Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Apr
105 New Articles

Ce bani sunt folosiţi unde în comuna Luna pe parcursul anului 2016? | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Ca în cazul oricărei administraţii, şi comuna Luna a aprobat, la început de an, bugetul comunei pentru anul 2016.

Pentru a afla mai multe detalii în acest sens, am stat de vorbă cu primarul comunei, Laurenţiu Tör.

Reporter: Domnule primar, şi Consiliul Local al comunei Luna a trecut prin şedinţa de aprobare a bugetului local. Pentru început, cum este bugetul din 2016, mai bun, mai rău decât cel din 2015?

Laurenţiu Tör: Faţă de 2015 bugetul este mai mare, dar suma este nesemnificativă, este vorba de 200.000 de lei.

Rep.: Şi plusul de unde vine?

L.T.: Vine din sumele care ne-au fost rămase în cont din anul trecut, în excedent, care ne sunt necesare pentru proiectele de dezvoltare FRDS şi FADR.

Rep.: Ca orice şedinţă pe buget şi întâlnirea de la sfârşitul lunii ianuarie a fost una cu discuţii. La secţiunea de dezvoltare sunt alocate peste 4 milioane de lei. Care consideraţi că sunt cele mai importante puncte din această secţiune de dezvoltare?

L.T.: Cele mai mare sume sunt alocate FRDS-ului, de 625.000 de lei, şi FADR-ului, de 1,329 milioane de lei. Aici e vorba de şcoala din Luna, în prima parte, pe FRDS, iar pe FADR este vorba de proiectul din Luncani, unde facem recepţia.

Rep.: Tot pe secţiunea de dezvoltare apare la un moment dat o sumă de 12.500 de lei, dintr-un total de 32.500 de lei, sumă alocată pentru coşuri de gunoi. În şedinţele de consiliu se discuta de operatorul de salubritate care ar putea oferi, cel puţin pentru populaţie, coşuri de gunoi. Adică una sunt pubelele oamenilor şi alta coşurile de pe domeniul public.

L.T.: Da, e o diferenţă. Noi, când am achiziţionat aceste coşuri de gunoi, le-am cumpărat cu o sumă bună pentru cei de la salubritate. Acum am dori să investim aceşti bani pentru a putea pune unde este necesar - unde sunt magazine, unde sunt localuri, farmacii, în jurul şcolilor - aceste coşuri şi să le schimbăm pe cele care au fost până acum, care sunt vechi de zece ani.

Rep.: Să zicem că şcoala ţine, cumva, de Primărie, dar barul cuiva nu ţine de Primărie. Care este obligativitatea dumneavoastră ca administraţie locală să asiguraţi un coş de gunoi în apropierea unei incinte private al cărei administrator are la rândul său obligaţia să se ocupe de salubrizarea zonei?

L.T.: Noi punem pe domeniul public şi încercăm să le dăm un aranjament, să fie şi estetic, nu numai să fie pus.

Rep.: Şi pentru aceste coşuri, înţeleg, nu se merge pe relaţia cu operatorul de salubritate.

L.T.: Prin serviciul de ajutor social noi suntem cei care avem grijă de aceste coşuri şi vom face în aşa fel încât să ajungă la salubritate.

Rep.: Tot pe partea de salubritate s-au alocat 200.000 de lei pentru tractor...

L.T.: E vorba de achiziţionarea unui tractoraş de 55 de cai putere care să aibă o lamă şi o remorcă. Avem probleme la rampele de gunoi unde, în general, lumea pune în afara rampei. Cu acest tractoraş vrem să facem curăţenia de pe rigole prin sate.

Rep.: 12.000 de lei pentru locuri de joacă în satul Luncani. Cum e Luna cu locurile de joacă şi cum e Gligoreştiul cu locurile de joacă?

L.T.: În Gligoreşti avem locuri de joacă la grădiniţa actuală, de asmenea sunt două locuri de joacă în Luna iar la Luncani nu este decât la noua grădiniţă şi am găsit o locaţie - în Pustă - şi vom amenaja în aşa fel încât şi copiii să aibă un loc de joacă.

Rep.: Tot la secţiunea de dezvoltare apare o sumă de peste 100.000 de lei pentru un drum comunal. Poate nu strică să reamintiţi şi care este situaţia cu celebrul milion pentru drumuri.

L.T.: Este vorba de 122.000 de lei, sumă pe care am primit-o de la Consiliul Judeţean încă de anul trecut iar acest drum va fi unul agricol, care va lega satul Luna de Călăraşi Gară.

Referitor la milionul pe Măsura 7.1 - este vorba de proiectul pe fonduri europene - s-ar părea că drumurile agricole cad pentru că nu sunt prinse în nomenclatorul de la Bucureşti. Este o problemă pe care noi acum o discutăm iar despre milionul pentru asfaltări vom intra, pe Măsura 7.1, cu proiectul pe SEAP. Multe proiecte depuse în prima fază au fost returnate. Noi nu l-am avut chiar aşa cum trebuia şi în luna martie se va deschide sesiunea. Sperăm că vom câştiga, să putem asfalta, aşa cum am promis, în satul Luna, acolo unde este făcută canalizarea, pe Căpâlnă, drumul către Arieş şi în cartierul romilor.

Vom încerca să vedem de ce nu putem accesa fondurile pentru repararea drumurilor agricole. S-ar părea că este o problemă aici şi acum nu vă pot da detalii.

Rep.: Nici anul trecut, în 2015, şi cu atât mai puţin în 2014 locuitorii comunei nu s-au putut bucura de o sărbătoare a lor. În şedinţa de consiliu în care s-a discutat bugetul comunei Luna pe 2016 au fost discuţii pe acest subiect. Ultima dată unde a fost organizată această manifestare - având în vedere că dumneavoastră vă propuneaţi să fie anual în câte un sat al comunei - şi unde urmează să fie organizată?

L.T.: În 2012 a fost la Luna. În 2013, sâmbăta, a fost organizat în Luncani, iar duminica în Luna. Deci urma să facem în Gligoreşti. Din propunerea consilierilor s-ar părea că din această sumă care este alocată pentru Fiii Satului, încercăm să facem în toate cele trei sate, bineînţeles, la date diferite, în luna august.

Rep.: Se discuta despre o delegaţie care urma să plece în Serbia - e vorba de sume alocate la partea de funcţionare pe zona de tineret-cultură. În şedinţă spuneaţi că urmează să se hotărască cine şi când efectuează deplasarea. Când va avea loc această întâlnire şi care va fi grupul care va efectua deplasarea şi cine a lansat invitaţia?

L.T.: Invitaţia este făcută de una din comunele din Serbia apropiate de graniţa cu România. Este un concurs, o manifestare internaţională la care şi micii dansatori de la Luna - pregătiţi de actualul coregraf Vasile Songoti - au prilejul să fie prezenţi cu cinci perechi.

Noi vom avea o întâlnire cu Consiliul Local şi vom stabili care vor fi persoanele care vor face deplasarea şi care sunt cheltuielile care trebuie suportate.

Rep.: Un anumit domeniu a fost, să zic aşa, un fel de cenuşăreasă în zona dezbaterilor din Consiliul Local. E vorba despre sport. Se spunea, la un moment dat, să se constituie un club sportiv. Aveţi performanţe pe partea cu boxul, aveţi activitate pe partea cu fotbalul, există un teren sintetic la Luncani. Care ste situaţia la momentul de faţă având în vedere că aveţi o sumă de aproximativ 60.000 de lei alocată pentru funcţionare la sport. S-a modificat ceva, există perspective pe acest domeniu în acest an?

L.T.: Noi avem trei echipe de fotbal, în toate cele trei sate: Spicul Luna, Dinamo Luncani şi Steaua Gligoreşti. Părerea mea este că ar trebui făcută o singură echipă, iar dacă vă referiţi la acel club - am datele cum se face, cum se constituie, care sunt actele necesare - nu cunosc motivul pentru care el a fost refuzat de consilieri, cred că au fost unele păreri subiective ale unora, dar sper că în acest an să putem face acest club sportiv, să putem susţine acest club sportiv, cu o singură echipă de fotbal pe toată comuna şi, bineînţeles, ne vom permite să plătim şi un arbitraj cum trebuie iar sportivii să aibă toate condiţiile încât să facă performanţă. Fotbaliştii din Luna au fost pe primele locuri - 1-3 - dar niciodată n-au fost recompensaţi cu nimic. Iar printr-un club sportiv, deja poţi să faci şi anumite recompensări dacă ai un sponsor cum trebuie. Dar noi să ţinem o echipă în Liga a IV-a este destul de greu.

Rep.: La secţiunea de dezvoltare apare o sumă de peste 80.000 de lei pentru schimbarea centralelor la instituţiile de învăţământ. Vă referiţi strict la Luna sau şi la Luncani, deşi la Luncani construcţia este relativ nouă, dacă ne referim la grădiniţă?

L.T.: Mă refer la şcoli, la şcoala de jos şi şcoala de sus din Luncani, ţinând cont că cei de la ISU ne-au avertizat că trebuie puse aceste centrale. Este obligatoriu să o facem pentru siguranţa copiilor.

Dacă noi am prins această sumă, probabil că dacă vom face o mică schimbare şi vom duce copiii de la grădiniţă la noua grădiniţă, acolo probabil vom avea loc pentru noul dispensar din Luncani, lucru care s-a discutat şi în şedinţa de consiliu.

Rep.: A fost şi o perspectivă pe dezvoltare medicală odată cu prezenţa medicului Munteanu când a fost întâlnirea Grupului de Acţiune Locală.

L.T.: Vreau să vă spun că noi deja începem lucrările de intorior la dispensar. Există clădirea în Gligoreşti, dar ea nu este compartimentată cum trebuie. De asemenea, afară nu este un trotuar, gardul a dispărut şi mai trebuie lucrat la acoperiş.

În aceiaşi bani pe care îi avem în buget în urma unui proces pe care l-am câştigat cu una dintre firme, în compensare, cu cuma cu care ne sunt datori, vom face în aşa fel încât să facem dispensarul din Gligoreşti, căminul din Gligoreşti, cu încălzire centrală şi apa, apoi, aşa cum am promis, dispensarul din Luncani şi mai este nevoie de o cameră de sterilizare la dispensarul din Luna.

Rep.: Un aspect relativ important l-a constituit şi povestea cu sediul Primăriei. Nu aş dori să insistaţi foarte mult aici, dar vreau să ne amintim că într-una din şedinţele de consiliu reprezentanţii Poliţiei e plângeau că au nevoie de un sediu, de un nou loc unde să îşi desfăşoare activitatea, sediul în care erau la momentul respectiv fiind deteriorat. S-a rezolvat între timp problema sau doriţi, prin acest proiect cu noua Primărie, să prindeţi un compartment şi pentru Poliţie?

L.T.: Noi am făcut o machetă şi un proiect încă de la începutul anului trecut pentru noua clădire a Primăriei, dar am înţeles că Poliţia nu poate să aibă sediul în clădirea Primăriei, ţinând cont de activitatea lor.

Şi în acest caz costurile vor scădea, de la stadiul iniţial va fi ceva mai mică, va creşte locul de parcare şi bineînţeles că vom demara cu suma de 1,33 milioane, dar suma finală trebuie să o aflăm. Dacă începem de acum, ea va fi terminată anul viitor. E greu să termini o Primărie într-un an calendaristic.

Rep.: Deci există speranţe că anul viitor în comuna Luna va exista o Prmărie nouă.

L.T.: Da, să sperăm că va fi o Primărie nouă.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS