Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
113 New Articles

Cu ce perspective încheie Laurenţiu Tör mandatul 2012-2016 | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Cu mai mult de o săptămână înainte de alegerile locale din 5 iunie 2016 am stat de vorbă cu primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör, care, deşi pe final de mandat, a fost de acord să discute cu noi chiar despre proiecte existente în derulare la nivelul comunei.

Vom prezenta mai jos doar parţial discuţia avută cu primarul Laurenţiu Tör, urmând ca cei care doriţi detalii în plus să vizionaţi înregistrarea video a discuţiei.

Reporter: Un primar începe proiecte în timpul mandatului. Pe unele le termină, pe altele nu. Există proiecte care să le fi început în acest mandat şi care să se întindă pe o perioadă care depăşeşte iunie 2016?

Laurenţiu Tör: De la fostul primar am avut un singur proiect, pe Măsura 322, care trebuia să se încheie în 2012, deci practic trebuia să-l termine fostul primar, actualul viceprimar. Am reuşit să facem recepţia după un mandat, deci este un proiect pe care l-am dus destul de greu în spate pentru că firma Napoca nu s-a înscris în termenele în care proiectul trebuia să se desfăşoare. Sperăm ca firma să fi învăţat multe din acest proiect.
Proiectele pe care le-am avut în acest mandat zic că au fost destul de multe, mă bucur că am putut să facem proiecte pe fondurile europene, pe fondurile norvegiene, pe POSDRU.
La această oră ne ocupăm de un proiect POCU 2016-2020, un proiect pentru persoane marginalizare, referitor la zonele din Luna, Luncani şi Gligoreşti. Comuna noastră se află în acel procent de 20% în care avem zonă marginalizată.
Suntem, în acest proiect, şi într-o relaţie foarte bună cu Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilorr din Cluj.

Rep.: Ce presupune, concret, proiectul?

L.T.: Are mai multe puncte importante: refacerea anumitor locuinţe în stare mai rea, probabil vom face locuinţe sociale, locuinţe care să fie primite în formă gratuită. Am identificat 1.100 de persoane aflate în dificultate în aproximativ 99 de anchete sociale în toate cele trei zone: Luna, Luncani şi Gligoreşti.

Rep.: Când ar putea începe proiectul?

L.T.: Este un proiect cu care mă grăbesc, deşi unii dintre contracandidaţi au spus că fac campanie electorală, dar vrem ca în iunie să demarăm şi să depunem acest proiect, şi de asta ne-am grăbit.

Rep.: E singurul proiect mai amplu la final de mandat?

L.T.: Nu, mai avem centrul educaţional pe FRDS, e vorba de renovarea vechii şcoli, pentru că acoperişul era căzut, pereţii arătau dezastruos... Am început cu toalete, cu situaţia electrică...

Rep.: Şcoala de la Luna a mai beneficiat şi pe proiectul "Împreună pentru comunitatea noastră"... 

L.T.: A fost vorba de 75 de copii angrenaţi în acest proiect care s-a încheiat, dar în ultima şedinţă de consiliu s-a aprobat să continue şi în acest an până la finalul anului şcolar, dar alocăm şi pe următorii patru ani şi copiii vor putea beneficia de acest after school, în care vor beneficia şi de masă caldă.

Rep.: Şi proiectul pe FRDS?

L.T.: La această oră se lucrează şi sperăm ca până la sfârşitul lunii iunie să-l şi încheiem.

Rep.: Ce costuri presupune reabilitarea, care este valoarea proiectului?

L.T.: Valoarea totală este de 800.000 de lei

Rep.: Un element simbolic în campaniile electorale îl constituie asfaltările de drumuri. sunt evidente, se văd şi pot atrage capital electoral pentru candidaţii aflaţi în funcţie. Comuna Luna cum se laudă cu drumurile? 

L.T.: Eu am început primele asfaltări în 2013 şi le-am continuat şi în 2014 şi în 2015. În campania electorală nu am mai asfaltat. Înainte de campanie am reabilitat un trotuar. Dar trebuie să recunosc că sunt foarte multe străzi unde mi-e ruşine să mă duc.
Dar în 25 mai, la ora 9.00 s-a depus proiectul pentru asfaltare pe Măsura 7.2 în zonele unde există canalizare, proiect care costă în jur de 45 miliarde lei vechi, pe fonduri europene. M-aş bucura ca proiectul să poată fi pus în aplicare din acest an.

Rep.: Şi, odată documentaţia depusă, ce paşi următori aveţi de făcut? Aşteptaţi pur şi simplu să se aprobe finanţarea?

L.T.: Da, normal.

Rep.: Şi există o perspectivă în sensul acesta? Când vă aşteptaţi la finanţare?

L.T.: E greu de spus, dar ca să nu fiu optimist, am să spun că în următoarele trei luni. Şi proietul mai stă pe site-ul de licitaţii... dar probabil că în acest an dacă se începe se poate şi încheia. Nu vreau să fac promisiuni electorale.
Iar un lucru bun pentru şcoala din Luncani, prin MADRP, am primit suma de 519.000 de lei care deja se află în lucru la Compania de Apă Arieş, pentru că ei pot să facă rapid aceste lucrări şi m-aş bucura să pot lega şcoala de grădiniţa nouă şi la apă şi la canalizare. 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS