urmă cu vreo trei ani am făcut un recensământ. Acuma, sigur, raportat la anii ’90, când aveam peste o mie de elevi, acum trendul este descrescător dar de vreo câţiva ani rămânem la vreo 600 şi ceva de elevi. Acel recensământ pe care l-am făcut ar fi spus că suntem pe un trend descrescător, dar nu este aşa pentru că noi atunci nu am ţinut cont de faptul că foarte multă lume revine, totuşi, în ţară - şi în acest cartier, în special - şi, chiar dacă părea că natalitatea a scăzut şi că numărul de elevi va scădea şi el, totuşi, am constatat că, prin faptul că revin oameni în ţară, am rămas la peste 600 de elevi anual.

Rep.: Cum au reacţionat cei care au fost astăzi în vizită la “Horea, Cloşca şi Crişan” - şi mă refer mai mult la copii, că ei sunt mai... impresionabili?

D.B.: Ca o primă impresie - şi sper să nu fiu subiectivă în ceea ce spun - aş zice că reacţia a fost una pozitivă. S-au împrietenit cu uşurinţă cu cei care sunt în actualele clase pregătitoare, s-au jucat împreună... deci, per ansamblu, a fost o activitate benefică şi pentru elevii noştri şi pentru ei.

Rep.: Nu este nou conceptul de clasă pregătitoare, sau clasa zero... Din experienţa pe care o aveţi dumneavoastră cum reacţionează copiii când fac pasul dinspre grădiniţă înspre şcoală prin clasa pregătitoare? Cum se văd ei pe ei la şcoală, cum reacţionează, cum se manifestă?

D.B.: Nu ştiu cum au reacţionat chiar la începuturile claselor pregătitoare dar constatăm, de la an la an, că este o dorinţă a lor, a copiilor, dar şi a părinţilor, de a veni la clasa pregătitoare. Sigur, în special pentru cei care n-au făcut încă şase ani, ei au opţiunea să mai rămână la grădiniţă dar constatăm că tot mai mulţi sunt cei care vin la şcoală cât se poate de repede şi, chiar dacă şi noi ne puneam întrebări legate de clasa pregătitoare mai demult, am ajuns la concluzia că este benefică pentru copii această pregătire în şcoală.

Rep.: Care este oferta educaţională a şcolii “Horea, Cloşca şi Crişan” şi de ce ar veni mai degrabă copiii aici decât la altă şcoală, dar excluzând ca premisă distanţa faţă de unitatea de învăţământ?

D.B.: În primul rând aş spune că avem cadre didactice foarte bine pregătite - vorbesc despre cei care urmează să preia clasele pregătitoare - şi ăsta ar fi un atuu. Sigur, asta nu înseamnă că fac un deserviciu cadrelor didactice de la alte şcoli, eu vorbesc acum doar de cadrele didactice ale noastre. Sunt oameni foarte bine pregătiţi, cu experienţă.

Apoi este vorba despre dotări. În ultimul timp noi am investit extrem de mult în ceea ce priveşte, să zicem, infrastructura şcolii în sensul că am încercat să dotăm, într-o măsură cât mai mare, toate clasele, să avem acces la internet, să avem videoproiectoare, să oferim condiţii - zicem noi - normale pentru studiu şi atunci, coroborate cele două, pot să ducă la un interes sporit pentru şcoala noastră.

Rep.: Câte clase pregătitoare sunt în acest an şcolar şi câte vor fi în anul şcolar 2018-2019?

D.B.: În anul acesta şcolar avem două clase pregătitoare şi solicitarea noastră pentru anul şcolar viitor este de trei clase pe care şi sperăm să le facem.

Rep.: Solicitarea trebuie aprobată până la o anumită dată, se face în funcţie de numărul de potenţiali elevi... care ste procedura?

D.B.: Noi avem un mini-recensământ pe care îl facem, în urma căruia ne dăm seama cam care este numărul de copii care urmează să intre în clasele pregătitoare şi, în funcţie de asta, facem solicitarea. Apoi există o metodologie care se respectă în ceea ce priveşte înscrierea copiilor. Cert este că după primele două etape de înscriere putem să ne dăm seama cam unde suntem şi dacă reuşim sau nu să facem cele trei clase pe care le-am propus.

Rep.: Ce se întâmplă în cazul în care - odată aprobat un număr de clase - fie să nu se completeze sau fie să aveţi prea mulţi elevi?

D.B.: Noi nu neapărat am avut situaţia asta, dar situaţia a fost întâlnită la alte şcoli. Spre exemplu, dacă după primele două perioade de înscriere nu se completează numărul de locuri sau e un număr de elevi prea mic pentru trei clase, atunci inspectoratul recurge la a tăia una dintre clase, la a renunţa. Dacă numărul este mai mare, copiii sunt redistribuiţi spre celelalte şcoli care au locuri disponibile. Deci nu se mai aprobă o clasă în plus.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS