Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Apr
105 New Articles

Care sunt planurile de primar ale lui Dorin Lojigan | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Odată cu accederea în funcţia de primar, Dorin Lojigan are câteva planuri în ceea ce priveşte municipiul Câmpia Turzii. Evident, noul primar a început “reforma” din Primărie, dar gândeşte şi “outside the box”.

Am stat de vorbă puţin - în acest sens - cu primarul Dorin Lojigan care ne-a explicat care sunt planurile sale pentru Câmpia Turzii.
Totuşi, în rândurile de mai jos veţi vedea o sinteză a celor discutate, discuţia integrală putând-o urmări în înregistrarea video de la finalul textului.

Reporter: Domnule primar, aş vrea să ne spuneţi care sunt primele gânduri după accederea în funcţia de primar şi cum porniţi la drum.

Dorin Lojigan: Trebuie să recunosc că încă nu m-am obişnuit cu apelativul “domnule primar”, poate şi dat de faptul că am rămas în acest birou, nu l-am schimbat, pentru că am considerat că la cât s-a dat în mine în campania electorală cu acest birou am considerat că merit să rămân pe mai departe în el.
Revenind la întrebare, am început prin a face o evaluare a tot ceea ce înseamnă personalul din subordine.

Rep.: Era necesară această evaluare?

D.L.:  Eu zic că da. La acest moment organigrama este prost gândită şi nu e deloc funcţională. M-am întâlnit cu absolut toţi angajaţii din primărie, atât în lipsa şefilor de servicii cât şi în prezenţa acestora, pentru a le explica ce-mi doresc eu vizavi de schimbarea de mentalitate de care am vorbit în campanie.
Împreună cu domnul viceprimar am reuşit să aflăm toate problemele de care ei se lovesc şi cred că mare parte dintre ele pot fi rezolvate.

Rep.: Care ar fi primele două-trei elemente ale acestui concept de schimbare de mentalitate?

D.L.:  Diferenţa între mine şi domnul primar Radu Hanga este că eu îi cunosc pe toţi după nume şi ştiu, la fiecare dintre ei, în ce serviciu lucrează şi cu ce se ocupă. Le-am spus că începând de acum uşa primarului şi a viceprimarului este deschisă pentru fiecare dintre ei şi trebuie să aibă curajul să vină şi să îşi povestească problemele. Nu trebuie să fie ca până acum, să le fie teamă.
Am identificat o altă problemă: circuitul documentelor în primărie, care nu funcţionează aşa cum ar trebui.

Rep.: Au fost, din elementele identificate, unele care să fie comune mai multor servicii sau care necesită rezolvare imediată?

D.L.:  Deci două le-am şi menţionat. Mulţi se plângeau că documentele stau forte mult la semnat şi nu înţelegeam de ce. Am interzis lucrătorului de control financiar preventiv să mai primească documente care nu intră prin serviciul registratură şi care să meargă “pe repede înainte”. Nu am nevoie ca din cauza grabei să se facă greşeli.
La fel le-am cerut să respecte programul de lucru - de la 7.30 la ora 16.00 - pentru că atâta timp cât eu sau domnul viceprimar venim la timp la serviciu, am pretenţia ca şi ei să vină la 7.30 la serviciu.

Rep.: Există posibilitatea de-a fi sancţionaţi în cazul în care...

D.L.:  Evident! Şi le-am şi spus-o. Pot înţelege că sunt diverse situaţii, dar dacă asta devine o obişnuinţă voi sesiza comisia de disciplină fără nicio discuţie. Când nu sună ceasul zi de zi, atunci avem o problemă... atunci schimbă ceasul...

Rep.: Dincolo de proiectele cu care aţi venit în campania electorală, ce consideraţi că are nevoie prioritară Câmpia Turzii?

D.L.:  În campanie am vorbit foarte mult de reindustrializarea Câmpiei Turzii. N-am crezut că lucrurile se vor derula atât de repede. Deja m-am întâlnit cu directorul de la Tetarom. Dacă în campania electorală contracandidaţii noştri spuneau că este o prostie să faci un parc industrial în comuna Luna, nu e deloc o prostie pentru că firmele care vin într-un parc industrial, vin pentru că li se acordă facilităţi financiare la plata taxelor şi impozitelor.
Avantajul pentru locuitorii Câmpiei Turzii este că nu trebuie să se mai trezească la patru dimineaţa să se ducă la muncă în Cluj.
Luând în considerare promisiunea preşedintelui Alin Tişe că singurul parc industrial care se va face va fi cel din Câmpia Turzii, iată că se crează premisele unui parc industrial la modul real şi serios.

Rep.: În conferinţa de presă la care a fost prezent şi Alin Tişe la Câmpia Turzii s-a adus în discuţie aspectul privind existenţa forţei de muncă de la Câmpia Turzii şi pregătirea acesteia pentru a fi angajată în viitorul parc industrial. Acum aminteaţi de unele firme la care lucrează cei din Câmpia Turzii. Există posibilitatea ca aceleaşi firme să vină şi la noul parc şi să îşi păstreze muncitorii, sau ce date aveţi în sensul acesta?

D.L.:  Forţă de muncă calificată în industrie există la nivelul municipiului Câmpia Turzii. Acuma nu ştiu dacă Bosch va accepta să îşi facă o firmă în parcul Tetarom V, dar dacă nu va vrea, locuitorii din Câmpia Turzii care muncesc la Bosch în Cluj, vor prefera să se angajeze la orice altă firmă în Tetarom V.

Rep.: Şi nu ar fi nevoie de recalificare?

D.L.:  Dar asta este problema firmelor. Încă nu ştim ce firme vor veni în parcul industrial.

Rep.: Aveţi şi proiecte mai ample pentru municipiu, care să dureze mai mult decât mandatul pe care l-aţi câştigat acum?

D.L.:  În mod cert n-am de gând să fac hale agroalimentare şi nici muzee.

Rep.: Păi acuma sunt deja.

D.L.:  Da, dar pe gândirea altora, ar mai face. Am de gând să fac funcţional parcul industrial aflat în zona serelor. A existat o comisie de negociere cu cei de la Mechel care a pus bazele unui parteneriat pentru încă şase hectare de teren. Acum cei de la Mechel vin cu nişte pretenţii care nu au fost luate în calcul la momentul discuţiilor.
Şi am avut întâlniri cu o societate comercială dispusă să investească cinci milioane de euro. Sunt interesaţi de 2,1 hectare şi vom demara procedura de licitaţie. Investiţia ar rezolva problema a 60 de locuri de muncă în prima etapă.
Sunt interesat de infrastructura oraşului mai mult decât proiectele durabile în timp, că şi halele agroindustriale vor rămâne în timp, dar nu cred că au fost o investiţie bună, cel puţin hala de la blocuri.
Sper la o colaborare cu Ministerul Dezvoltării încât cel puţin cele două proiecte pe care le avem depuse acolo - drumurile din cartierul nou Şarât şi creşa de pe Retezatului - să le putem continua.

Rep.: Sunt alte proiecte, începute în administraţia anterioară, pe care să le continuaţi?

D.L.:  Nu. Sunt doar cele două, pentru care sper că putem aduce bani. În acelaşi timp vrem să demarăm proiecte prin care să aducem bani din fonduri europene, dar pentru infrastructură. Se pot atrage fonduri când lucrezi cu specialişti, or angajaţii din primărie - oricât de dornici ar fi - nu cred că sunt pregătiţi pentru aşa ceva, aşadar colaborarea cu firme de specialitate este soluţia, din punctul meu de vedere.

Rep.: Şi această lipsă de pregătire a fost cauza pentru care Câmpia Turzii nu a beneficiat de proiecte?

D.L.:  Eu zic că da. Cât am fost viceprimar îmi veneau în mapă diverse colaborări de la firme de specialitate şi eu le-am dat domnului primar, dar din păcate nu a înţeles că colaborarea cu astfel de firme poate aduce bani. Iar costurile cu aceste firme sunt deductibile din banii europeni.

Rep.: Nu v-aţi gândit şi la o profesionalizare în acest sens a angajaţilor primăriei?

D.L.:  Ba da, însă la modul cum văd organigrama nu cred că voi putea face un serviciu atât de puternic încât să se descurce singuri. Plus că e nevoie de un compartiment compus din două persoane care să fie separat şi numai cu asta să se ocupe.

Rep.: Modificarea organigramei presupune mişcare de personal şi, poate, chiar renunţare la o parte din personal?

D.L.:  Poate presupune şi astfel de chestiuni, dar în mod cert mutare de personal şi, dacă se va impune, şi renunţare la personal. Organigrama este supradimensionată şi mă tot gândesc dacă nu putem aduce o firmă care să stabilească în mod concret fiecare cu ce se pricepe, pentru că, de exemplu, am găsit referent de la starea civilă care se regăsea la urbanism, doar pentru că cineva îşi dorea să fie funcţional un serviciu pentru ca acel şef de serviciu să ia o indemnizaţie mai mare.

Rep.: Sunt vizate anumite servicii din primărie?

D.L.:  Nu. Eu acum am venit de la ultima întâlnire. Tot ce mi-am notat pe jumătate de agendă va fi analizat şi deja vă şi spusesem că am găsit deja două-trei probleme pe care le reclamă fiecare din servicii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS