Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Interviu cu Mircea Irimie despre incorectitudinea lui Tăriceanu, dizolvarea ALDE şi un nou proiect politic - Partea II-a

Interviu
Tools
Typography

Iată că revenim cu a doua parte a interviului realizat cu Mircea Irimie, , fost viceprimar, fost deputat, fost candidat la Primăria Turda, fost secretar de stat şi, deja, fost membru al ALDE.

În această a doua parte turdeanul Mircea Irimie continuă cu explicarea intenţiilor pe care le are în perspectiva noului proiect politic, fără a lăsa deoparte nemulţumirile care l-au făcut să ia decizia de-a părăsi ALDE, principalele astfel de nemulţumiri centrându-se în jurul incorectitudinii unora de la vârful Alianţei Demicraţilor şi Liberalilor.

- prima parte a interviului o găsiţi AICI -

...

Reporter: Şi asta nu are nicio influenţă asupra funcţiilor dobândite în urma alegerilor?

Mircea Irimie: Nu, ei nu îşi pierd mandatul niciunul. De exemplu PSRo nu mai are nicio activitate, dar au rămas consilieri. La fel şi la PPU(s-l), chiar dacă nu mai au conduceri, lideri, nu mai sunt acţiuni, nu mai sunt congrese, nu mai sunt conferinţe...

La noi dizolvarea este facilă într-o oarecare măsură, pentru că noi am fuzionat pe işte criterii stabilite, criterii care, de o parte, nu au mai fost respectate, au fost încălcate flagrant - şi sunt multe dovezi - apoi dacă cealaltă parte se declară nemulţumită şi vrea să se dizolve proiectul, se dizolvă proiectul.

E o chestiune de timp. Părerea mea este că sfârşitul anului nici pe domnul Tăriceanu nu-l va mai prinde preşedinte de Senat iar din toamnă, când noul partid politic pe care noi îl fondăm, va avea grup la Cameră şi grup la Senatul României, va fi partidul care va da forţă majorităţii - că va fi stânga, că va fi dreapta. Deci, atenţiune, nici stânga nici dreapta, fără acest partid, nu va putea avea majoritate şi noi vom începe sesiunea din toamnă cu cel puţin 20-30 de parlamentari.

Rep.: Păi asta presupune că cei care sunt acum în ALDE în parlament vor veni spre dumneavoastră?

M.I.: Deocamdată sunt cinci, discuţii sunt cu încă patru - din ALDE, din cei 29 - după care sunt discuţii pentru că în toate partidele sunt oameni nemulţumiţi, care se retrag, care devin independenţi sau intră în alt proiect politic. În fiecare mandat parlamentar este o migraţie de 20-30% pe diferite motive, pe fond de nemulţumiri, nu se regăsesc în echipă sau partidul face un pas greşit...

Şi acest partid va aduna toată frustrarea, toată nemulţumirea şi va crea o forţă politică care se va impune.

Rep.: A mai fost aşa un partid care s-a format din nemuţumiţi în timpul unui mandat, e vorba de UNPR.

M.I.: UNPR a ajuns la 50 şi ceva de parlamentari. Problema lor a fost cu liderul, cu care ştiţi bine ce s-a întâmplat, apoi acel eveniment nefericit în care motociclistul a murit şi cu Colectiv, unde nimeni nu şi-a asumat, nici primarul, nici ministrzul de interne şi aşa mai departe. Şi era cercetat Gabi Oprea şi pe maşini cumpărate şi pe tot felul de cheltuieli... Probleme au fost cu liderul.

Proiectul lor politic a fost un proiect bun şi a adunat aproape un milion de membri în ţară şi peste 50 de parlamentari. Ei au fost cel mai mic partid politic intrat în parlament şi a ajuns cu 50 şi ceva de parlamentari.

Rep.: Acuma nu vreau să mă folosesc neapărat de expresia “partid-balama” dar înţeleg că prin proiectul cel nou pe care îl veţi face, pare că intenţionaţi să aveţi puţin cheile în mână în sensul în care să puteţi condiţiona anumite decizii, fie de o parte, fie de alta.

M.I.: Eu vă spun un lucru: noi nu vrem să stricăm ceva. Domnul Constantin a asigurat pe domnul Grindeanu de susţinerea celor cât suntem până acum, parlamentari - şi cinci voturi în majoritate contează - şi noi nu vrem să schimbăm ceva, noi creem o forţă politcă de centru în care vrem să ne afirmăm...

Am povestit noi, cu ALDE, că am făcut studii sociologice şi politologice şi am văzut că electoratul, că societatea civilă, că toată lumea aşteaptă o schimbare în clasa politică şi că e nevoie să susţinem clasa mijlocie şi fermierii şi profesiile liberale... Bun! Dar după parlamentare, de la Tăriceanu şi de la ALDE aţi mai auzit altceva decât binom şi trinom? Nu, domţle, că aia-i doare, că de-aia au venit cu el 40 de oameni - astea trebuie văzute! - care să-şi scape pielea că toţi sunt ba cu condamnări, ba se apropie sentinţa finală, ba au “Abonament” la DNA... Şi atunci ei ce vor să facă? Altceva mai auziţi acum? În campanie totul era frumos, da, vrem să schimbăm ţara în bine, să susţinem, să aducem românii din străinătate... Aţi mai auzit ceva de treaba asta? Uitaţi-vă în discursul domnului Tăriceanu: în afară de binom, trinom, DNA, de Codruţa, de Lazăr mai auziţi alt discurs? Păi noi n-am făcut un proiect politic să îşi scape pielea 20 de oameni...

Noi am făcut un proiect politic şi am muncit mult şi am investit cu toţii bani. Eu, de exemplu, mă pot considera, dacă vreau, şi parte vătămată, pentru că eu am numai la partid chitanţe de peste o jumate de miliard. Eu am plătit acolo lună de lună să trăiască partidul, am făcut structuri, am umblat în ţară, am făcut investiţii financiare foarte mari, am investit muncă, timp şi bani şi m-am trezit înlăturat... pentru ce? Că am venit cu Daniel Constantin? Şi că de ce nu mă dezic de domnul Constantin? De ce să mă dezic de un coleg, de un prieten, de un partener? Că nu-l suportă altcineva?

Adică dacă era o faptă, o greşeală, te dezici de ce-a făcut, de ce-a spus...

Rep.: Dumneavoastră aţi punctat reproşul acesta pe care îl aveţi prin reacţia liderilor ALDE împotriva binom, DNA, Codruţa, Lazăr şi aşa mai departe. Să înţeleg că dumneavoastră consideraţi că asta nu e o chestie care trebuie rezolvată sau nu consideraţi că ar fi o problemă?

M.I.: Ba da, dar vreau să vă spun altceva. S-a constatat că şi instituţiile anticorupţie au avut în interiorul lor corupţi, aşa cum e peste tot lumea, mai bună şi mai puţin bună. Dar singura prioritate a României nu este asta. Adică nu asta faci într-un mandat. Noi am promis bunăstare, am promis investiţii, am promis dezvoltare, noi am vrut multe alte lucruri.

Eu vă spun, noi, ALDE, când am venit cu oferta noastră, cu componenta economică, programul de guvernare, în care eu am fost prezent cu Varujan Vosganian, cu Tăriceanu, acolo, când s-a prezentat componenţa şi ziceam că vrem să aducem familiile de români din străinătate să-i ajutăm să-şi pornească viaţa, să vină acasă, vrem să susţinem clasa mijlocie, să o consolidăm... Nimic! ALDE nu mai are în discurs decât cealaltă parte. Ori România nu are doar o problemă. Acolo sunt instituţii, să îşi facă treaba.

De ce de partea foştilor conservatori nimeninu eanchetat şi cercetat? Gigi Chiru, condamnare cu suspendare, Varujan Vosganian ştiţi bine cum a scăpat, Daniel Chiţoiu cum a scăpat, Tăriceanu e tot cu “abonamente” - e cercetat penal, atenţiune! - adică noi vedem că între colegii noştri...

S-au stabilit anumite criterii, că doar cine-i curat... La locale uitaţi-vă că în 90% din cazuri au candidat conservatorii, pentru că la locale înseamnă muncă, cheltuială, obligaţii, expunere, eşti atacat, eşti denigrat, e greu...

De ce doamna Cătăniciu nu şi-a asumat candidatura la Cluj, pentru că e mare vedetă? Dar e vedetă de cinema, sau cum să spun, e artist politic, merge toată ziua la Antena 3 şi dă-i, dă-i cu ce-i cere Tăriceanu.

Dumneavoastră şti - că numeni n-a făcut evaluări - că eu la Turda, la locale... Se iau ca referinţă locurile de pe consiliile judeţene iar pentru consiliul judeţean, la Turda am făcut mai multe voturi decât Cătăniciu în Cluj. Mi-a zis că se ocupă de Cluj şi eu mă ocup de restul judeţului. Păi ea a făcut 1% în Cluj. 2.000 de voturi din 260.000 de votanţi, asta e sub 1%. Iar eu, la Turda, am făcut pentru consiliul judeţean mai multe voturi decât Cluj-Napoca, al doilea oraş din România. Şi orice vom vorbi, politica e pe voturi.

Rep.: Şi proiectul nou ce nume are?

M.I.: Se va numi Pro România... noi avem vreo 11 variante de siglă, avem stabilit semnul electoral, avem electoratul pe România, familia europeană spre care ne îndreptăm... Daniel Constantin va fi la Cluj, într-o conferinţă de presă unde toată lumea, ce întrebări are, să-i pună, că nu vreau să mă erijez într-un comunicator în locul dânsului.

Dar, vă spun, am participat la torată construcţia asta, în toate şedinţele în care am stat şi am muncit până târziu... După ce am muncit doi ani într-un proiect care a avut rezultate bune, ne-am trezit că din construcţia aceasta pe care am făcut-o împreună... e ca şi când într-o familie faci o casă şi până la urmă neamurile nevestei te scot afară din casă.. Păi stai puţin, că am construit împreună! Toţi trebuie să avem loc, să avem acoperiş...

S-au stabilit nişte criterii şi trebuiau respectate.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS