Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Dispensarul de la Gligoreşti stă în decizia consilierilor locali | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Existenţa unui dispensar în satul Gligoreşti din comuna Luna nu are cum să nu fie un lucru dorit de locuitorii din sat.

Despre stadiul în care se află, la momentul de faţă, clădirea în care să funcţioneze dispensarul şi despre perspectivele care se arată în acest sens, am stat de vorbă cu primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör.

Reporter: Domnule primar, cu ceva timp în urmă a existat o întâlnire la căminul cultural din Luna privind Grupul de Acţiune Locală. Atunci se punea problema unor servicii medicale îmbunătăţite la nivelul comunei.

Cu ceva ani în urmă, la Gligoreşti, cu privire la clădirea în care era ceva grădiniţă, erau nişte planuri privind chiar un cămin de bătrâni... Între timp, lucrurile s-au schimbat şi aş vrea să vă întreb, până la urmă, mergând pe partea de servicii medicale, ce s-a mai decis cu un eventual dispensar la Gligoreşti?

Laurenţiu Tör: Dispensarul a fost construit înainte de preluarea mandatului meu, în 2012, dar el trebuia adus la stadiul de autorizare. Ca să poată fi autorizat trebuiau făcute câteva anexe, o cameră de sterilizare, apoi era problema apei, care nu era rezolvată în totalitate, plus că acolo trebuia să facem câteva lucrări de reparaţii ale acoperişului, a streşinii, şi, de asemenea, să facem un trotuar şi o toaletă pentru cei care veneau la dispensar.

În discuţia avută cu domnul Munteanu (n.r.: medicul prezent la întâlnirea GAL-ului "Poarta Apusenilor"), dânsul a spus că de autorizarea acestui dispensar se va ocupa dânsul, însă domnia sa cere anumite înlesniri, anumite facilităţi, ca să poată aduce medici în aşa fel încât să fie în fiecare săptămână medic la dispensarul din Gligoreşti.

Rep.: Ce înseamnă facilităţile astea, concret?

L.T.: Exact nu pot să vă spun. Dar dânsul va veni şi îmi va prezenta facilităţi referitor la chiria pe care ar trebui să o plătească acolo şi, ţinând cont de faptul că noi am făcut renovarea, avem şi noi anumite pretenţii.

Dar ceea ce voi discuta cu domnul Munteanu, voi aduce la cunoştinţă consilierilor şi dânşii vor decide care va fi, într-adevăr, soluţia pentru ca la Gligoreşti să avem un dispensar dotat, să fie cu medic care să vină în fiecare săptămână.

Rep.: Să înţeleg că lucrările de care spuneaţi că sunt necesare s-au realizat deja?

L.T.: Lucrările s-au încheiat deja. Trebuie numai să obţinem câteva autorizaţii pentru apă, internet şi, de asemenea, să avem autorizarea de la Direcţia de Sănătate.

Rep.: Cunatificat în sume, ce valoare au avut lucrările realizate la dispensar?

L.T.: Noi am avut un proces pe care l-am câştigat cu firma Premaco - suma era de 76.800 de lei - şi am cerut oferte din mai multe părţi iar dânşii au venit cu o ofertă foarte bună şi am gândit că recuperarea acestor bani se poate face mult mai uşor dacă vom lucra cu banii pe care trebuie, de fapt, să îi primim de la firma Premaco. Şi atunci am decis să facem o compensare a banilor între Primăria comunei Luna şi firma Premaco din Târgu Mureş...

Rep.: Deci ei v-au oferit servicii în cuantumul...

L.T.: Exact, atât pentru căminul cultural - la care se lucrează la această oră - cât şi la dispensarul din Gligoreşti.

Rep.: Şi să înţeleg că se stinge datoria prin aceste lucrări?

L.T.: Nu se stinge prin aceste lucrări. Rămâne o sumă în jur de 26.000-30.000 de lei pe care vedem la ce o vom folosi. Dânşii, de asemenea, sunt dispuşi să facă lucrări şi noi avem ce face cu aceşti bani.

Rep.: La momentul la care clădirea care funcţionează ca dispensar va obţine autorizaţiile de funcţionare de la direcţia de sănătate, cam în cât timp ar putea porni activitatea?

L.T.: Activitatea ar putea porni imediat, pentru că domnul Munteanu s-a angajat că din momentul în care s-au obţinut acele avize, deja medicul poate să vină la Gligoreşti.

Rep.: Deci dumneavoastră, la momentul de faţă, sunteţi în aşteptarea autorizaţiilor, avizelor de funcţionare...

L.T.: Da.

Rep.: Şi cam când credeţi că se vor obţine aceste autorizaţii?

L.T.: Nu cred că va dura mai mult de c\teva săptămâni. Respectiv sper că spre sfârşitul lunii martie...

Rep.: Spuneaţi că ulterior unei discuţii cu medicul Munteanu veţi aduce la cunoştinţa consilierilor locali termenii acestei discuţii. Care credeţi că ar fi un posibil impediment - dacă este cazul - sau ce mai trebuie să facă membrii forului deliberativ local ca să pornească activitatea la dispensar?

L.T.: Deci urmare a cerinţelor doctorului Munteanu trebuie să vedem dacă putem să oferim facilităţile pe care dânsul le cere. Deci trebuie să judecăm bine ceea ce facem, în aşa fel încât avantajul să fie de ambele părţi.

Rep.: Şi în cazul în care aceste facilităţi nu vor fi oferite, respectiv consilierii locali nu vor fi de acord cu un anumit grad de facilităţi solicitate de medic, asta înseamnă că există riscul să nu se desfăşoare activitate la dispensar?

L.T.: Nu cred că se vor gândi consilierii la o idee în care să nu ajutăm nu pe doctorul Munteanu ci să nu ajutăm, în primul rând, sătenii să aibă un medic în comuna noastră, în satul Gligoreşti.

torDispGlig vLink

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS